<

Виклики повномасштабного вторгнення, допомага військовим, міжнародне партнерство та плани на майбутнє: міський голова Володимира Ігор Пальонка відзвітував про роботу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:23 | 10.04.2023 / Володимир / , /
Перегляди
1536
/ Коментарі відсутні

7-го квітня у приміщенні центру культурних послуг Володимира пройшов звіт міського голови Ігоря Пальонки про пророблену роботу в громаді за 2022 рік.

У залі були присутні держслужбовці і небайдужі мешканці міста, які після виступу мера ставили, хвилюючі їх питання з життя міста.

Розпочав звіт міський голова зі слів вдячності ЗСУ та хвилиною мовчання за загиблими Героями. Згадав і про волонтерів та людей, які самоорганізувалися під час повномасштабного вторгнення та виконували важливу роботу для спільної перемоги.

Допомога військовим

Так, для підтримки населення, яке прибувало з місць активних бойових дій, та наших військовослужбовців, у приміщенні туристично-інформаційного центру та Центру культурних послуг відкрив свої двері координаційний центр. Жителі громади активно самоорганізувалися: плели маскувальні сітки, готували та передавали їжу на фронт, організовували збір коштів. У співпраці із закордонними друзями з міст-побратимів вдалося збирати та відвантажувати гуманітарну допомогу, закупляти автомобілі та перераховувати кошти на різні потреби ЗСУ.

Зокрема, за час повномасштабного вторгнення завдяки партнерам для потреб наших військових, що знаходяться на передовій та поблизу білоруського кордону, було передано 11 автомобілів, причіп, ще 14 машин було відремонтовано. Також передали захисникам 26 планшетів, 48 генераторів, рації, інше необхідне обладнання, а також медикаменти, харчові продукти і засоби гігієни.

Працівники міськвиконкому, здаючи одноденний заробіток, минулоріч зібрали понад 300 тисяч гривень, за які придбали, згідно з отриманими пропозиціями від військовослужбовців, два квадрокоптери Мавік, зарядну станцію Eco Flow та 12 планшетів.

Крім того, Ігор Пальонка двічі минулого року відвідував військовослужбовців Князівської бригади у місцях ведення бойових дій на Харківщині та Дніпропетровщині, передавши їм необхідні речі. Постійно контактує із командирами частин щодо потреб військових. Щомісяця проводить зустрічі з членами родин загиблих та померлих захисників.

У березні минулого року за участю небайдужих жителів створили Добровольче формування Володимир-Волинської міської територіальної громади №1. Вони, спільно з іншими силовими органами, займаються охороною стратегічних об’єктів і критично важливої інфраструктури, проводять різного роду навчання. Торік для членів ДФТГ за кошти місцевого бюджету придбали літню форму, теплі куртки, шапки та рукавиці й тактичне взуття, на що виділили майже пів мільйона гривень. Іще тисячу комплектів військової форми, вартістю майже 1,8 млн грн, придбано для 14 ОМБР.

Робота з переселенцями

Загалом, від початку повномасштабного вторгнення Володимирська громада прийняла понад 7 тисяч жителів Херсонської, Донецької, Луганської, Харківської, Дніпропетровської, Одеської, Сумської, Чернігівської, Запорізької та Київської областей.

Разом із тим, у селах громади і місті, завдяки співпраці з іноземними партнерами, зібрали та відвантажили понад 300 тонн гуманітарних вантажів з продуктами і засобами гігієни, що розходились по різних куточках України – у Київ, Ірпінь, Суми, Полтаву, Коростень, Дніпро, Харків, Чернігів, Миколаїв, та інші міста, що постраждали від збройної агресії росії.

Бюджетні витрати

Як зазначив мер, затвердивши бюджет наприкінці 2021 року, планували спрямувати кошти на проєкти розвитку. Проте з початком повномасштабного вторгнення, довелось поставили на паузу всі стратегічні плани і зосередитись на оперативних викликах.

Протягом минулого року значно зросли власні надходження до бюджету громади. Це зумовлено розташуванням військових частин на території ТГ. З огляду на безпекові заходи, деякі деталі (кому, що і в якій кількості було передано) розголошувати не можна. Але Ігор Пальонка запевняє, що усі офіційні запити від частин були розглянуті та підтримані членами виконавчого комітету і депутатським корпусом. Видатки на це у 2022 році за рахунок загального та спеціального фонду бюджету становили 88,5 мільйонів, з яких близько 66 мільйонів гривень було спрямовано на покращення матеріально-технічної бази військових частин та правоохоронних органів через надання відповідної субвенції державному бюджету. 

Окрім цього, протягом 2022 року з місцевого бюджету було профінансовано понад 8,6 млн грн на ремонт захисних споруд. Також понад 525 тис. грн виділили 5-му державному пожежно-рятувальному загону ГУ ДСНС України у Волинській області – на забезпечення аварійно-рятувальних робіт і 150 тис. грн – КП «Полігон» – для придбання фундаментних блоків для захисту об’єктів критичної інфраструктури.  

Щодо розподілу інших бюджетних коштів. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №590, протягом року громада мала значні обмеження на проведення видатків в період воєнного стану, згідно з якою, капітальні видатки на інфраструктурні проєкти заморожені.

Значна частина бюджетного фінансування у 2022 році була спрямована на освіту (230 млн), охорону здоров’я (75 млн), житлово-комунальне господарство (48 млн), міжбюджетні трансферти, соцзахист (24 млн грн).

Медична галузь

У 2022 році з бюджету громади для КП «Володимирське ТМО» виділено понад 71 млн грн. Згідно з договорами із НСЗУ, надходження за 24 пакети медичних послуг склали майже 146 млн грн. Основна частина коштів спрямована на придбання медикаментів, виробів медичного призначення, проведення ремонтних робіт та виплату заробітної плати працівникам.

Зокрема, у ТМО проведено капітальний ремонт, на оснащення якого з бюджету громади виділено 8,4 млн. грн, а також запрацювало відремонтоване за 4,8 млн грн коштів НСЗУ хірургічне відділення. Розпочато реконструкцію приймального відділення, вартість об’єкту згідно проєктно-кошторисної документації становить майже 28 млн. грн. Разом з тим, було проведено капітальний ремонт системи киснепостачання. На придбання та встановлення генератора кисню спрямовано з бюджету громади 10,7 млн. грн, ще один генератор, вартістю 2,6 млн. грн, було отримано шляхом централізованого постачання.

Всього на покращення матеріально-технічної бази було спрямовано понад 63 млн. грн. На поточні видатки – майже 19 млн. грн,

Для військовослужбовців, які проходять лікування в стаціонарних відділеннях, спрямовано майже 1 млн грн на харчування та 1,4 млн грн на медикаменти та вироби медичного призначення (було придбано пластини та шовний матеріал для проведення травматологічних операцій).

Для потреб КП «Володимирський ЦПМД» минулоріч  з бюджету  громади виділено 2,4 млн грн. Це кошти на оплату праці медичних працівників, комунальних послуг,  для закупівлі спеціального харчування дітям, хворим на фенілкетонурію та відшкодування вартості ліків-імуносупресорів для осіб з трансплантованими органами. За майже 2,5 млн грн, що надійшли від НСЗУ, придбано необхідне медичне обладнання, а також санітарний автомобіль.

Для КП «Володимирська стоматологічна поліклініка» у минулому році з бюджету громади виділили понад 600 тис. грн. Надається безплатна невідкладна стоматологічна допомога пільговим категоріям, військовослужбовцям. 

У зв’язку з плановими та аварійними вимкненнями електроенергії, за бюджетні кошти придбано дизельний генератор та пальне для нього в сумі  понад 250 тис. грн.

Освіта та спорт

Володимирська громада перша в області відкрила дошкільні заклади у воєнний час, забезпечивши їх укриттями.

До навчального процесу у міській громаді Володимира залучено понад 117 дітей ВПО та працевлаштовано 3 педагоги-переселенці. Мер зазначає, що значна увага приділяється освіті дітей з особливими освітніми потребами. У садочках громади функціонує 10 інклюзивних і 6 спеціальних груп, де навчаються дітки з порушенням мовлення і зору (149 осіб). А в 41 класі організовано інклюзивне навчання (68 учнів). Індивідуальною формою навчання охоплено 17 учнів.

Розповів міський голова і про систему харчування в закладах освіти. Середня вартість харчування однієї дитини в день у закладах дошкільної освіти становить 50 грн на день для дітей віком від 2 до 4 років і 65 грн – для  дітей віком від 4 до 6 (7) років. Пільгами щодо оплати за харчування користуються батьки 388 дітей (36% від кількості усіх вихованців). Загалом, у 2022 році на харчування дітей спрямовано з місцевого бюджету понад 6 млн грн (ЗДО + школи).

На потреби зміцнення матеріально-технічної бази та проведення поточних і капітальних ремонтів закладів дошкільної освіти та загальноосвітніх закладів з міського бюджету виділено майже 12 млн грн. Проведено ряд робіт і у  Центрі позашкільної освіти та МРЦ на суму понад 1,2 млн грн.

Нині в громаді працюють над реформуванням старшої школи, планують створити академічний ліцей на базі колишньої гімназії.

Крім цього, у 2022 році було проведено поточні ремонти фасаду та даху адмінприміщення стадіону «Олімп», тренажерного залу та двох роздягалень, частини приміщення плавального басейну ЦФЗН «Спорт для всіх», даху спортзалу ДЮСШ імені Олексія Зінкевича, монтаж вентиляції у спортивному клубі «Любарт». Для цього спрямовано понад 3,5 млн грн. У 2023 році заплановано завершити реконструкцію стадіону «Олімп» та провести роботи з капітального ремонту плавального басейну ЦФЗН  «Спорт для всіх». Фінансується участь футбольної команди «Ладомир» у чемпіонатах України серед жіночих команд з футболу та футзалу та команди ФК «Володимир» у чемпіонаті Волинської області з футболу.

Робота комунальних підприємств

Для забезпечення опалювального сезону у період воєнного стану комунальним підприємствам закупили 24 дизельні та бензинові генератори, з них за кошти бюджету громади 10 генераторів на загальну суму майже 5 млн грн.

Минулого року КП «Володимиртепло» виконало заміну трубопроводів, теплових мереж та паливних котлів. Перевели на альтернативні джерела енергії дві котельні, що здійснено завдяки приєднанню споживачів котельні на вул. Драгоманова, 39-К, яку вивели у резерв, до теплової мережі котельні на вулиці Устилузькій, 29-К, а також реконструкції котельні на вулиці Академіка Глушкова, де встановили твердопаливний котел.  

Також торік підприємство, за кошти бюджету громади, придбало трактор з навантажувачем, подрібнювачем деревини та причепом загальною вартістю понад 3 млн грн. Загалом сума коштів виділених підприємству та реалізованих протягом 2022 року з бюджету громади на різні заходи склала понад 26 млн грн.

КП «Володимирводоканал», провело капітальний ремонт 3 водозабірних колонок та облаштувало 6 нових для забезпечення людей водою в разі проблем з центральним водопостачанням. Загалом у місті діє 14 колонок для забору технічної води. Торік у грудні працівники водоканалу власними силами провели прокладання нового водопроводу на вул. Лобачинській у селі Заріччя.

За 861 тисячу грн бюджету громади встановили насосний агрегат на головній каналізаційно-насосній станції, що дає суттєву економію використання електроенергії. Також придбали 4 генератори вартістю майже 1,5 млн грн та створили резерв ПММ і запчастин (труби та запірна арматура) вартістю майже 1,8 млн грн.

Підприємство у 2022 році поповнилось вантажним автомобілем для перевезення матеріалів та ліквідацій аварій, вартістю майже 1 млн 620 тис. грн; мініекскаватором для ліквідації аварій та нового будівництва мереж (2 млн 150 тис. грн) і причепом для перевезення гусеничного екскаватора, (понад 240 тис. грн).

За рахунок коштів, отриманих як плата за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій КП «УЖК» проведено поточний ремонт у 24 під’їздах житлових будинків та ремонт покрівель загальною площею 850 м², а також цоколя та підмостки. На ремонт сантехніки та заміни аварійних електромереж з місцевого бюджету використано понад 975 тис. грн.

Провели капітальний ремонт системи водовідведення захисної споруди (протирадіаційне укриття) по вул. Ковельській, 108 та встановлено там систему вентиляції. Загалом на ці потреби освоєно майже 100 тис. грн. Також за кошти місцевого бюджету проведено ряд ремонтних робіт на суму понад 3 мільйони гривень.

Для 15-ти ОСББ виділили 1,6 мільйона грн на придбання матеріалів для ремонту внутрішньобудинкових мереж електро- водо- теплопостачання.

В межах Програми «Енергодім» в місті продовжує діяти «Цільова програма «Тепла оселя», яка передбачає відшкодування з місцевого бюджету відсотків за кредитами, залученими ОСББ, що є учасниками Програми «ЕНЕРГОДІМ». На її виконання у 2022 році профінансовано понад  2,5 млн грн.

За звітний період відремонтували 3 комунальні  вулиці: Леонтовича, Огієнка та Річинського. На ці потреби використано з місцевого бюджету понад 5 млн грн. Поточний (ямковий) ремонт виконано на вулицях 51-ї Бригади, Пилипа Орлика, Каденюка, Професора Бобка, Генерала Шухевича. Проведено грейдерування та підсипання щебеневою сумішшю ще 17 вулиць. У парку «Слов’янський» встановили новий дитячий комплекс «Хортиця» з твердим покриттям, який був закуплений за кошти на соціально-економічний розвиток, за сприяння нардепа Ігоря Гузя, ще у 2021 році. Також проведено поточний ремонт 15 дитячих майданчиків на  суму майже  350 тис. грн.

Попри нестачу палива, яка відчувалася на початку повномаштабного вторгнення, працівникам КП «Полігон» все ж вдалося здійснювати роботу щодо санітарної очистки місць загального користування, утримання і ремонту об’єктів благоустрою; надання  послуг з поводження з побутовими відходами; належного утримання у відповідному санітарному та технічному стані кладовищ. Зрізано всі старі дерева на Ладомирському кладовищі.

Задля поліпшення благоустрою громади активно працювали і робітники КП «Троянда», які дбали за зелені насадження громади.

Муніципальна варта

Профілактику щодо недопущення адміністративних правопорушень з питань благоустрою та дотримання правил дорожнього руху здійснюють працівники муніципальної варти. За порушення правил дорожнього руху винесено 408 повідомлень про притягнення до відповідальності. У результаті, до міського бюджету надійшло понад 69 тисяч гривень.

Соціальний захист населення

Протягом 2022 року для забезпечення виплати різних видів допомог з державного бюджету в громаду надійшло понад 77 млн гривень. Державну підтримку отримали 2 777 родин. З них близько 18,5 млн грн отримали сім’ї з дітьми, 33,4 млн отримали особи з інвалідністю. На соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи профінансовано понад 850 тис. грн.

Коштом державної програми житлових субсидій, трьом з половиною тисячам  домогосподарств громади компенсували майже 25 млн гривень на оплату житлово-комунальних послуг.

На  оздоровлення, професійну адаптацію та одноразову допомогу до 5 травня учасникам бойових дій з державного бюджету загалом профінансовано майже 5 млн гривень. Ще 17,2 млн грн пільгових коштів спрямовано на оплату житлово-комунальних послуг учасникам бойових дій. Відповідно до місцевої Програми соціального захисту населення, здійснено виплати у розмірі 7,7 млн грн для підтримки вразливих груп населення.

З метою підтримки сімей загиблих, з місцевого бюджету виділили понад 2,8 млн. гривень.

Станом на кінець минулого року своїм тимчасовим прихистком наше місто та села громади обрали 3087 вимушено переміщених осіб, серед яких 946 дітей. Допомогу на проживання призначено 1 415 громадянам, які за березень-грудень 2022 року отримали кошти в сумі майже 49 млн грн. Також для ВПО придбали та видали 2 тисячі продуктових наборів на суму 1,5 млн гривень.

З грудня по березень у місті діяла Благодійна їдальня, продовжує роботу територіальний центр.

Співпраця з міжнародними партнерами

В умовах воєнного стану в громаді посилилася співпраця з міжнародними та закордонними донорами, особливо із залучення, перевезення та отримання гуманітарної допомоги для підтримки Збройних сил України, загонів територіальної оборони, лікарні та осіб, які постраждали від війни.

Завдяки ініціативі народного депутата  Ігоря Гузя, який є співголовою парламентської групи дружби з Литвою, до Володимира неодноразово здійснювали візит представники парламенту Литовської Республіки на чолі з віце-спікером сейму Паулюсом Саударгасом. Вони допомогли у вирішення паливної кризи, передавши нашій громаді 26 тон палива, яке передали військовим та правоохоронним органам. Крім того, литовці передали генератори для комунальних підприємств.

У 2022 році перелік Володимирська громада підписала договір про партнерство ще з двома закордонними містами: з Расейняйським районом (Литовська Республіка) та містом Мальборк (Республіка Польща). Поновлено також угоду про співпрацю із гміною Грубешів. Продовжилась активна співпраця з благодійником, головою ГО «Партнерство для України» Карлом-Ернстом Мюллером. Триває співпраця з Проєктом USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування («ГОВЕРЛА»). У минулому році реалізували два міжнародні проєкти: «Боротьба з пандемією Ковід – 19» (1,5 млн грн), «Разом задля здоров’я та благополуччя мешканців Володимира-Волинського та Цвікау» програма NAKOPA (2,3 млн грн), триває реалізація проєкту «Готський шлях: спільна історична реконструкція та віртуальна подорож в минуле».

Економічна діяльність

За словами мера, до бюджету громади промисловими підприємствами за 2022 рік перераховано податків на суму 54,2 млн. грн, що на 2,3 млн. грн (або на 4,43%)  більше показника 2021 року.      Найбільшими платниками  податків є ТОВ «Луцька аграрна компанія», ТзОВ «Гербор-Холдінг», ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика»,  ДП «Володимир-Волинське ЛМГ»,  ФГ «Євгена Шелепіни», КП «Володимиртепло», ТОВ «Агросвіт-Волинь», ТОВ «П`ятидні».

Продовжується робота щодо створення індустріального парку “Володимир”. Уже підписано договір з ТОВ «Інвестиційно-керуюча компанія «Бюро інвестиційних програм»». На думку Ігоря Пальонки, це дасть свої плоди у вигляді залучення інвестицій, створенні робочих місць та розвитку громади в цілому.

Процеси декомунізації, дерусифікації та архітектура міста

У 2022 році громада зробила декілька важливих кроків, для розірвання зв’язків із радянським минулим. В рамках процесів декомунізації та дерусифікації, змінили назви 47 вулиць, демонтували пам’ятника танкістам, невідомому солдату та двох тумб із радянською символікою на центральній площі Героїв. Наступним кроком стане знесення обеліска Слави. Роботу щодо того, аби цей пам’ятник було демонтовано, уже розпочато.

Також минулого року відбувся конкурс на кращу концепцію капітального ремонту площі Героїв, який розпочнеться після закінчення воєнного стану. Проте підготовчі роботи до реконструкції площі розпочали уже минулого року з проведення обстеження центрального колектора, що проходить під площею, і його подальшої санації.

Тривають роботи по розробленню Генерального плану міста та Генерального плану села Новосілки, в складі якого будуть запроектовані масиви для надання земельних ділянок учасникам бойових дій для будівництва та обслуговування житла.

Також мер поділився планами та на майбутнє, серед яких, реконструкція площі, будівництво укриття та нового навчального корпусу для профільного ліцею, завершення будівництва нового приймального відділення Володимирського ТМО, створення реабілітаційного центру для військових, завершення ще декількох проєктів, які були розпочаті у попередні роки – це і стадіон «Олімп», і сквер Героїв Майдану, і скейт-майданчика у парку «Слов’янський».

Після звіту мешканці громади могли поставити запитання меру безпосередньо у залі, під час звіту. Також зачитували питання, які люди лишали під оголошенням міської ради, зачитували питання, які передавали на листках. Громадян цікавили ремонти доріг, забезпечення військових, доля школярів Центру освіти, який перепрофільовують в спортивний ліцей. Щодо питань забезпечення військових та просування ремонтних робіт на території формувань відповідали особисто заступник командира 14 бригади та підполковник Черевко з 39 ЗРП.

Більше, як проходи звіт міського голови Ігоря Пальонки за пророблену роботу у 2022 році, дивіться з відеотрансляції.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер