<

Виборювання історичної справедливості: делегація з Володимира дізналася про досвід перейменування Переяслава

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:12 | 23.07.2021 / Володимир / , , , /
Перегляди
785
/ Коментарі відсутні

15-го липня делегація з міської ради Володимира разом з журналістами БУГу навідалися до Переяслава, щоб дізнатися проблематичні питання повернення історичної назви місту, щоб могти використати це на своєму досвіді.

Заступник міського голови Володимира Ігора Пальонки Андрій Гудим, депутат міської ради Роман Горошкевич, представниця ЗМІ міськради Тетяна Ізотова, заступниця начальника ЦНАПу Юлія Крижановська та начальник управління освіти, молоді та спорту Вячеслав Петрук завітали до Переяславського педагогічного університету та міської ради. Делегація спілкувалася з відомими істориками, науковцями та міським управлінням.

Спочатку відбулося засідання круглого столу в педагогічному університеті імені Григорія Сковороди, організованому його ректором та доктором історичних наук Віталієм Коцуром. Раніше БУГ спілкувався з ним в телефонному режимі.

“Якщо міська влада повноцінно розуміє благий сенс цієї справи й буде самовіддано йти до її реалізації, поступово й усе місто підтримає цей задум”, – висловив думку Коцур.

Також в обговорені брав участь доктор політичних наук, професор КНУ імені Шевченка Микола Томенко.

“Я гордий, що серед багатьох проєктів, в яких мені довелося брати участь, було повернення історичної назви місту Переяславу. Цей нелегкий шлях стане у пригоді і вашому місту”, – сказав Микола Томенко.

“Ще в 2003-му році ми подавали перші пропозиції щодо повернення історичної назви Переяславу-Хмельницькому і лише в 2019-му це рішення затвердили офіційно. Я вважаю, на краще, що цей процес затягнувся. Це дало можливість переосмислити та зрозуміти правильність перейменування громадянам, які спочатку це заперечували”, – викладачка кафедри публічного управління Валентина Губенко.

За словами доцентів та професорів університету, повернення історичної назви Переяславу мало низку заперечень зі сторони громадян, як це відбувається й у Володимирі. В основному через фінансові витрати, які містяни хибно думали, що зобов’язані нести. Потім виникло питання, скільки коштів на це витратить міська влада.

“Якщо є постанова Верховної Ради, то всі юридичні органи та комунальні підприємства міняють свої печатки та таблички за власні рахунки. Це не більше 1500 гривень з установи”, – екс-голова Переяслава-Хмельницького Іван Якименко.

До слова, в паспортах усіх учасників круглого столу залишилась стара назва міста – Переяслав-Хмельницький, і змінена вона буде лише, коли закінчиться термін придатності документа.

“Хоч ми далеко один від одного, наші міста близькі за своїми історичними подіями. Як і Володимиру, радянською владою була надана приставка до початкової назви Переяслава. І зараз ви, так само як і ми, три роки тому, виборюєте історичну справедливість”, – історик-археолог Олександр Колибенко.

У міській раді Переяслава підтвердили слова науковців, щодо мінімальності витрат на перейменування установ та в’їзної таблички в місто.

Окрім цього є готовий проєкт в’їзної скульптури з назвою міста, який готували архітектори й планують найближчим часом встановити.

Делегації обмінялася пам’ятними подарунками та відвідала єдиний у світі Музей кобзарства.

“Якщо ми не зважимо на нашу історію, ми ніколи не збудуємо по-справжньому незалежну Україну. І Переяслав, і Володимир були провідними містами нашої держави ще за часів Київської Русі. Процес повернення історичної назви – відстояння своєї автентичності, підтвердження того, що Україна – це держава, яка найраніше мала європейську цивілізацію. Повертаючи історичні назви, ми тим самим відстоюємо своє місце в Європі”, – Микола Томенко.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер