<

Як лісівники з Володимира вирощують ялинки до свят

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:34 | 26.12.2021 / Володимир / /
Перегляди
933
/ 1 коментар

Державне підприємство «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» уже продає ялинки та сосни, які вирощені спеціально для того, щоб стати окрасою новорічно-різдвяних свят.

Як і щороку, торгують ними й на території біля адмінприміщення ЛМГ на Ковельській, 130. Про це повідомляє Слово Правди.

Лісівники новорічні дерева вирощують спеціально до свят на окремо відведених для цього плантаціях – така є в кожному з шести лісництв Володимир-Волинського ЛМГ і має площу один гектар.

Традиція на Новий рік прикрашати ялинку сягає понад сторічної давнини, отож уже багато років до цього свята   спеціально вирощують пишних зелених красунь. Про те, як це відбувається, нам розповів інженер з лісових культур ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» Григорій Мельник.

“Шишки ялинки і сосни ми самостійно заготовляємо у грудні-січні, переробляємо їх у місцевій шишкосушці. Насіння обезкрилюється і його для подальшого висівання відправляємо у тимчасовий розсадник лісомисливського господарства, який розташований на території Павлівського лісництва. Там навесні кожну насінину вручну поміщають у ґрунт, дотримуючись відповідної відстані між майбутніми деревами, щоб вони могли вільно проростати,” – розповідає Григорій Ілліч.

У перші роки лісівники проводять догляд за хвойними культиватором, а надалі – кущорізами позбуваються бур’янів, щоб соснам і ялинкам ніщо не заважало набиратися краси. Так у лісах Володимирщини під пильним наглядом спеціалістів впродовж п’яти років зростають новорічні дерева. На початку грудня зелених красунь, які уже достатньо підросли, починають зрубувати для продажу.

Григорій Ілліч уже три роки поспіль відповідає за реалізацію новорічних дерев. За його словами, заготівля хвойних проводиться залежно від заявок торговельних організацій та споживачів. Щороку їх продають не менше шести тисяч. Підприємці, які купують ялинки у Володимир-Волинському ЛМГ, згодом торгують ними на ринках у різних населених пунктах, везуть їх навіть на південь та схід України, у Київ.

 Як повідомляє Григорій Мельник, щороку є чимало охочих придбати новорічні дерева напередодні 25-го грудня, коли віряни-католики святкують Різдво Христове, тому у такі дні привозять хвойні для реалізації у дещо більшій кількості.

Цьогоріч ціна на ялинки для населення стартуватиме від 105 гривень. Саме стільки коштуватиме деревце висотою до метра. Новорічна красуня заввишки 110-150 сантиметрів вартуватиме 150, 160-200 сантиметрів – 250, 210-250 сантиметрів – 300 гривень.

Також можна купити хвойні й у горщиках. Їх продають у фірмовому магазині «Лісовичок», що розташований в однойменній зоні відпочинку, яка нещодавно запрацювала біля села Житані Зимнівської громади. Такі деревця мають висоту близько метра і коштують 500 гривень. Після новорічно-різдвяних свят  їх можна буде висадити біля свого обійстя.

Як пояснює Григорій Ілліч, усі хвойні, які до свят реалізовує лісомисливське господарство, внесені в електронну базу обліку. На кожне дерево прикріплюється унікальна стрічка-самоклейка з штрих-кодом, що свідчить, що ялинка легальна. Відповідно покупець може самостійно перевірити, де росло дерево до того, як потрапило на ялинковий ринок. Для цього потрібно зайти на сайт Державного агентства лісових ресурсів України та ввести вказаний на самоклейці номер. Дерева, які не мають таких стрічок, швидше всього зрубані незаконним шляхом. 




один коментар
  1. Слово яке ж придумали : лі-сів-ник. Чим лісник не догодив? Скіліки нам будуть розказувати що правильно а що ні?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер