<

У Володимирській та Нововолинській громадах реалізують проєкт з розвитку підприємництва: чому це важливо

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:40 | 20.03.2023 / Володимир, Нововолинськ / , , , /
Перегляди
1027
/ Коментарі відсутні

Володимирська та Нововолинська міські ради отримали підтримку в рамках програми міжнародної співпраці  EU4Business для реалізації  проєкту спрямованого на  сприяння розвитку підприємництва, який втілює Агенція регіонального розвитку Прибужжя у двох громадах: чому це важливо.

Розвивати підприємництво або започатковувати його під час війни –  звучить, як виклик. У більшості підприємців після 24 лютого 2022 року все змінилося. Відкладений етап розвитку віддаляє від успіху та нових здобутків.

Зробити крок на зустріч викликам та реалізувати свою бізнес-ідею закликає Агенція регіонального розвитку Прибужжя, яка у партнерстві з Володимир-Волинською та Нововолинською територіальними громадами втілюють проєкт з підтримки та розвитку малого та середнього бізнесу.

Всі заходи в рамках проєкту втілюються в межах програми міжнародної співпраці EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП, яку за дорученням Європейського Союзу та уряду Німеччини реалізує німецька федеральна компанія GIZ Ukraine.

Ми розпитали в організаторів, як розвивається бізнес у громадах та які результати передбачені завдяки запланованим проєктом заходам у співпраці з Агенцією регіонального розвитку Прибужжя. 

Виконавча директорка Агенції регіонального розвитку Прибужжя Ірина Пикалюк розповідає, що, не зважаючи на складні часи, у суспільства є потреба у навчанні та розвитку. 

До прикладу, зацікавленість аудиторії цією темою підтверджується активною реєстрацією на школу «Підприємець з нуля». Школа проведена в рамках проєкту 23-25 лютого. Участь у ній зголосилися взяти близько 50 учасників, з яких 30 пройшли участь в школі.

Читайте більше: Як пройшла школа “Підприємець з нуля”.

Крім бізнес-школи у співпраці з громадами уже заплановані фундаментальний форум «Розвиток бізнесу=розвиток громад», а також проведення інформаційної кампанії «Зареєструйся та плати».

«Наше місія – підвищити підприємницький потенціал мешканців Володимир-Волинської та Нововолинської територіальних громад і для цього ми проведемо корисні заходи. Вважаю, що проєкт важливий та потрібний для тих, хто тільки розпочинає власну справу і хто уже зареєструвався підприємцем, працює та сплачує податки, чим підтримує економіку України», –  наголошує Ірина.

Поміж тим, Агенція регіонального розвитку Прибужжя готова надавати послуги із залучення фінансових ресурсів та пошуку партнерів.

Як розвивають підприємництво у Нововолинській громаді

У Нововолинській міській територіальній громаді зареєстровано майже 4 тисячі суб’єктів господарювання: 2804 – фізичні особи-підприємці, 1105 – це юридичні.

Кількість ФОПів примітно зросла впродовж минулого року. Це пояснюється тим, що внаслідок війни у громади перемістилися бізнеси зі східної та центральної України, а також відкрилися нові можливості для розвитку нових професій та потребою у актуальних послугах.

 «Нововолинська міська територіальна громада попри все розвивається. Тому підприємництва у нас стає все більше. Через зручне географічне розташування, розвинену логістичну складову та пільгові умови до нас активно заходить релокований бізнес. Крім того, в місті чудово представлена соціальна інфраструктура. Садочки, школи, медичні заклади, магазини – усе у пішій доступності. Це дозволяє активно вести підприємницьку діяльність», – розповідає начальник відділу проєктної діяльності та інвестицій Нововолинської міської ради Тетяна Кратюк

Тож протягом 2022 року до бюджету Нововолинської громади у групі єдиного податку надійшло 38,7 мільйона гривень податків.

Міська влада вмотивовано зацікавлена у співпраці з підприємцями. Є нові підприємці, які потребують знань для розвитку бізнесу. Від їхньої праці та розвитку громада отримає тільки плюси, тому Нововолинська громада активно долучилася до втілення міжнародного проєкту.

 «Сподіваємося, що учасники почерпнуть усі необхідні знання та зможуть започаткувати власну справу. Будуть розумітися на організаційно-плановій діяльності, почерпнуть юридичні аспекти, дізнаються більше про просування та маркетинг, навчаться залучати інвестиційні кошти. Прагнемо аби Проєкт допоміг учасникам у професійній діяльності. Розвиток підприємництва дасть суттєвий вклад у розвиток громади», – говорить Тетяна Кратюк

Разом з тим, громада представляє бізнесу широкий спектр можливостей для ведення підприємницької діяльності та має багато переваг в порівнянні з іншими громадами.

В Нововолинській міській територіальній громаді розроблена і діє Програма підтримки бізнесу на 2023-2025 роки.

Якщо говорити про інституційну підтримку, то існують спрощені умови отримання земельної ділянки та дозволів, йде сприяння у роботі з дозвільною документацією.

Допомагають отримати податкові пільги для учасників індустріального парку, які діють до 2037 року та є супервигідними з 0% ставками. 

«У нас відбувається конкурс «Кращий бізнес-план». Підприємці-початківці мають можливість отримати фінансування від 40 до 100 тисяч гривень» — підкреслюють у місцевій владі.

Володимирська громада ініціювала проєкт розвитку підприємництва у двох громадах

У Володимирській міській територіальній громаді активно працюють над створенням сприятливого середовища для розвитку бізнесу: з 2004 року діє Фонд підтримки підприємництва, прийнято Програму сприяння розвитку МСП, затверджено найнижчі ставки місцевого податку по Волинській області, створено індустріальний парк “Володимир” та багато іншого.

У складних обставинах 2022 року стало зрозуміло, що на часі розвиток підприємницької гнучкості – як працювати в умовах, коли ворог не хоче, щоб ми вижили, а не те, щоб продовжували тримати економічний фронт. Це про пошук нових форм роботи, про пошуки збуту і постачальників, про утримання кваліфікованої робочої сили на робочих місцях, забезпечення платоспроможності працівників, підтримки місцевого бюджету усвідомленою сплатою податків.

“Саме в рамках цього проєкту ми хочемо максимально конструктивно опрацювати розуміння підприємцями важливості здійснення своєї діяльності в законних рамках, адже від того як ми працюємо сьогодні залежить те, якою буде наша держава по відбудові. Правова країна, в якій кожен розуміє свою роль, знає права та обов’язки.” – так Анастасія Азанова, головний спеціаліст відділу економічного розвитку, проєктної діяльності та інвестицій коментує ідею написання проєктної заявки, яку наразі і втілює команда.

Також у громаді Володимира діє Програма сприяння розвитку малого і середнього підприємництва на 2022-2024 роки. Заходи програми, що стабільно підтримує бізнес,  включають сприяння виставково-ярмарковій діяльності, проведення конкурсу на кращу бізнес-ідею, підтримка підприємницьких ініціатив безробітних шляхом виплати одноразової допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності спільно з Центром зайнятості тощо.

Дія Програми забезпечує діалог влади та бізнесу, щоби підтримувати найбільш актуальні запити. Тому тут регулярно за круглим столом проводять зустрічі підприємців з міським головою, куди запрошуються представники усіх державних структур, з яким взаємодіють підприємці. Важливою і затребуваною послугою від ФПП “Бізнес-Центр” є офлайн та онлайн консультації, допомога з поданням звітності. 

З метою популяризації підприємницької діяльності серед молоді – жителів міста у Володимирі проводиться конкурс “Бізнес-ініціатива серед молоді”. Його метою є популяризація ідей підприємництва в молодіжному середовищі. 

У “Бізнес-Центрі” назвали потенційно затребувані сфери, на які варто звернути увагу тим, хто хоче відкрити власну справу та діючим підприємцям. 

«На нашу думку, можуть бути затребувані такі ніші бізнесу, як: альтернативні джерела енергії, котли та паливо для них, пошиття військового одягу та взуття, аксесуари, виготовлення продуктів тривалого зберігання. Також актуальними на ринку є різноманітні логістичні послуги, будівельні послуги і продаж будівельних матеріалів, бізнес для жінок і чоловіків, пов’язаний з красою і, звісно ж – торгівля продуктами харчування», – говорить Олена Луцюк, директорка ФПП “Бізнес-Центр”.

На обліку платників податків Володимир-Волинської податкової інспекції зареєстровано 2334 суб’єкти господарювання:  654 юридичні особи та 1880 фізичних особи-підприємця.

Протягом 2022 року спостерігається незначне зменшення надходжень до бюджету Володимирської громади у групі єдиного податку. Ми пов’язуємо це з тими законними підставами, що дали можливість бізнесу його не сплачувати. Лише свідома громадянська та активна життєва позиція можуть вплинути на рішення підприємців наповнювати бюджет та офіційно декларувати свою діяльність.

«Позитивним моментом вважаємо те, що хоч законодавчо деяким ФОПам  дозволено не сплачувати певні види податків на період воєнного стану, все ж таки велика частина підприємців виявила бажання їх сплачувати задля підтримки економічної ситуації країни. А також багато підприємців долучилося до волонтерської справи», – підкреслює Олена Луцюк.  .

Дані заходи з підтримки підприємництва, які реалізує Агенція у партнерстві з громадами, був ініційований Володимирською міською радою, зокрема відділом економічного розвитку, проєктної діяльності та інвестицій. 

«Цей проєкт – чудова можливість попрацювати разом з громадами заради розвитку підприємництва. Така співпраця, я впевнена, дасть поштовх для розвитку не тільки спроможності до втілення успішного бізнесу учасників проєкту з-поміж підприємців з досвідом до 5 років та людей, які тільки хочуть почати власну справу, але і для розвитку самих громад та напрацювання досвіду для подальшого масштабування цього процесу. До слова, участь у заходах є безкоштовною», – резюмувала Ірина Пикалюк.

Стежте за актуальною інформацією та анонсами в рамках проєкту на сторінках Агенції регіонального розвитку Прибужжя:

Веб-сайт:https://arrp.org.ua/

Фейсбук: https://www.facebook.com/arrp.volyn/

Інстаграм: https://www.instagram.com/arrp.volyn/




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер