<

Володимирчанам пояснили, чому обов’язково встановлювати загальнобудинковий лічильник у багатоквартирному будинку

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:06 | 22.03.2023 / Володимир / /
Перегляди
1322
/ коментарі 2

КП «Володимирводоканал» пояснив, чому є обов’язковим встановлення загальнобудинкового лічильника у багатоквартирному будинку, для чого потрібно щомісяця подавати показники, як відбувається нарахування за спожиту воду у будинках та де є загальнобудинковий (комерційний лічильник). А також що таке небаланс, як він розподіляється, і як впливає на нарахування.

Ці та інші питання цікавлять багатьох людей, які користуються послугами КП «Володимирводоканал». Особливо гостро постає питання оплати за спожиті послуги, коли жителі багатоповерхівок отримують квитанції, – йдеться на фейсбук-сторінці водоканалу.

Чому загальнобудинковий лічильник води у будинку є обов’язковим?

В Україні з 1-го серпня 2017 року набув чинності закон «Про комерційний облік послуг з постачання теплової енергії та водопостачання», яким передбачається зобов’язання операторів зовнішніх інженерних мереж (тепломережі, водоканали) обладнати 100% житлових будинків побудинковими вузлами обліку (теплової енергії, води). Цим законом запроваджується обов’язковий облік тепла і води, що дозволить контролювати ефективність реалізації заходів з енергоефективності.

Відповідно до частини 2 статті 3 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» забороняється приєднання житлових і нежитлових будівель до зовнішніх інженерних мереж без оснащення таких будівель вузлами комерційного обліку відповідних комунальних послуг відповідно до вимог цього Закону, і тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян плюс відсоток від реалізації.

Як бачимо, облаштування багатоповерхівок загальнобудинковими лічильниками є вимогою чинного законодавства, і аж ніяк не забаганкою водоканалу. Варто зазначити, у Володимирі лічильники встановлюють коштом міського бюджету.

Як відбувається розподіл спожитої води між жителями будинку, де є комерційний вузол зв’язку?

Згідно «Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг» затвердженої Мінрегіоном України від 2018 року №315 (зі змінами), для будинків, де усі приміщення оснащені розподільчими лічильниками холодної води, обсяг різниці розподіляється між усіма споживачами пропорційно до обсягу споживання.

Для прикладу, якщо будинковий лічильник накрутив 400 кубів холодної води, але показання квартирних приладів обліку в сумі набрали 380 кубометрів, за 20 кубів, а іншими словами – небаланс, доведеться платити усім квартирам. Нарахування відбуваються таким чином: до показників квартирного лічильника, до обсягів споживання має бути розподілений небаланс.

Він розподіляється пропорційно обсягу споживання на квартиру. Тобто, якщо власник квартири використав за місяць 5 м куб води (відповідно до особистого лічильника), його частка за втрату води у будинку є пропорційно меншою, ніж власника іншої квартири, який використав 10 м куб води.

І пропорційно більшою від частки власника квартири, який використав 2 м куб води – для будинків, де частина приміщень не обладнана квартирними приладами обліку холодної води, розподіл різниці відбуватиметься між споживачами, які не мають квартирних водомірів (сплачують за нормами питного споживання) пропорційно кількості осіб, які фактично користуються послугами з централізованого водопостачання та водовідведення. Тобто, нарахування проводитимуться згідно з показанням загальнобудинкового лічильника.

Варто зазначити, законодавство дозволяє й інші моделі співпраці жителів будинку з водоканалом, згідно з яким ті зможуть самостійно розподіляти небаланс (різницю) між собою так, як вважають за потрібне. Мова йде про колективний договір ОСББ, управителями або ЖБК з підприємством. Водоканал лише контролюватиме показники загальнобудинкового лічильника.Такі нововведення є нормою чинного законодавства, і діють по усій території України.

Звідки береться небаланс?

За розподіл об’єму води, що входить у будинок, КП «Володимирводоканал» відповідальності не несе. Але за всю воду потрібно буде розрахуватися. І тут залишається відкритим питання: звідки береться небаланс (різниця)? Або іншими словами: хто «краде» воду, за яку доводиться платити сусідам? Причин є кілька:

  • несвоєчасне або некоректне подання споживачами показників квартирних лічильників. Тому водоканал щоразу наполегливо рекомендує ЩОМІСЯЦЯ подавати показники квартирних лічильників. Навіть якщо ви не користувалися водою за будь-яких причин, дані треба передавати щомісяця. У такому випадку варто вказати такі самі показники, які були минулого місяця;
  • втручання у роботу вузлів обліку або порушення їх роботи (магніти, самовільні врізки у будинкову мережу водопостачання);
  • метрологічна похибка між загальнобудинковим і квартирним вузлами обліку, (лічильники, яким понад 12 років можуть мати похибку і пропускати більший об’єм води, або не обліковувати її споживання);
  • кількість прописаних жителів з фактичною кількістю тих, які проживають у квартирах, де немає лічильників. Для прикладу, у квартирі, де прописана одна людина, проживає кілька, відповідно споживання води збільшується. У такому випадку небаланс (різницю) розподілять на кількість фактично проживаючих осіб;
  • витік води у підвальному приміщенні, аварії або спожиття її на потреби будинку без обліку (необліковані витрати води на полив зелених насаджень, ремонт під’їздів тощо). Щоб не переплачувати за «втрачену» воду, балансоутримувачі, ОСББ та УЖК повинні слідкувати за станом мереж і вчасно усувати пошкодження. Крім того, у разі виникнення певних змін (проведення аварійних або ремонтних робіт у будинку), прохання до управителів, голів ОСББ: повідомляти водоканал про дані випадки задля документального їх оформлення з метою нарахування згідно Методики розподілу та уникнення непорозумінь щодо нарахувань.

Майже половина споживачів послуг КП «Володимирводоканал» не подає показників лічильника.

Як бачимо, причин, через які утворюється небаланс, чимало. І винні у них жителі будинку, котрі свідомо порушують встановлені правила та норми. Тут можна зрозуміти обурення людей, які справно сплачують за спожиту воду по лічильнику, а їм «накидають» зверху зайві куби. Та водоканал змушений дотримуватись чинної методики розподілу і здійснювати нарахування згідно показників загальнобудинкового лічильника.

Здебільшого проблеми з платіжками виникають через несвоєчасно подані показники лічильника або повне їх ігнорування. Якщо говорити мовою статистики, з усієї кількості абонентів КП «Володимирводоканал», лише 45 % вчасно подає показники. Що заважає іншим людям це робити, беручи до уваги наявність онлайн-сервісів, за допомогою яких можна не лише здійснювати їх подачу, а й сплачувати рахунки та контролювати увесь процес, невідомо. Але нехтування цими правилами призводить до небалансу (різниці) і відповідному нарахуванню.

Як впливає на нарахування за спожиті послуги несвоєчасне подання показників лічильника?

Згідно з п. 16 Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення №690, у разі відсутності інформації щодо спожитих обсягів води за засобами обліку до розрахунку береться середньомісячне споживання послуг споживача за попередні 12 місяців. Через три місяці, якщо споживач не подав показників, виконавець зобов’язаний здійснювати розрахунки як зі споживачами, приміщення яких не оснащені вузлами розподільного обліку. А отже всі втрати розподілять на ці квартири.

Доводимо до відома: обов’язок передачі показників лежить на споживачеві. Задля зручностей усі операції, пов’язані з передачею показників, можна здійснювати через сучасні онлайн-сервіси (особистий кабінет або чат-бот). Контролери мають право перевіряти їх один раз на рік.

Яким чином можна подати показники?

Передачу показників лічильника потрібно здійснювати станом на 1-ше число поточного місяця. Це можна зробити, зареєструвавшись в особистому кабінеті чи чат-бот viber: viber://pa?chatURI=uvkgvv_bot.

Особистий кабінет споживача водоканалу – це онлайн-сервіс, який дозволяє виконувати ряд послуг у себе вдома. Зокрема, у кабінеті можна:-передати показники лічильників-перевірити стан розрахунків та здійснити оплату послуг без комісії;-побачити та завантажити рахунок. Зареєструватися досить просто. При виникненні питань щодо реєстрації, телефонувати за номерами: 063 960 88 03; 096 883 3708.




коментарів: 2
  1. А що ,вже перестали робити афери з газом ,чи лічильники і інший контроль тільки для бідоти ?

  2. Воду на ремонт повинні оплачувати ті, хто проводить пемонт. Вони ж це враховують при складанні кошторису. А ми до чого? Якщо у сусідки прописана вона одна і живе у селі, а на вихідеі вся родина миється, то хай і платить за усіх. Кожнн відповідає за реальні витрати. Для того ставлять лічильники. То чому їх перевитрати має оплачувати порядний споживач? Хай ЖЕК,платить за спуски і скиди в каналізацію, за витік пошкодженя. Ого які суми там крутяться.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер