<

«Україна офіційно вибачилась»: 97-річному воїну УПА з Володимира-Волинського вручили документи про реабілітацію

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:16 | 4.02.2020 / Володимир / , /
Перегляди
8
/ коментарі 2

4-го лютого почесному громадянину Володимира-Волинського 97-річному воїну Української Повстанської Армії Петру Мартинюку з урочистостями вручили документи про реабілітацію у міській раді.

23-го січня у Києві відбулося чергове засідання Національної комісії з реабілітації, яка приймає рішення про визнання осіб реабілітованими, або потерпілими від репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1921-х років. Із 46 обґрунтованих пропозицій комісією було визнано 18 осіб реабілітованими, 17 – потерпілими від репресій.

Одним із реабілітованих став 97-річний учасник Норильського повстання Петро Мартинюк із Володимира-Волинського. Він один з небагатьох ще живих свідків тих подій, брав участь у кількох боях УПА з нацистами, в одному з яких отримав важке поранення, після чого очолив референтуру Служби Безпеки УПА із підбору кадрів на навчання. Двічі нацистське гестапо хотіло його розстріляти і друзі рятували від смерті.

Почесно вручив документ Петру Мартинюку за незалежність Олександр Гуч, голова Волинської комісії з реабілітації.

“На початку цієї війни (ред. – з РФ), в один з вечорів ми сиділи з покійною дружиною за столом, вечеряли. І я заплакав, почувши новини, бо є люди, добровольці, які захищають Україну. Від радості от сього заплакав, що є народ, який любить Україну і буде боротися за неї”, – зізнався Петро Мартинюк.

Першим ветерана УПА привітав міський голова Петро Саганюк, після чого з вітаннями звернулися колишній очільник Луцька Богдан Шиба, помічник народного депутата Ігоря Гузя Андрій Бокоч, який вручив подяку від ГО “ВМР Національний Альянс” за особливі заслуги перед Україною.

Василь Мазурик, голова КЗ “Історико-культурний комплекс “Вовчак – Волинська Січ” привітав ветерана та подарував чашку із стилізованим зображенням урочища Вовчак – саме ці краєвиди він бачив у молодості.

Леся Бондарук, представник Українського інституту національної пам’яті на Волині подарувала календар, а представник ГО “Військові капелани Волині” Микола Гінайло наголосив:

“Сьогодні Україна офіційно вибачилась перед Петром Мартинюком. Проте, він отримав офіційні вибачення, а не визнання. Це один свідок тих подій, лідер та взірець для старшин та офіцерів”

Привітати від імені голови Турійської РДА Ольги Черен прибув Андрій Полячук, методист Турійського районного будинку культури.

Довідково: Петро Мартинюк – український громадський та військовий діяч, ветеран УПА на псевдо “Дуб”, кавалер державного ордену “За мужність” 3-го ступеня, кавалер ордену Володимира Великого 3-го ступеня та почесний громадянин Володимира-Волинського.

Брав участь у боях УПА з нацистами, в одному з яких отримав важке поранення, після чого очолив референтуру Служби Безпеки УПА із підбору кадрів на навчання.

У січні 1945-го року Петра Мартинюка вистежили й заарештували органи НКВС. Йому дали 10 років ув’язнення, яке відбував у норильских таборах ГУЛАГу, а до цього – 5,5 місяців очікування у камері смертників у Харкові.

Після закінчення терміну отримав додаткових 5 років неволі за участь у 1953-му році у Норильському повстанні. У кінці 1980-х Петро Мартинюк був активним членом Народного руху України., організовував мітинги та просвітницькі акції, працював з молоддю, очолював Братство вояків ОУН і УПА Володимир-Волинського району.

І досі лишався злочинцем, оскільки арештували його зі зброєю в руках, а за попереднім законодавством такі люди не підлягали реабілітації.

«Не хочу вмирати ворогом народу. Бо я боровся за незалежність України», – говорив незадовго до цього Петро Мартинюк.

Реабілітація відбулася на підставі нового Закону України “Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років”.




коментарів: 2
  1. Правильно не вибачилась, а попросила вибачення. Закінчення “тись”, означає дану дію щодо себе самого/самої. Тобто Україна вибачила саму себе. Абсурдно звучить, чи не так?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок