<

До Володимир-Волинської бригади мобілізують нових солдатів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:29 | 15.01.2015 / Володимир /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

Пройшло півтора місяця, відколи на базі 51-ї окремої механізованої бригади було сформовано 14-ту механізовану бригаду. Жителям Волині і Рівненщини не байдуже, що відбувається з цією військовою частиною. Адже вихідців переважно з цих областей весною мобілізували до 51-ї ОМБ. Волноваха, Савур-Могила, Іловайськ – ці топографічні назви Донеччини назавжди болем відгукуватимуться у серцях жителів Поліського краю. Як формується 14-а бригада, що робиться для того, аби не повторити трагічної долі 51-ї – про це запитали у командира бригади полковника Олександра Жакуна.

– Кістяком 14-ї бригади став особовий склад 51-ї окремої механізованої бригади. З них 120 осіб – офіцери, – повідомив Олександр Миколайович. – Решта – військовослужбовці за контрактом. Рішенням Президента у 14-ту механізовану бригаду у повному складі перейшли реактивно-артилерійський дивізіон, танковий батальйон, протитанкова батарея і ремонтно-відновлювальний батальйон. Що стосується решти особового складу, то ми брали до уваги думку командирів підрозділів, які протягом півроку проходили службу з бійцями, вивчили їхні морально-психологічні та бойові якості, – пише Вісник 

– У 51-шу бригаду було залучено найбільшу кількість мобілізованих хлопців – майже чотири тисячі. Яка їхня доля?

– Дуже багато особового складу у шпиталях, лікуються після бойових дій влітку 2014 року. В подальшому вони будуть або комісовані за станом здоров’я, або переведені в інші військові частини, які уже не братимуть участь в АТО.

– Бригада, що дислокувалася у Володимирі-Волинському, була найчисельнішою з тих, що вели бойові дії на сході. Це стало, на думку експертів, однією з причин її трагедії. Адже хлопці були розкидані по всьому фронту і підпорядковувалися різному командуванню.

– 14-а бригада за чисельністю буде ще більшою. Проблема ж 51-ї була не в кількості, а у якості. Це підбір особового складу, їхній морально-психологічний стан. У мобілізованих хлопців було багато проблем зі здоров’ям. Основна ж проблема – у їх навченості. При доукомплектуванні 14-ї бригади ми врахуємо негативний досвід 51-ї бригади. Уже налагодили взаємодію з військовими комісаріатами декількох областей щодо призову особового складу на відповідні військові спеціальності, які передбачають певну підготовку до того, як вони будуть мобілізовані. Врахуємо й помилку щодо проходження медичної комісії. Перша хвиля мобілізованих її взагалі не проходила. Питали, чи є проблеми зі здоров’ям, робили відмітку – і вперед. Особливу увагу приділятимемо підготовці особового складу, специфіці тих дій, що проводяться у зоні АТО.

– Я правильно розумію, що 14-а бригада формуватиметься фактично із нових мобілізованих після 20 січня?

– Так, бригада доукомплектовуватиметься новими військовослужбовцями, які будуть призвані за мобілізацією. Після цього розпочнеться бойове злагодження на полігоні. Наразі у зоні АТО знаходиться реактивно-артилерійський дивізіон у кількості 112 чоловік.

– Під час бойових дій влітку бригада втратила багато техніки.

– Танковий батальйон отримає нові танки з Львівського заводу.

– При розформуванні 51-ї бригади Президент обіцяв нагородити тих, хто відзначився під час бойових дій.

– У генштабі 150 подань на нагородження особового складу 51-ї бригади. Уже є нагороджені орденами «За мужність» і «Богдана Хмельницького».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця