<

У Володимирі-Волинському відзначили День Соборності

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:07 | 22.01.2019 / Володимир /
Перегляди
48
/ Коментарі відсутні

22-го січня у культурно-мистецькому центрі відбувся урочистий захід присвячений Дню Соборності України.

Святкова програма розпочалася з гімну та хвилини мовчання за загиблими героями і борцями за незалежність України.

Після цього слово надали провідному науковому співробітнику Волинського краєзнавчого музею, керівнику відділу новітньої історії, Сергію Лису. Для присутніх він провів екскурс історією та розповів цікаві факти про День Соборності, Акт Злуки та процес здобуття незалежності Україною.

“Так сталося, що у січні 1918-го року, на жаль, більшовицька Росія почала наступ на Київ. У тодішніх умовах війни керівники України приймають рішення проголосити повну незалежність УНР. Четвертий Універсал, який проголошував незалежність України, був підписаний, за новим стилем, 22 січня 1918-го року. Тому, звісно, цей день ми повинні розуміти як першу українську незалежність у новітній історичній добі”, – розповів Сергій Лис.

Також історик розповів про ще кілька державних утворень, «про які ми забуваємо, але про які варто пям’ятати». Він зазначив, що у 1918-му році було проголошено Кубанську Народну Республіку і там більшіть населення були українці, предки козаків.

“Іще менш відома сторінка історії – це те, що українські переселенці становити 2/3 населення так званого Зеленго Клину або Далекого Сходу – це Хабаровськ і Владивосток. Його ще колоритно називали українською китайщиною. Уявіть, у 1918-му з-під Владивостока прийшла делегація українців, які заявили, що вони також хочуть до України. На жаль, це не вдалося все через ті ж причини, що зараз на Сході України. Тоді білогвардійцями було придушено таке бажання і ці регіони були втрачені для України”, – розповів історик. 

Насамкінець Сергій Лис зазначив, що 100 років тому незалежність України було втрачено через тих, хто був при владі та не зміг порозумітися між собою. Тому це урок для сучасних керівників держави.

Після промови історика перед присутніми виступили представники влади міста та району, а також запрошені гості. Привітали зі святом та наголосили на важливості для українців Дня Соборності заступник міського голови Лариса Кулікова, голова районної державної адміністрації Наталія Василець, помічник народного депутата Ігоря Гузя Віктор Хиць.

На гостей свята чекав невеличкий концерт за участі місцевих виконавців. Пісні звучали від народного ансамблю “Розмай”, квартету “Експромт”, студії вокального співу “Ладомир”, духового оркестру “Володимир Бенд” та інших.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок
15 Квітня, Понеділок