<

Як обрати ноутбук: поради від «КПІ-СЕРВІС»*

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:15 | 20.12.2019 / Володимир / /
Перегляди
14
/ Коментарі відсутні

Обрати ноутбук, який би повністю відповідав вашим потребам, дуже не просто, враховуючи величезний асортимент доступний нині на ринку. Вибір «ідеального» ноутбука може зайняти не один тиждень часу. Що ж робити, щоб пришвидшити цей процес?

Варіантів є декілька:

  • Довіритись продавцю в магазині.
  • Самому на кілька тижнів «закопатись» в інтернет (огляди, статті, тести).
  • Прочитати цю статтю, підготовлену в партнерстві з магазином комп’ютерної техніки та телефонії «КПІ-СЕРВІС».

З чого варто почати? Перш за все, потрібно для себе визначитись: «Що я буду робити на даному пристрої? Які в мене будуть вимоги до нього?» . Від цього і буде залежати, на які параметри ноутбука вам звернути основну увагу. Однак, існує 5 технічних критеріїв, різницю між якими повинен розуміти майбутній власник ноутбука. 

Дисплей

Діагональ ноутбука (13/14/15/17/19 дюймів).

13,3-14,1 – пристрої призначені для людей, які хочуть невеликий, тонкий девайс, що буде постійно супроводжувати їх в дорозі. На ноутбуках з такими діагоналями не дуже зручно грати в «Відьмак 3» чи «Fallout 4», разом з тим він буде прекрасно справлятись з презентаціями, таблицями, переглядом відео і все це – протягом 7-8 годин автономної роботи від акумулятора. Вага таких «красенів», зазвичай, не перевищує 2 кг.

15,6 – класика. Найпоширеніша діагональ ноутбуків. Вони достатньо компактні для транспортування, і разом з тим даний розмір дозволяє комфортно користуватись медіаконтентом (фільми\ігри\фото).

17.3 і більше – ноутбуки, що призначені замінити стаціонарні ПК. Подорожувати з таким не дуже зручно (вага більше 3 кг), проте розміри дисплею дозволяють використовувати його як основний домашній ПК.

Окрім фізичних розмірів, дисплеї також можуть відрізнятись покриттям: глянсове або матове.

Глянсовий екран чудово підійде при користуванні ноутбуком в домашніх умовах, гарно відтворює кольори, проте «на дворі» в сонячний день екран перетворюється на дзеркало…

Матовий – мінімум бліків, чудово підходить для роботи «в дорозі» або для людей, які проводять багато часу за текстами чи таблицями (менше навантаження на очі). 

Процесор

Це мозок будь-якого комп’ютера, так званий аналітичний центр. Від його здібностей буде залежати те, наскільки «тяжкі» програми ви зможете використовувати, скільки операцій одночасно виконувати.

Celeron

Призначений для роботи з офісними додатками, перегляду відео, «серфінгу» в інтернеті та інші нескладні задачі. Зазвичай, ноутбуки на даних процесорах мають дуже гарні показники автономної роботи (без підзарядки працюють 6-8 год.). «А «Танки» потягне?» – потягне, але не розраховуйте на надто комфортну гру.

Pentium

Трішки потужніший за свого «молодшого брата». Нам стає доступна краща інтегрована графіка, тактова частота виростає. Призначення таке ж, як і в Celeron, з єдиною різницею – Pentium буде робити ті ж задачі дещо швидше. «Танки» на мінімальних налаштуваннях вже можна грати з відносним комфортом ;) 

Core i3 

Перший представник сімейства Intel Core . Від попередніх представників буде відрізнятись наявністю кількох технологій, які вирізняють його серед «братів менших». Наприклад:

Hyper-Threading (багатопоточність) – технологія, що дозволяє процесору без особливих затримок опрацьовувати декілька операцій водночас. Стає в нагоді, наприклад, коли ви одночасно граєте в гру, завантажуєте фільм з інтернету та прослуховуєте музику.

WiDi – можливість транслювати фото\відео на телевізор без кабелів (по WiFi).

Quick Sync video – стане в нагоді для тих, хто любить знімати та монтувати відеоролики. Технологія, що на апаратному рівні прискорює обробку відео.

Core i5 

Потужний процесор, що легко справляється з буденними завданнями, дозволяє комфортно грати в сучасні ігри, працювати з фото\відео (PhotoShop, CorelDraw, 3Dmax). Стає доступна функція автоматичної зміни тактової частоти (TurboBoost), що дозволяє економити заряд батареї, коли не потрібна максимальна потужність («серфінг» в інтернеті, робота з документацією, соцмережі) та піднімає її на максимум при запуску «тяжких» програм.

Core i7

Флагман компанії Intel. Чудово підійде людям, що професійно займаються фото\відео обробкою (фотографи, дизайнери, архітектори).  Цей процесор купувати для відеоігор , в принципі, необов’язково. Він там не розкриє свого потенціалу (різницю між і5 і і7 не помітите).

ВАЖЛИВО ЗНАТИ. Потужнісь процесору не завжди правильно вимірювати тактовою частотою. Є багато функцій, які прискорюють роботу «комп’ютерного мозку» без збільшення частоти. Для прикладу і5 2,0 GHz буде значно ефективнішим, ніж Pentium 2.5 GHz.

Оперативна пам’ять.

Від оперативної пам’яті залежить швидкість реакції комп’ютера на ваші запити. Для комфортної роботи радимо використовувати об’єм не менше 4 Gb.

Відеокарта (Відеоадаптер)

Деталь, що відповідає за обробку зображення. Від її потужності залежить:

  • Чи зможете ви пограти в сучасні ігри?
  • Наскільки комфортом можна грати в ігри?
  • Наскільки швидко буде відбуватись процес обробки фото\відео в редакторах?

Почнемо з того, що відеокарти поділяються на 2 типи:

Інтегрована – вмонтована в процесор, практично немає власного ресурсу, а використовує «чужі» потужності (процесор та оперативна пам’ять). Не розрахована на складні задачі. Разом з тим, з легкістю справляється з переглядом відео високого розширення, показом презентацій. Дуже здорово зекономить час роботи ноутбука без підзарядки (мало споживає енергії), та і нагрів ноутбука не буде «болючим питанням»!

Дискретна – окрема деталь, що має власний ресурс. В залежності від потужності адаптеру, дозволить насолоджуватись сучасними іграми. Пам’ятайте, чим потужніший адаптер – тим більше можливостей для вас відкривається. Є і друга сторона медалі: акумулятор розряджається швидше, температура зростає .

ПОРАДА: при покупці ноутбука для ігор, подумайте про підставку-охолоджувач. З її допомогою можна знизити загальну температуру компьютера на 10-15 градусів. А це, в свою чергу, збільшить «термін життя» ноутбука.

Якщо ваш вибір зупиняється на дискретній відеокарті, то гайда розглянемо їх детальніше. На даний момент існує два виробника чіпів для відеокарт, а саме: Nvidia та ATI Radeon (AMD).

Говорити однозначно, що один виробник переважає над іншим – не вірно. Кожен із них має вдалі і не дуже моделі відеокарт. Щоб не розписувати весь модельний ряд, дамо пораду: перед покупкою введіть модель відеокарти в гугл в такому форматі, наприклад: «GT 910m тест». І можете передивитись справжні тести відеокарт та їхньої роботи. 

Зверніть увагу на те, що більшість тестів буде відображувати такий показник як FPS (кількість кадрів в секунду). Мінімально комфортний показник – 30 FPS.

Внутрішні накопичувачі (HDD / SSD)

Це те, що в «вузьких колах» працівників ІТ-сфери називають «вінчестер», «хард» і навіть «вєнік». Основне призначення даних пристроїв – збереження файлів на вашому ПК.

Діляться вони на два види.

HDD (жорсткий диск)

Переваги таких пристроїв: відносно низька вартість, при виході з ладу залишається можливість відновлення інформації що зберігалась на ньому.

Недоліки: шум, високе енергоспоживання (відносно),  чутливість до струсів та падінь, відносно низька швидкість зчитування\запису інформації.

SSD (твердотілий накопичувач) 

Переваги: ударостійкий, низька температура, не створює шуму, мінімум енергоспоживання (змінивши в своєму ноутбуці HDD на SSD – виграв майже годину автономної роботи), в декілька разів швидший за свого попередника.

Недоліки: відносно дорожчий за HDD, при виході з ладу відновлення інформації неможливе.

Розвінчуємо міфи. Могли часто чути, що SSD мають обмежений ресурс роботи і вони не надійні. Це лише частково правда! І справді ці накопичувачі мають певний ресурс. Разом із тим, виробники дають 3-5 років гарантії (в залежності від виробника), а це серйозний аргумент.

Замість висновків

Якщо вам потрібен ноутбук для роботи з офісними додатками, інтернет-серфінгу, перегляду фото\відео, рекомендуємо розглянути ноутбуки на базі Intel Celeron або Pentium з інтегрованою відеокартою.

Для «Танків» та інших задач середньої складності – обирайте поєднання Intel Core i3 або i5 в тандемі з дискретною відеокартою (бажано починати з Nvidia GT920m) і об’ємом оперативної памяті не менше 4 ГБ.

Якщо ви бажаєте замінити стаціонарний комп’ютер ноутбуком – обирайте рішення з 17+ діагоналлю дисплея.

Пам’ятайте, ви купуєте не набір мікросхем та транзистрів – ви купуєте МОЖЛИВІСТЬ (грати в ігри, працювати з графікою, працювати в дорозі). Сподіваємось, ви знайдете свій ідеальний девайс! 

Зверніть увагу, що в магазині «КПІ-СЕРВІС» часто діють круті акційні пропозиції на весь асортимент ноутбуків.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер