<

«Володимир може стати інвестиційно привабливим»: підприємці та представники малого бізнесу просять не підвищувати ставку єдиного податку

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:10 | 26.05.2021 / Володимир / , , /
Перегляди
84
/ Коментарі відсутні

25-го травня у Володимирі відбулися повторні громадські слухання щодо встановлення ставки єдиного податку для підприємців громади та інших важливих податків, що стосуються підприємців та малого бізнесу.

До слова, попередні слухання по цим же питанням пройшли без підприємців взагалі, тому вони та ФПП “Бізнес-Центр” ініціювали обговорення повторно.

Так, як пояснили, у зв’язку з об’єднанням громади виникла необхідність переглянути ставки певних податків, адже вони різняться у Володимирі та в селах громади. Їх вирішили зрівняти як для міста, так і для сіл та дещо підвищити. Підвищення ставки єдиного податку торкнулося би більше підприємців міста, адже у Заріччі та інших селах громади у минулому році платили дещо більші ставки, зазначили під час слухань.

За ці кошти, які можуть надійти після підвищення у бюджет додатково, можна було би облаштувати об’єкти інфраструктури громади, покращити стан дорожнього покриття.

Підприємці прийшли на обговорення обурені, та висловили свою чітку незгоду. За їхніми словами, 2020-ий рік, як і початок 2021-го були дуже нелегкими. Усі сплачували податки та зарплати своїм працівникам, не зважаючи на той факт, що місяцями не працювали. Деякі магазини взагалі цей “ковідний” період не пережили.

Як розповіла Оксана Субицька, начальник міського відділу економіки та інвестицій, ставки єдиного податку були незмінні фактично з 2012 року. Змінювалися мінімальна зарплата та прожитковий мінімум, на якому базувалися ставки.

“Наразі ми пропонуємо 10 відсотків для прожиткового мінімуму. 227 гривень для першої групи і 1200 для другої”, – зазначила вона.

Такі ж ставки прийняли і в інших містах, тому Володимир також вирішив передивитися їх.

Після презентації проекту по ставкам єдиного податку почалося жваве обговорення. Особливо активно висловлювався колишній міський депутат і бізнесмен Руслан Мороз.

Він, зауважив, що варто лишити ставку податку на рівні 10 відсотків для першої і другої групи платників податку. Це становить 227 і 600 гривень відповідно.

Як сказав підприємець Андрій Кандиба, не варто у місті, ще і після важкого, обтяженого карантинами року, збільшувати раптово навантаження на підприємців. Варто працювати навпаки на пониження ставок і оголосити на всю область, що у Володимирі ставка єдиного податку є найнижчою і цим самим заманити в місто бізнес і збільшити кількість підприємців.

Крім того, зауважив Кандиба, підприємці фактично з кожним роком платять більше, адже збільшується мінімальна зарплата та прожитковий мінімум.

Також під час громадських слухань обговорили ставки інших податків, а саме проекти рішень про затвердження ставок та пільг із сплати земельного податку, орендної плати за користування земельними ділянками та встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Під час обговорення ставок податків підприємці наголосили, що проти підняття ставок, а хочуть лишити все, як є наразі.

Як відповіли представники мерії, вони збирають зауваження і пропозиції. Протокол громадських слухань врахують і обговорять під час сесії міської ради. Саме депутати громади прийматимуть остаточне рішення з приводу ставок податків у громаді.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер