<

Володимиру-Волинському хочуть повернути історичну назву

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:33 | 30.09.2015 / Володимир /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Депутати Волинської облради підтримали резолюцію міжнародної науково-практичної конференції «Християнська традиція Київської Русі» у якій йдеться про те, щоб повернути місту Володимир-Волинський історичну назву.

Про це стало відомо під час чергової сесії Волинської облради сьогодні, 30-го вересня, – пише ІА Волинські Новини.

Як зазначив депутат Віталій Собко, держава-агресор використовує багато історичних міфів, щоб привласнити славне минуле нашого народу собі. Зокрема, йдеться про заяви російської цервки про те, що вона – «церква-мати». А також про історичну назву «Русь», яку Росія приписує собі, у той час як насправді Київська Русь зі столицею у Києві була пращуром сучасної України.

Стосується це і назви міста Володимир-Волинський: богослови пропонують повернути йому історичну назву «Володимир». Зокрема, у резолюції рекомендується повернути історичну назву місту – Володимир, яке було назване іменем князя Володимира-Хрестителя. Мовляв, російські імперські ідеологи додали до його назви слово «Волинський», щоб відрізнити від міста Володимир на Клязьмі, названого на честь Володимира Мономаха, применшивши значення міста Володимира на Волині.

Зі слів Собка, ця історична підміна була однією з багатьох у низці фальсифікацій і переписування минулого, що здійснювалося в Російській імперії для легітимізації політичної і духовної влад, узаконення «історичного» беззаконня – підтвердження свого церковно-державного первородства і права «старшого брата» в далеких від братерства стосунках.

Депутати підтримали резолюцію міжнародної науково-практичної конференції «Християнська традиція Київської Русі».

До слова, конференція відбулася в Луцьку 19 травня 2015 року у Волинській православній богословській академії Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Окрім священнослужителів, богословів, резолюцію підписали: доктор філософських наук, завідуюча відділом історії релігії та практичного релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАНУЛюдмила Филипович; доктор філософських наук, провідний науковий працівник цього інститутуОлександр Саган; доктор церковно-історичних наук і кандидат історичних наук, професор Київської православної богословської академії Ірина Преловська; доктор історичних наук, професор СНУ ім. Лесі Українки Людмила Стрільчук; чимало інших учених із різних куточків України та з-за кордону.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок