<

У Володимирі-Волинському виставка робіт володарки найдовшої коси Волині

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:56 | 21.07.2015 / Володимир /
Перегляди
4
/ Коментарі відсутні

Володарка найдовшої коси Волині Жанна Миляшкевич представила свою першу авторську виставку кераміки у Володимир-Волинському історичному музеї. Понад сто глиняних виробів, виготовлених протягом останніх 25 років, майстриня привезла з собою з Луцька, де нині живе і працює.

Серед різнобарвної краси предмети різних форм і сфер застосування – від фарфорового люстерка, годинників та посуду до оберегів, свищиків, статуеток, панно, – пише Слово Волині.

Азам ліплення з глини Жанна Миляшкевич навчалась у Миргородському керамічному технікумі, де за союзу була найсильніша школа кераміки. Відточувала свою майстерність на Сумському порцеляновому заводі, працюючи художником. Після закриття заводу у 90-х роках майстриня повернулась до рідного Луцька, де не лише не полишила улюблену справу, а й почала її удосконалювати та поширювати.

«Удома я продовжила займатись майолікою. Спочатку  за робочий кабінет слугувала кухня, а обпалювати вироби носила до друзів-колег, які мене називають «порцеляновою душею», адже я просто не уявляю себе без улюбленого заняття. Згодом почала орендувати приміщення під майстерню, обзавелась власною муфельною піччю, яку називаю «Любанею» на честь товаришки, яка допомогла мені її придбати. Також  я навчаю мистецтву кераміки діток на студії «Горнятко», яка діє при одній з луцьких шкіл. Приємно, що дітки, як дівчатка, так і хлопчики із задоволенням вчаться та хочуть продовжувати традиції давнього українського ремесла», – розповідає Жанна Миляшкевич.

Сьогодні кераміка для неї – це не лише улюблена справа для душі, але й спосіб заробітку, завдяки якому вона забезпечує себе та свою дочку. У Жанни Миляшкевич чимало поціновувачів її таланту та постійних клієнтів, які розвозять її роботи у різні куточки світу.

«Мої вироби є по всьому світу – в Португалії, Японії, Італії, Франції… Багато заробітчан купують мої обереги, щоб перебуваючи далеко від дому, завжди мати з собою часточку України, яку я намагаюсь  втілювати  у кожній своїй роботі. Використовую традиційну українську символіку – маки, соняшники, барвінок, лелеки, трипільські орнаменти, тощо. Наша Україна дуже багата символами – кожний хрестик, кожна хвилька щось означає», – розповідає майстриня.

У кожному з  виробів Жанни Миляшкевич закарбовано певний символ, який має якийсь зміст та несе ту чи іншу інформацію. Майстриня переконана, що керамічний виріб може навіть розказати про людину, яка його обрала.
«Коли людина підходить до мене і хоче щось купити, то я раджу обирати саме те, що перше впало у око або до чого потягнулась рука. Тоді я можу розповісти про цей виріб, розшифрувати символи та припустити, чому людина підсвідомо обрала саме його. Бували випадки, коли після моєї розповіді люди розчулювались до сліз та навіть думали, що я гадалка», – посміхаючись, розповідає Жанна.

До речі, шалену енергетику глиняних виробів відчувають і екстрасенси. Майстриня розповідає, як під час ярмарки у Пирогово, дивна жінка довго стояла біля столика з її роботами. Як виявилось, це була відома київська екстрасенс, яка зупинилась біля кераміки Жанни Миляшкевич, аби «погрітись».

За 25 років творчої діяльності руки майстрині перемісили не одну тонну глини. Жанна розповідає, що рецептура її глини суто авторська – суміш волинської глини з іншими видами та секретними інгредієнтами. До ліплення майстриня завжди береться із молитвою, з позитивним настроєм та думками про ту людину, для якої вона виготовляє цей виріб.

«Глина здатна лікувати – вона забирає негативну енергію, даруючи натомість позитив. А ще в глини і людини є одна спільна клітина, тому це насправді надзвичайний матеріал», – каже майстриня.

Крім того, глина допомагає Жанні виглядати гарно та молодо у свої «-надцять»   років. Робить із глини косметичні маски та скраби для обличчя і волосся, яке вже сягає п’ят і становить 1,66 м. Каже, що доглядати за таким багатством зовсім нескладно і має в своєму арсеналі десять сучасних зачісок, які вдало приховують довжину волосся.

Знайомство з цією позитивною, харизматичною жінкою не залишило байдужим жодного, хто відвідав відкриття її виставки в історичному музеї. Для всіх охочих Жанна Миляшкевич провела невеликий майстер-клас та продемонструвала, як можна створити подібну красу власними руками.

«Я така ж, як і Україна – яскрава, барвиста. І мені хочеться перенести це на кераміку, втілюючи стародавнє, етнічне у сучасне. Щоб наші люди не забували свого коріння», – каже майстриня глиняного мистецтва.

37793_11
37793_9
37793_8
37793_7
37793_6
37793_5
37793_4




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця