<

Власникам молочної ферми в Устилузькій громаді немає де випасати корів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:19 | 5.05.2021 / Володимир / , /
Перегляди
69
/ коментарі 4

Власники сімейної молочної ферми у селі Хотячів Устилузької громади Валентина та Василь Базюки не мають ділянки для випасання корів. У селі немає громадського пасовища, а придатної землі Базюкам депутати Устилузької міськради не виділили.

На фермі родина тримає десять нетелів, тільних телиць і два десятки корів. Зайнятися молочним скотарством, каже господиня, у родині вирішили, бо бачать перспективи, – пише Суспільне Волині.

Ферму створили два роки тому завдяки інвестору і проєкту з розвитку молочного тваринництва на селі. Біля будинку в Хотячеві обладнали корівник.

Зранку і ввечері корів доять механізовано, інколи роблять це вручну, розповідає господиня Валентина. Раз на два дні молоко здають. Зберігають його у ємності на 500 літрів, де його охолоджують до чотирьох градусів.

Зранку і ввечері корів доять механізовано, інколи роблять це вручну, розповідає господиня Валентина. Раз на два дні молоко здають. Зберігають його у ємності на 500 літрів, де його охолоджують до чотирьох градусів.

На все село люди тримають вісім корів, каже фермер Василь Базюк. Раніше чоловік їздив на заробітки закордон, у 2015-2016 роках воював в АТО на блокпостах біля Волновахи і Новотроїцького. Нині фермер розвиває власну справу. Каже: поки бракує в господарстві техніки.

Базюки планують розширяти стадо, вирощують телят чорно-рябої і нечистокровної джерсійської породи. Зі слів господині Валентини, хочуть працювати, щоб сімейна ферма перейшла у спадок трьом дітям.

Щодо виділення землі для фермерського господарства родина зверталася до місцевої влади. Відмову, каже, аргументували тим, що в резерві землі немає. Ділянку родині таки запропонували, проте за прикордонною смугою. Базюки кажуть: в такому випадку їм доведеться постійно просити прикордонників про вхід та вихід на територію.

На ділянці, яку хотіла родина Базюків, знаходиться господарський двір, що лишився у селі з радянських часів і був розпайований, каже голова земельної комісії Устилузької міськради Богдан Котович. Із його слів, виділяти два гектари такої землі не зовсім правильно і з юридичної точки зору, і стратегічного боку.




коментарів: 4
  1. Та класти вони хотіли на тих корів,от де б лісу побільше різанути ото дєло.

  2. У тій самій Польщі держава надає дотації, назьковідсоткові кредити,всіляко сприяє розвитку малих фермерських господарств, а в нас ніхто нікому не потрібен…

  3. Добрі люди, дай вам Бог здоров’я і терпіння мати справу з бидлом-чиновниками

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок