<

У Володимирі остаточно визначились, яким буде пам’ятник Героям АТО/ООС

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:32 | 2.12.2021 / Володимир / /
Перегляди
1970
/ Коментарі відсутні

1-го грудня у міській раді Володимира засідала комісія, яка обрала переможця конкурсу на найкращий проєкт пам’ятника «Воїнам, які загинули від агресії Російської Федерації».

Для розгляду комісії були представлені три макети проєктів.

У першому, автором якого є скульптор Любомир Кукіль з Львівщини, враховані декілька важливих факторів. Основою скульптурної композиції є центральна фігура воїна з мечем у руках та розпростертими крилами за спиною, що уособлює ангела-охоронця. Його оточують три монументальні стели, які формують п’єдестал для скульптури та символізують тризуб.

Додатковим акцентом композиції виступав дзвін, що мав би розташовуватися між стелами. На думку автора, удари по дзвону пронизували б та сповнювали серця людей емоціями в знак пам’яті воїнів-захисників. По колу мали бути розміщенні фотографії загиблих Героїв.

Для гармонізації площі із урахуванням вже наявних клумб та пішохідної частини, вимощеної бруківкою, було вирішено дотримуватися ідеї геометризації площі та п’єдесталу пам’ятника. Півкруг площі композиції автор запропонував озеленити новими насадженнями, щоб відгородити від будинку та облаштувати територію лавками.

Під час презентації місцевий активіст та атовець Віктор Вільчинський висловив зауваження щодо крил статуї, оскільки, на його думку, вони більше символізують християнське віросповідання, а серед військових можуть бути і представники інших релігій.

Наступний проєкт “Воїн у русі” розробив Святослав Гірич із смт Павлівка. На жаль його під час презентації не було, тож проєкт представили на слайдах. В основі концепції мала би стояти статуя військовослужбовця, вилита з металу.

І третій проєкт розробив і представив мешканець Володимира Сергій Нечипорук. Основою його задуму є сам воїн, який нібито отримав повістку на військову службу. В одній руці у нього є ця повістка, а в іншій – зброя, оскільки він вже готовий йти і захищати країну.

За воїном розміщений постамент, на якому зображена мапа України та мали б друкувати фотографії полеглих військовослужбовців, які загинули на війні. Ввечері цей пам’ятник мав би підсвічуватися світлодіодними лампами.

Після тривалих дискусій та обговорень комісія визначилась із вибором та проголосувала за проєкт архітектора з Львівщини, внісши декілька доповнень: доопрацювати ідею з крилами, додати ще червоно-чорний прапор, а також відмовитись від фотографій.

Далі мають виготовити проєктно-кошторисну документацію з врахуванням усіх інфраструктурних нюансів. За прогнозами автора, пам’ятник героям АТО/ООС буде готовий приблизно через рік.

Нагадаємо, раніше визначились з місцем розташування пам’ятника Героям АТО/ООС, його планують встановити на розі вулиць Шевченка та Ковельської.

Конкурс проводили у травні, але тоді комісія відхилила усі подані проєкти.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа