<

У Володимирі-Волинському повністю термомодернізують перше ОСББ за підтримки Фонду енергоефективності

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:49 | 24.07.2020 / Володимир / , /
Перегляди
111
/ Коментарі відсутні

У Володимирі-Волинському планують термомодернізувати 5 ОСББ за гранти від Фонду енергоефективності. Масштабні роботи вже розпочалися в першому з них – ОСББ «Каштан».

Завдяки проєкту Фонду енергоефективності жителі ОСББ можуть вдосконалити та енергомодернізувати свої будинки, а матеріально їм допомагає держава. Програма передбачає компенсацію до 70% від вартості усіх ремонтних робіт.

Студія БУГу: як покращити житловий фонд ОСББ завдяки програмі «Енергодім» та міським програмам підтримки

«Першою ластівкою» у проведенні комплексної термомодернізації свого будинку стало ОСББ «Каштан», що на вулиці Сагайдачного, 3.

Будинку 38 років і він вже не в найкращому стані. Власними коштами і силами відремонтувати будівлю жителі були не в змозі, а тому вирішили скористатися вигідною пропозицією Фонду енергоефективності.

«Ми довго не могли наважитися на від’єднання від ЖЕКу і створення свого ОСББ. Але спільно з усіма мешканцями, все ж прийняли це рішення і з липня 2019 року відокремилися і почали працювати самі на себе.

Ми пішли на співпрацю з Фондом енергоефективності, бо розуміли, що наш будинок – дуже проблематичний і в ньому потрібно зробити чимало ремонтних робіт. Самостійно їх виконати ми були не в змозі. Адже це дуже дорого», – розповіла голова ОСББ «Каштан» Олена Лавринюк.

Однак, як розповідають мешканці, з самого початку були ті, хто «за», і хто «проти». І навіть зараз є ті, які «пхають палки в колеса». Та все ж більшість переконала противників у правильності цього рішення.

«Більшість людей звикла жити по-радянськи. Вони переконані, що держава повинна і мусить щось зробити. Але ЖЕКи не мали можливості робити капремонти будинків. Вони підтримували будинки в поточному стані, як могли, але ні ресурси, ні організація процесу комунальних підприємств не могли забезпечити належного утримання.

І ми зрозуміли, що потрібно щось робити», – розповідає мешканець будинку Микола Вальчук.

Відтак, вже незабаром у 5-типоверховому будинку буде проведено комплексну термомодернізацію: утеплено дах і фасад, замінено на енергозберігаючі всі вікна та двері,а також утеплено балкони, встановлено нові внутрішньобудинкові мережі спільного користування з ІТП — індивідуальним тепловим пунктом, який здатен автоматично регулювати температуру теплоносія відповідно до температури повітря на вулиці. 

Як розповів заступник міського голови Ярослав Матвійчук, це перший подібний проєкт у Володимирі-Волинському. Тільки на цей будинок Фонд енергоефективності виділить біля 8 мільйонів гривень. Це 70% від загальної суми проєкту. Ще 30% доведеться доплатити мешканцям ОСББ. Для цього вони беруть так званий «теплий» кредит в банку.

Посадовець переконаний, що у результаті мешканці будинку отримають не тільки модернізований будинок, а й суттєве скорочення витрат на оплату комунальних послуг. Адже проведені заходи дадуть можливість більш ніж на 50% зменшити споживання енергоносіїв.

«Розрахунки експертів кажуть, що протягом 7-8 років інвестиції мешканців окупляться. Вкладені ними кошти повернуться за рахунок зменшення сум у платіжках за тепло», – зауважив Матвійчук.

Роботи з тепломодернізації будинку проводить місцева підрядна організація ТзОВ «СМ-РЕМБУД», яка теж вперше співпрацює з Фондом енергоефективності.

Наразі будівельники ремонтують й утеплюють покрівлю будинку, а через кілька днів розпочнуть фасадні роботи.

«Зараз ми виконуємо усі підготовчі роботи і ті, які вже погоджені Фондом. Бо ще частина робіт поки не одобрена. Ми ремонтуємо покриття покрівлі, утеплюємо горище, міняємо балконні двері й блоки. Утеплюємо балкони і ставимо балконі рами.  

Усі ці роботи проводяться згідно усіх норм і вимог Фонду. Поки тут працює 16 робітників, але через кілька днів приступимо до фасадних робіт, і тоді ще 10-12 людей залучимо до їх виконання», – розповів директор ТзОВ «СМ-РЕМБУД» Олександр Мазуркевич.

Усі роботи підрядник планує завершити вже до кінця року. Тож уже в новому опалювальному сезоні мешканці зможуть економити на вартості комунальних послуг і жити при цьому у комфортних умовах. 

До слова, на комплексну тепломодернізацію очікують ще 4 будинки Володимира-Волинського, які також підписали з Фондом енергоефективності грантову угоду на відшкодування коштів. Це:

  • ОСББ «Затишок» на вулиці Луцькій, 158;
  • ОСББ «Добра оселя» на вулиці Луцькій, 154;
  • ОСББ «Затишний дім» на вулиці Сагайдачного, 14;
  • ОСББ «Мрія», яке об’єднало будинки 132-1 та 132-2.

Ці об’єднання можуть слугувати прикладом, особливо для новостворених ОСББ. Прикладом того, як перебороти страх та сумніви і наважитися на масштабні та конкретні кроки. І найголовніше – прикладом впровадження комплексного енергозбереження та економії власних коштів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер