<

У Володимирі декомунізували ще один радянський пам’ятник

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:48 | 26.04.2022 / Володимир / , /
Перегляди
1778
/ Коментарі відсутні

26-го квітня у Володимирі слідом за стелами з радянськими зірками, танком, знесли пам’ятник НКВДистам по вулиці Устилузькій.

Нагадаємо, рішення про знесення трьох радянських пам’ятників у Володимирі, серед яких і вищезгаданий, прийняли на виконавчому комітеті 21-го квітня. Роботи доручили виконувати КП “Полігону”.

До слова про важливість знесення пам’ятника, присвяченого радянським прикордонникам – підрозділу НКВД, який ще сім років тому мав підпасти під закон про декомунізацію, розповідав БУГу український історик, ексголова Українського інституту національної пам’яті, депутат Верховної Ради Володимир В’ятрович. Також схожу думку висловлював уродженець Володимира, історик та викладач Києво-Могилянської академії Віталій Скальський.

“У місті Володимир є блукаючий пам’ятник. Без дати виготовлення та встановлення. Без авторства. Кілька разів то повернутий по осі, то перевезений в інше місце”, – розповідав Скальський.

Містяни пам’ятають його на місці чудового будинку родини Лимонників. Власників знищили нацисти-окупанти, а будинок знесли «визволителі». І поставили пам’ятник, який назвали «Невідомому солдату».

Потім його розвернули в інший бік, бо не вписувався у якусь концепцію. У 1965 році комуністична влада на тому ж місці збудувала шпиль та «вічний вогонь». Пам’ятник став непотрібний. Тож його перенесли на околицю міста. І перейменували на честь радянських прикордонників.

Тих прикордонників, що сотнями затримували українців, євреїв, поляків, які утікали від нацистського терору на Волинь у 1939-1941 рр., та відправляли їх у в’язницю та табори. Тих прикордонників, що виселяли людей з їх батьківських земель та заганяли селян у колгоспи у «прикордонній зоні».

“Радянські прикордонники – це підрозділ НКВС. Здоровому українцю немає потреби пояснювати, що означає ця абревіатура. Відтоді він там стоїть. Покинутий усіма, занедбаний. Бо він нікому насправді не потрібен”, – зазначив історик.

Відео і фото з моменту знесення пам’ятника НКВДистам опублікував Район Володимир.

Зазначимо, що днями раніше у Володимирі декомунізували стели з радянськими зірками, які стояли на центральній площі. 22-го квітня знесли радянський танк на перехресті вулиць Устилузької та Драгоманова.

Що стосується обеліску Слави на площі Героїв, під яким можливо є поховання, то мер Ігор Пальонка повідомив на брифінгу 26-го квітня, що рішення про його долю мають прийняти депутати на сесії.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер