<

Як у Володимирі святкували Водохреща 100 років тому – столітні фото

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:05 | 19.01.2021 / Володимир / , /
Перегляди
32
/ 1 коментар

19-го січня, на Водохреща або Йордана, щорічно відбувається освячення води за участю духовенства. Такий обряд проводили у Володимирі-Волинському й у 1917 році.

Столітні фото, які зберігаються в колекції Австрійського державного архіву у Відні опублікувала Тетяна Яцечко-Блаженко, – передають Волинські новини.

Це свято належить до головних церковних свят і символізує хрещення у водах річки Йордан Ісуса Христа, яке здійснив пророк Іоанн Хреститель. З кожним роком це свято стає все популярнішим серед українців.

Спеціально до свята вдалось розшукати столітні світлини, які демонструють, як святкували волиняни Водохреще 100 років тому.

Усі кадри були зроблені взимку 1917 року у Володимирі-Волинському. На світлинах бачимо духовенство, солдат та місцеве населення.

Локації, які попали в об’єктив, це: вулиці міста та берег річки Луги. Можемо побачити, як церковна процесія прямує до річки після святкового богослужіння, де згодом відбувалося урочисте водосвяття, яке називали великим.

За традицією досить часто воду освячували просто неба, на берегах водоймищ: річок, озер. На льоду вирубували ополонку у вигляді великого хреста, куди священник занурював хрест. Одразу після освячення воду пили та вмивалися нею. Це можна побачити на фото. Проте на фото не бачимо так популярної нині традиції занурюватись у водойму під час свята.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця