<

У Зимному в оновленій за 10 млн грн школі-ліцеї впроваджують інноваційні технології у навчальному процесі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:05 | 19.02.2021 / Володимир / , /
Перегляди
58
/ Коментарі відсутні

Один за одним, весело перегукуючись, вибігають зі школи старшокласники опорного освітнього закладу села Зимне, аби вже за мить повернутись зі стосом книг у руках. Упродовж останніх кількох місяців увесь книжковий фонд шкільної бібліотеки зберігався у старому корпусі навчального закладу, доки у новому проводили масштабний капітальний ремонт. Тож зараз книги повертають на свої місця в оновлене приміщення бібліотеки, на стіні котрої красується намальований кролик-читайлик.

На екскурсію до Зимнівського ООЗ НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-ліцей», який торік був відібраний у всеукраїнській програмі та отримав 10 мільйонів на капітальний ремонт, завітала журналістка газети “Слово правди” Тетяна Ізотова.

Капітальний ремонт у рекордний термін

Директорка опорного освітнього закладу Юлія Степанюк пояснила, що вчительський колектив разом із учнями іще обживаються в оновленому приміщенні, де пахне свіжим ремонтом і доробляють останні штрихи. Приміром, на першому поверсі за кілька днів мають встановити гардеробну з емблемою школи, яку виготовляє володимирське підприємство «Мікроклімат», завершують прибирання у спортивній залі та підготовку до повноцінної роботи їдальні.

Усі ці масштабні та дороговартісні ремонтні роботи стали можливими завдяки програмі уряду «Спроможна школа для кращих результатів», в якій Зимнівський ООЗ узяв участь за підтримки очільника громади В’ячеслава Католика. Адже співфінансування із місцевого бюджету було обов’язковою умовою участі у програмі. Тож підготували велику та ґрунтовну проєктну заявку на капітальний ремонт усього освітнього закладу та невдовзі дізнались, що стали одними із переможців відбору. Усього на Волинь надійшло 20 мільйонів гривень, половина з яких була спрямована на Зимнівську школу. Іще два мільйони виділили із бюджету громади.

«Коли після зимового локдауну діти повернулись за парти, то не впізнали школу, адже, починаючи з вересня минулого року, навчання відбувалось в режимі постійного ремонту – коли підрядна організацію проводила реконструкцію другого поверху, ми переселялись на перший, а також використовували старий корпус, де у нас знаходяться музичні класи. Учительську перемістили до спортивної зали, де в нас був такий собі «openspace» офіс. Потім уся школа навчалась на другому поверсі. У нас було дуже мало часу на проведення капітального ремонту, який мав початись торік у березні, а натомість стартував аж у кінці серпня, через те, що кошти були заморожені у зв’язку із пандемією», – розповідає Юлія Юріївна.

Після чотиримісячного ремонту, над яким ледь не цілодобово працювала чисельна бригада підрядника, двоповерхову будівлю школи, побудовану три десятки років тому, нині не впізнати. Адже якщо фасад, який іще кілька років тому відремонтували, лишився той самий, то всередині приміщення, одразу з порога помітно, що це сучасний навчальний заклад, де все зроблено за останніми вимогами, а, окрім цього, ще й має стильний дизайн інтер’єру.

Та перш, ніж приступити до зовнішнього оздоблення стін, стель та підлоги, у школі провели заміну всіх комунікацій – від системи опалення до проводки та каналізації, завдяки чому інспектори з пожежної безпеки називають Зимнівську школу зразково-показовою.

Юлія Степанюк розповідає, що довгий час школа потерпала від даху, який протікав над спортивною залою, але нарешті і цю проблему вдалось розв’язати за сприяння нардепа Ігоря Гузя, коли у 2019 році навчальний заклад  отримав пів мільйона гривень з коштів фонду соцеконому. Окрему субвенцію школа отримала на обладнання їдальні, а фонд Ігоря Палиці придбав для опорного закладу нові парти. Позитивні зміни торкнулись і території навколо школи, де покладено бруківку і замінено огорожу. Має школа і власний спортивний майданчик зі штучним покриттям. 

Над стилем шкільного інтер’єру працював дизайнер

 Два поверхи школи вирішили зробити у різних стилях – якщо другий, де навчаються учні середньої та старшої школи, оформили у більш строгому стилі із лаконічними світло-сірими стінами, то перший поверх, де завжди гуде, наче у вулику, оскільки тут знаходяться наймолодші школярі, оздобили яскравими малюнками на стінах та різнокольоровою підлогою у класах.

Навчальні кабінети старшої школи також відрізняються один від одного, адже дизайнерка, котра розмальовувала стіни, оформляла їх відповідно до навчального предмету. Наприклад, у кабінеті іноземної мови зображені визначні місця Лондона, у кабінеті інформатики  – графічні зображення з іконками соцмереж та електронної  скриньки, у хімічному та фізичному – формули, колби та мікроскопи, української мови – дівчина у вишиванці, що випускає з рук голуба,  і т.д.

«Коли працювали над дизайном, штудіювала «Абетку для директора», де зазначені всі сучасні принципи шкільного інтер’єру – незагромаджені вікна, світлі просторі коридори, мінімум меблів тощо. Також дуже важливо, що в кранах у нас тепер тепла вода, що відповідає санітарним нормам і загалом у приміщенні стало значно тепліше. За новими правилами, біля спортивної зали мають бути душові кабінки, які ми теж обладнали. А в санвузлі на першому поверсі є окремий туалет для учнів із особливими освітніми потребами. Приємно, що коли до нас приїхала перевірка з обласного центру, то вони дуже дивувались, бо таких шкіл, з їхніх слів, навіть у Луцьку нема», – розповідає далі директорка.

 Фотозвіт, де можна побачити, якою раніше була школа, та невеликий відеокліп Юлія Степанюк виклала на своїй сторінці у фейсбуці, адже таким чином батьки, яким через карантинні обмеження закритий доступ до школи, зможуть здійснити поки що віртуальну екскурсію. Під дописами одразу посипався шквал позитивних коментарів і навіть колишні випускники жартома зазначили, що знову хочуть повернутись за шкільні парти. 

Хоча і без ремонту Зимнівська школа показувала  успішні результати у навчанні, які учні підтверджували своїми перемогами на предметних олімпіадах та високими балами ЗНО, все ж таки директорка сподівається, що комфортні умови у навчальному закладі сприятимуть іще кращим показникам успішності.

Навчання без шкільних щоденників та оцінки у смартфоні

У Зимнівському ООЗ навчаються 230 дітей із Зимного, Шистова, Фалемич, Горичева, Поничева, Льотничого, Острівка, Володимирівки, Заріччя і навіть з Володимира-Волинського, а також із сіл Селецького та Бубнівського старостинських округів, де школа має свої філії. Частину дітей привозить шкільний автобус, а частина добирається на маршрутці перевізника, з яким сільрада має домовленість.

Окрім реконструкції приміщення та значного поліпшення матеріальної бази, школа може похвалитись доволі непоганим технічним оснащенням – більшість класів обладнані мультимедійною технікою, а у комп’ютерному класі кожен учень працює за окремим сучасним комп’ютером. Також у школі провели швидкісний безпровідний інтернет, адже Зимнівський ООЗ використовує у навчальному процесі всі можливості глобальної мережі.

Юлія Степанюк викладає у школі інформатику, тож інноваційні технології у навчальному процесі її особливо цікавлять. Коли торік у березні оголосили локдаун, то вчителі Зимнівської школи дуже швидко зорієнтувались та організували дистанційне навчання. Цьому сприяла участь у програмі «Технологічна грамотність учителів опорних шкіл», у рамках якої керівниця Зимнівського ООЗ стала менторкою для свого педагогічного колективу. 

З початку цього навчального року вчителі Зимнівської школи, а також обох її філій уже не заповнюють паперових журналів, а учні не носять щоденники, адже їх замінили на електронні, які ведуть на спеціальній платформі «Нові знання», котра має гриф Міносвіти. Завдяки цьому батьки можуть контролювати успішність своїх дітей, отримавши доступ до бази даних з їхніми оцінками. Полегшує роботу вчителів і те, що табелі успішності тепер не потрібно заповнювати вручну, адже їх набирають в електронному вигляді  і потім роздруковують.

Цікавий спосіб контролю знань, який дозволяє швидко оцінити результати кожного учня застосовує на своїх уроках Юлія Степанюк. Діти складають тести у мобільному додатку «Plikers», де кожному присвоюється QR-код, а вчителька одразу зчитує їхні результати, просто провівши своїм смартфоном по класу.

Завдяки таким інноваціям Зимнівська громада отримали відзнаку у сфері освіти у конкурсі «Дієва громада», який минулого року оголосило Міністерство цифрової трансформації. А на початку цього року у «Фактах» на каналі «ICTV» вийшов сюжет, присвячений успішному досвіду дистанційного навчання у школі Зимнівської громади, показавши таким чином приклад для сільських шкіл усієї країни.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця