<

Володимир-волинські газовики нагадують про необхідність перевірки справності систем опалення і димовентиляційних каналів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:12 | 2.02.2019 / Володимир /
Перегляди
9
/ коментарів 6

За кілька днів у регіоні прибужжя зафіксували три випадки отруєння чадним газом. З них один у Нововолинську – смертельний: загинула матір з дитиною.

Чадний газ – це продукт, який виникає у результаті згорання, а якщо система опалення будинку несправна, то чадний газ може потрапляти в оселю. Через вогку погоду зменшується тяга у димовентиляційних каналах і це може призвести до потрапляння чадного газу в помешкання.

Ситуація погіршується ще тим, що сьогодні у майже всіх будинках та квартирах встановлені пластикові вікна, які наглухо ізолюють середовище. Про це розповідає керівник Володимир-Волинського відділення ПАТ «Волиньгаз» Олег Бомазюк.

“По випадку у Нововолинську: коли приїхали газовики, то приладами
було зафіксовано чадний газ в концентрації 0,02-0,04 %. В принципі, це концентрація, яка може завдати шкоди здоров’ю. Метану, тобто природного газу, виявлено не було. В чому причина появи чадного газу – ще виясняють.

Ми наголошуємо, що в опалювальний сезон варто увагу звертати на димовентиляційні канали і тяги. Особливо в приватних будинках. Якщо є проблема виходу назовні продукту згорання, то з’являється чадний газ в приміщенні”, – розповів Олег Бомазюк

За його словами, справа газопостачальної компанії – доставити газ у оселю. Далі – це справа кожного власника квартири чи будинку. Якщо від багатоквартирних будинків вимагається спеціальний акт про справність димовентиляційних каналів, то для приватних будівель його, згідно із законами, вимагати не можуть.

“Цей акт видають спеціальні організації, які мають дозвіл. Якщо ми бачимо цей документ, то знаємо, що канал прочищений і там нормально працюють прилади. Не так давно, ще рік тому, ми здійснювали технічне обстеження внутрішньобудинкових систем газопостачання. Але зараз, відповідно до наказу Міністерства енергетики і вугільної промисловості, старий наказ про перевірку скасовано. Ми закликаємо всіх: мешканців ОСББ, приватних будинків перевіряти справність обладнання і тягу”.

Як розповів Олег Бомазюк, треба завжди перевіряти чи є тяга. Просто взяти стрічку паперу, підвести до димовентиляційного каналу. Якщо вона прилипає, то тяга є, якщо ні – то її немає, якщо стрічка відхиляється від каналу, то тяга зворотня. Треба зупинити всі газові прилади, подзвонити на “104”.

Найбільша небезпека отруїтися чадним газом існує у помешканнях, що опалюються автономно природним газом, дровами чи вугіллям. На присутність чадного газу може вказувати наявність кіптяви, задимленості, жовтого полум’я пальників в приміщеннях. Чадний газ, потрапляючи дихальними шляхами до крові, витісняє гемоглобін кисню. В результаті настає кисневе голодування тканин. 

Ознаки отруєння чадним газом:

  • головний біль;
  • запаморочення;
  • шум у вухах;
  • відчуття тиску на лоб;
  • нудота, блювання;
  • біль у грудях.

При тяжкій формі отруєння – втрата свідомості, судоми, порушення дихання. При великих концентраціях чадного газу смерть може настати миттєво.

Пам’ятайте, щоб уникнути нещасних випадків отруєння чадним газом, ми всі маємо бути дуже пильними. Іноді банальна халатність та легковажність можуть мати надто високу ціну – втрачене людське життя.




коментарів: 6
  1. Дивно чути від керівника газоаостачальної організації , як треба перевіряти димрвентиляційні канали … Він каже -папірцем … А може просто пукнути біля каналів і спостерігати чи довго буде триматися запах… Невже цей керівник не знає , що існують відповідні чітко визначені нормативи тяги- у димових каналах не менше 2 мм.вод.ст., а вентиляційні канали повинні забезпечувати повітрообмін в примішеннях , де встановлені газоспоживачі прилади не менше 3 , тобто кожну годину повітря в приміщення повинно помінятия в розмірі 3 обємів приміщення . А чи газовики контролюють це , коли дають команду на подачу газу чи є так – дуже сумнівно

  2. ЖЕК бере гроші(у сладі квартплати) з жильців багатоповерхівок за перевірку димвентканалів. За липову первірку. Складаються фальсифіковані акти обстеження. Роками. І міськгаз про це знає. То якого хера тепер піздіти про якісь правила і симптоми? І ЖЕК і газовики —злочинці!!!!

    • Погоджуюсь з Василем на всі 100. В Новому жеку як його зараз будуть звати Управляюча компанія може бути ще гірше . Будуть два тарифи – один на утримання алміністрації управляючої компанії – навіть якщо управляюча компанія нічого не буде виконувати по будинку прийдеться все одно платити – орієнтовно з розрахунку 40-80 коп за 1 кв.м квартири , а другий тариф на утримання самого будинку – і якщо не зможуть всі мешканці внести плату то і ніхто нічого не буде виконувати , бо буде заключені угоди на певні суми згідно попередньо складених кошторисів на повну суму. Так може і бути і з обслуговуванням димовентиляційних каналів…

  3. Газовики нагадують…..вау! Нагадуємо п.Олегу про необхідність особисто перевірити легітимність УСІХ актів перевірки димоходів по місту…Хоч би за останні роки…Витребувати з жеку журнал реєстраціі підписів жильців ( бо акти файнюньо нарисовані,а трубочистів люди в очі не бачили….або ІНОДІ…з целофанками для перевірки тяги…замість приладів виміру).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця