<

У Зимному зібралися освітяни з ОТГ Волині, щоб обговорити процес реформування освіти і створення опорних шкіл

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:29 | 22.03.2018 / Володимир /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

22-го березня про розвиток галузі освіти в ОТГ говорили під час круглого столу, який зібрав керівників органів управління освітою в громадах та керівників шкіл 19-го округу. Організували захід Асоціація місцевого самоврядування Прибужжя та Зимнівська ОТГ. 

Нагадаємо, що у рамках процесу децентралізації влади в Україні відбувається активне утворення об’єднаннях територіальних громад (ОТГ), освітніх округів та опорних навчальних закладів.  У Міністерстві освіти і науки розповідають: загальноосвітні навчальні заклади, що є опорними, створюються для рівного доступу усіх дітей до якісної освіти, раціонального і ефективного використання ресурсів, та є одним із механізмів реформування системи загальної середньої освіти й упорядкування шкільної мережі. У 19-му виборчому окрузі процес створення системи опорних закладів і їхніх філій уже запущено.

Захід розпочала виконавчий директор Асоціації місцевого самоврядування Прибужжя Валентина Степюк, яка відзначила, що без комунікації і передачі досвіду процес розвитку освіти в ОТГ буде гальмуватися. Був присутній на заході помічник народного депутата Ігоря Гузя Андрій Бокоч, який подякував присутнім керівникам освітніх установ і гуманітарних відділів ОТГ за участь у круглому столі і зазначив, що народний депутат підтримує розвиток свого округу, а питання розвитку освіти – це одне з найголовніших сьогодні.

Аби розповісти більше про реформу, зокрема, про нові функції і повноваження органів управління освітою в ОТГ, на захід завітала Тетяна Соломіна, заступник начальника управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА.

“Найбільша проблема, котру я бачу – це налагодження горизонтальної комунікації. Вертикаль, яка об’єднувала заклади раніше, передбачала певний алгоритм, який зараз зламався. Останній виклик нам поставило Міністерство, коли ми замовляли підручники. Район ще ніхто не відмінив, проте відсутність комунікації шкіл ОТГ з об’єднуючою структурою призвела до того,  що ми отримали цифру у тисячу підручників розбіжності. Тому я хочу вас закликати до комунікації. Перехід передбачає передачу повноважень. Передати ж можна тільки тоді, коли хтось бере”, – сказала Тетяна Соломіна

Привітав пристуніх гостей у свої громаді голова Зимнівської ОТГ В’ячеслав Католик і відзначив, що розвитку освіти громада віддає велике значення.

“Країни, які швидко набирають обертів – це ті, які вкладають багато коштів в освіту. Адже завдяки цьому виростають люди, які хочуть розвивати країну і можуть це робити. Після об’єднання ми вирішили, що будемо розвивати освіту. У розвиток цієї галузі в ОТГ за два роки, мабуть, пішло 10 мільйонів гривень з бюджету розвитку”, – розповів голова Зимнівської ОТГ В’ячеслав Католик

Освітяни говорили під час круглого столу на багато тем, серед яких доступ дітей до якісної освіти у сільських школах, процес створення опорних закладів, розробка “дорожньої карти” створення школи в ОТГ, організація інклюзивного навчання, методичний супровід освітніх закладів ОТГ та ін. Учасники круглого столу знайшли відповіді на запитання, котрі їх цікавили.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок