<

Виручені кошти від продажу плазми планують реалізувати на ремонт Володимир-Волинської станції переливання крові

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:33 | 8.02.2019 / Володимир /
Перегляди
24
/ коментарі 3

В 2018 році Волинська (у Луцьку) та Володимир-Волинська станції переливання крові заготовили 125 літрів плазми. Кошти від продажу збираються використати на ремонт будівлі станції переливання крові та на поліпшення матеріально-технічної бази.

На Волині, у системі обласної комунальної власності  є дві  станції переливання крові – Волинська (у Луцьку) та Володимир-Волинська. Служба крові області уже не  один рік знаходиться у першій п’ятірці серед регіонів України по заготівлі крові на одного жителя, – повідомляє сайт Волинської облради.

Про це заявив головний лікар Волинської станції переливання крові Юрій Кременець, який  відзвітував про роботу очолюваного ним закладу на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства.

В ході розгляду питання, голова комісії Людмила Тимощук поцікавилася, як заклад використовуватиме кошти від продажу плазми.

Нагадаємо, своїм рішенням обласна рада надала дозвіл на продаж плазми, непридатної для використання з лікувальною ціллю. За пропозицією профільної комісії, ці кошти вирішено спрямовувати станціям переливання крові.

Юрій Кременець розповів, що в цьому році заготовлено тільки 125 літрів плазми. Кошти від продажу збираються використати на ремонт будівлі станції переливання крові та на поліпшення матеріально-технічної бази.

Зауважимо, що  до жовтня 2018 року  обласні станції виготовляли з  плазми 10%-ний розчин альбуміну. Його призначають при різних видах шоку, опіках, цирозах печінки, онкології, при ускладненнях у вагітних та інших.

В обласних комунальних закладах Волині, як і на інших станціях переливання крові, припинили виробляти альбумін після запровадження постанови Кабміну від 30.11.2016 № 929

Наразі в Україні 10%-ий розчин альбуміну виробляє  ПрАТ “Біофарма”.

Таку ситуацію різко розкритикував заступник голови профільної комісії волиньради Сергій Сівак. Він вважає, що діюча влада посприяла виникненню монополії у виробництві  альбуміну.

Юрій Кременець пояснив, що  препарат вартував 500 грн за 100 мілілітрів в аптеках, коли його випускали станції переливання крові. Нині ж хворі змушені  платити 1100 грн за за такий же об’єм.

Між тим, здобути ліцензію на виробництво альбуміну нашим станціям переливання крові нереально, бо потрібен ремонт вартістю в понад мільйон доларів.




коментарів: 3
  1. Що за брєд…? 125л.плазми за цілий рік заготовили 2 станції? В заголовку статті помилка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок