<

У Володимирі відбулася презентація книги «Волонтери: сила небайдужих» та «Доця»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:20 | 29.05.2021 / Володимир / /
Перегляди
46
/ Коментарі відсутні

28-го травня у Володимирі в залі культурно-мистецького центру відбулась презентація книги «Волонтери: сила небайдужих». Унікальні розповіді про українських волонтерок і волонтерів, які з першого дня російсько-української війни допомагали військовим на фронті зібрала у своїй книзі співробітниця Українського інституту національної пам’яті Наталка Позняк-Хоменко.

Про це інформують на сайті міста.

Книга «Волонтери: сила небайдужих» стала продовженням серії видань Українського інституту національної пам’яті, розпочатої книгами «Дівчата зрізають коси» та «Капелани. На службі Богу й Україні», що присвячені російсько-українській війні.

«Коли ми зібрали усі ці волонтерські сповіді, я зрозуміла, що саме волонтерський рух став тим неврахованим Росією фактором, який допоміг зупинити ворожу агресію. Адже саме волонтери кинулись допомагати нашому війську залатувати усі дірки – не лише одягли, нагодували та озброїли армію, а головне, дали їм сенс того чому і за що вони воюють. Завдяки волонтерам бійці відчули, що вони наші захисники, за якими стоїть уся країна. Це і сформувало ту армію, яка є зараз, адже вона кардинально відрізняється від тієї, що була у 2014 році», – зазначила Наталка Позняк-Хоменко.

До видання потрапили 28 історій, викладені від першої особи. Хоча, за словами авторки книги, насправді за кожним із цих волонтерів стоять сотні та тисячі людей, котрі теж допомагали війську, хто чим може. У книзі розповідаються історії про різні прояви волонтерства – ремонт і придбання техніки, транспортування посилок на схід, лікування та реабілітація поранених, допомога мирним жителям тощо.

«Чому у березні 2014 року ми почали щось робити?.. Тоді реально було страшно. Ми боялись, що можемо втратити свою рідну землю. Колись був упевнений, що війни в Україні за мого життя ніколи не буде, тому коли «зелені чоловічки» зайшли у Крим, фізично почав відчувати в повітрі холодок із залізним присмаком», – зазначив керівник ГО «Об’єднання Активіст» Костянтин Зінкевич, чия розповідь про волонтерський рух у нашому місті також увійшла до книги.

Під час заходу презентували іще одну книгу про події на сході України перших місяців війни, котра викликала справжній ажіотаж у літературному середовищі не лише нашої країни. У 2009 році побачив світ дебютний художній роман журналістки і волонтерки Тамари Горіха Зерня «Доця», який невдовзі отримав звання кращої книги за версією BBC. Історія авторки також увійшла до книги про волонтерів.

Роман “Доця” наразі є одним з тих, які найкраще купують і обговорюють. Книгу уже переклали англійською мовою, ведеться також переклад польською, німецькою та навіть македонською мовами. По закінченню презентації в усіх присутніх була можливість придбати роман із автографом його авторки.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер