<

Утеплення, заміна дахів, терморегулятори в квартирах: у Володимирі впроваджують програму енергоефективності для ОСББ, щоб зменшити споживання газу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:52 | 26.07.2022 / Володимир / , , , /
Перегляди
1106
/ 1 коментар

У Володимирі, попри воєнні дії, за кошти міжнародних партнерів продовжують впроваджувати Програму підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім», що дозволить у холодну пору року значно зменшити витрати на оплату за спожитий газ та скоротити обсяги його використання.

Днями комісія на чолі з першим заступником міського голови Ярославом Матвійчуком проінспектувала чотири з п’яти об’єктів, на яких впроваджується програма по енергоефективності багатоквартирних будинків у Володимирі.

На одному з будинків, що належить до ОСББ “Мрія” на вулиці Ковельській 132/1,2, де вже раніше провели термомодернізацію, утеплили стіни, нині встановлюють датчики регулювання тепла у кожній квартирі. Тобто мешканці самостійно зможуть збільшувати, або зменшувати подачу тепла у власному домі, проте мінімальна позначка встановлена на рівні 16 градусів за Цельсієм. Це дасть можливість людям не лише економити цілим будинком, але й у самій квартирі, оскільки на кожній батареї буде встановлений прилад обліку. Проте повністю перекрити теплопостачання у зимовий період в квартирі не можна буде.

Також перевірили хід виконання робіт по перекриттю даху у будинку №14 на вулиці Сагайдачного, який накрили ПВХ-мембраною, що захистить будинок від протікань та буде додатково утеплений. Крім того, там уже почали облаштовувати дві фасадні сторони утеплювачем. Оглянули завершення робіт по даху на вулиці Луцькій №154, який протікав.

Проінспектували завершення утеплення в будинку з ОСББ “Затишок” по вулиці Луцькій 158, де нещодавно трапилась пожежа. Оскільки роботи ще не завершенні, то пошкодженні ділянки вдасться замінити. Роботи планують завершити за 2-3 тижні.

Кілька опалювальних сезонів вже показали, що будинки, в яких проведені заходи з термомодернізації споживають приблизно удвічі менше тепла і мають удвічі менші платіжки, у порівнянні зі звичайними багатоповерхівками.

Не зважаючи на воєнний стан в Україні, міжнародні партнери фінансують виконання цих робіт, тому вони продовжуються. Це дасть можливість економити використання тепла і газу, зокрема.

Адже, як зауважив Ярослав Матвійчук, на державному рівні до підприємств, які забезпечують теплопостачання, надійшло розпорядження, щоб зменшити ліміти використання газу на 10%.

В місті продовжена програма “Тепла оселя”, яка фінансується коштом міського бюджету. Але, оскільки вона не належить до захищених видатків, то з початком воєнних дій, місто не має можливості її фінансувати.

“Але, ми все ж таки сподіваємося, що в рамках підготовки до опалювального сезону, відповідні видатки будуть проведенні й з міського бюджету для ОСББ”, – додав переший заступник міського голови.

Згідно з програмою, ОСББ бере у банку кредит, з яких 30% воно оплачує самостійно, 60-70% – покривають міжнародні кошти, а з місцевого бюджету гасяться відсотки за кредитними зобов’язаннями у банку. Частину коштів, до війни з міського бюджету цього року по даній програмі уже була виплачені. На час воєнного стану, свої зобов’язання місто реєструє, і як тільки казначейство пропустить, вони будуть сплачені.

Загалом, для підтримки ОСББ, які беруть участь у даній програмі, для погашення відсотків за кредитами, у 2022 році укладено 5 договорів на загальну суму 2 млн 169 тисяч гривень, з яких 897 тисяч гривень уже було сплачено до початку повномасштабно вторгнення росії.




один коментар
  1. так економія є , але не така про яку йдеться в публікаціі , а взагалі ну дуже вже вдала схема дерибану коштів як з державного і місцевого бюджетів . Думаю , що рано чи пізно бюро економІчної безпеки України гідно “оцінить ” діяльність влади міста та таких спритних ділків , як Власюк , Юзвенко , Дячук та голови ОСББ по вул. Сагайдачного , 3

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа