<

У Володимир-Волинському районі активісти перевірили, як працюють дільничі виборчі комісії: в одній із них є труднощі із доступністю

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:36 | 18.10.2020 / Володимир / , /
Перегляди
9
/ Коментарі відсутні

На Волині спостерігачі ОПОРИ протягом 11-15 жовтня вибірково відвідували кількадесят дільниць у кожному із чотирьох районів, щоб проінспектувати роботу дільничних виборчих комісій. Втім, у робочий час спостерігачі не змогли потрапити до низки дільниць, оскільки ті виявилися зачиненими.

Про це активісти повідомляють на сайті Громадянської мережі ОПОРА

Згідно із календарним планом, ТВК мали утворити дільничні виборчі комісії до 9 жовтня, а ті в свою чергу, протягом двох наступних днів – провести своє перше засідання.

Тож спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА вибірково перевірили роботу дільничних виборчих комісій. За результатами моніторингу, чимало із них виявилися зачиненими у робочий час. Водночас усі дільниці обладнані табличками, проте принаймні три ДВК провели перше засідання пізніше передбачених строків.

Володимир-Волинський район

У Володимирі-Волинському спостерігачі відвідали ДВК №070974. Дільниця виявилася відчиненою у робочий час, тут розміщений графік чергувань та роботи комісії. Водночас у будівлі є труднощі із доступністю – приміщення для голосування знаходиться на 2 поверсі, а пандуса до нього немає.

Натомість в інших дільницях, на яких побував представник ОПОРИ, труднощів не виникло: вони обладнані табличками, у робочий час тут були присутні члени ДВК, котрі надали протоколи перших засідань.

Тож спостерігачі «проінспектували» роботу ДВК №070454 (будинок культури селища Затурці однойменної громади), №070182 (село Іванівка Іваничівської селищної громади), №070747 (фельдшерсько-акушерський пункт, село Юнівка Затурцівської сільської ТГ), №070047 (будинок культури, село Верба Оваднівської сільської громади).

Ковельський район

11 жовтня спостерігач ОПОРИ побував на дільниці №070944 у селищі Шацьк. Приміщення, де міститься дільниця, знаходиться у місцевому будинку культури. На час візиту спостерігача ДВК саме проводила перше засідання.

12 жовтня представник ОПОРИ вирушив у село Сильне, котре входить до складу Головненської селищної громади. Тут дільниця №070617 розміщується у актовій залі сільського клубу. Однак станом на 11:13 приміщення було закритим, членів комісії поблизу не виявилося.

У Ковелі 12 жовтня спостерігач також «проінспектував» дві дільниці.

Дільниця №070996 розташована у Ковельській міській раді ветеранів війни і праці. Тут вдалося застати членів комісії та оглянути приміщення. Не було вивіски, однак незабаром прибула голова ДВК із вивіскою, тож її одразу розмістили.

Дільниця №070998 розташовується у будинку «Просвіта». Однак 12 жовтня о 15:52 спостерігачу не вдалося застати членів ДВК на місці, але була вивіска, яка свідчила про наявність у цьому приміщенні виборчої дільниці. У телефонному режимі спостерігачу повідомили, що члени комісії щойно відлучилися.

Окрім того, у селі Кульчин Турійської селищної територіальної громади школа, у спортивній залі якої має працювати виборча дільниця №070901, виявилася зачиненою. Спостерігачу у Турійській селищній ТВК сказали, що заклад освіти зачинений у зв’язку із карантином.

Натомість секретар Турійської ТГ Тамара Сичик у коментарі ОПОРІ розповіла, що ДВК працює, і 12 жовтня також працювала. Станом на 12 жовтня школа вже вийшла з карантину. В умовах епідемії коронавірусу вхід у школу для сторонніх осіб (наприклад, батьків учнів) обмежується.

Натомість вхід працівників ДВК здійснюється з іншого боку, щоб мінімізувати контакти. Втім, виборців та інших суб’єктів виборчого процесу про це ніяким чином не повідомили.

«Вони працюють у школі, та заходять так, щоб не контактувати із дітьми. Вони більше займалися тим, що розносили запрошення, але робоче місце їх у школі… Ми мусимо виходити із положення та робити, все правильно. Комісія працює так, як має бути, єдине – заходять так, щоб контакту не було», – повідомила секретар.

Вона також розповіла, що оскільки спостерігач ОПОРИ прибув у час, коли навчальний процес закінчився, головний вхід був зачинений. Однак комісія була присутньою, просто користується іншим входом. Відтак, спостерігач не зміг знайти ДВК через цей момент. За її словами, в інших населених пунктах подібних ситуацій не виникало.

Дільницю №070397 у селі Мощена Люблинецької селищної громади спостерігач відвідав 13 жовтня. ДВК має працювати у фойє школи, однак через відсутність можливості суміщати роботу із навчальним процесом (відсутність місця) сільрада тимчасово виділила комісії «сусіднє» від школи приміщення. Тож до 16 жовтня комісія працює там. Протокол був наявний.

Також спостерігач побував на дільниці №070855 у селі Яревище Дубечненської сільської громади. Дільниця тут розташован у місцевому клубі. Під час візиту спостерігача ДВК працювала у штатному режимі, на дільниці була табличка, спостерігачу показали протоколи.

Зауважимо, що в двох останніх селах немає дошок оголошень, де можна оприлюднювати рішення. Тож комісії виходять із можливостей – розкладають постанови для ознайомлення на столах чи підвіконнях, аби охочі могли із ними ознайомитися.

14 жовтня представник ОПОРИ навідався до дільниці №070733 у селищі Ратне, однак приміщення виявилося зачиненим.

Натомість на дільниці №070349 у селі Калиновник працювали члени комісії. Вони надали спостерігачу протокол засідання для ознайомлення та показали приміщення. Аналогічна ситуація склалася й у селі Заброди однойменної громади на дільниці №070744.

15 жовтня спостерігач також завітав на дільницю №070960, котра міститься у селі Залісся. Дільниця виявилася відчиненою, однак всередині не було членів комісії.

На дільниці з’явився член комісії приблизно через пів години від часу, коли туди зайшов спостерігач. За його словами, комісія провела перше засідання у неділю, 11 жовтня, однак протоколу засідання спостерігачу не надали – мовляв, він у голови комісії, котра на дільниці не присутня.

Камінь-Каширський район

11 жовтня спостерігач відвідав дільницю №070658 у селищі Маневичі, котра міститься у приміщенні гімназії №2. Голова комісії Тетяна Сахнік повідомила спостерігачу, що наразі комісія немає жодної техніки. Тож протокол, написаний від руки, перебуває вдома у секретаря.

Зауважимо, що голосування відбуватиметься на 2 поверсі, а пандуса немає. Однак, за словами голови комісії, під час попередніх виборів на дільниці не було виборців із інвалідністю.

В цей же день спостерігач відвідав виборчу дільницю №070654 у будинку культури селища Маневичі. Вивіски на приміщенні не було, однак її спостерігач помітив у кабінеті, у котрому працює ТВК. Після цього вивіску одразу ж розмістили.

Зауважимо, що спостерігачу не надали протокол через його відсутність на дільниці, а от список виборців у комісії був наявним.

Зауважимо що дільниця розміщена на другому поверсі приміщення, проте пандуса для того, аби туди змогли дістатися виборці із інвалідністю, немає.

12 жовтня представник ОПОРИ побував у селі Цміни, яке належить до Маневицької селищної громади. Однак на дільниці №070719, яка розміщується у приміщенні сільської ради, не було членів ДВК. Спостерігач зателефонував у комісію.

«Ми зараз у Маневичах – здаємо договори і отримуємо попередні списки виборців», – повідомила голова виборчої комісії Людмила Байрук.

Засідання, за її словами, провели у суботу, однак протоколу ще не роздрукували.

Того ж дня у селі Пнівне Камінь-Каширської міської громади виборча дільниця №070246  виявилася замкненою.

Секретар комісії Оксана Шуляк повідомила, що голова комісії із ключем вирушила до Каменя-Каширського забрати табличку, печатку, та попередній список виборців.

Засідання відбулося 10 жовтня. Спостерігачу показали протокол, однак без печатки, оскільки вона поки не наявна. Згодом спостерігач таки потрапив на дільницю.

У селі Невір Камінь-Каширської громади 12 жовтня о 12:50 дільниця №070558 теж виявилася зачиненою.

Голова комісії Руслана Мельник у телефонному режимі повідомила спостерігачу, що член комісії, котрий був присутній на дільниці, терміново відлучився. Відтак за деякий час вона повернулася до дільниці, також туди прибула голова.

На дільниці немає таблички, голова повідомила ОПОРІ, що комісію не забезпечили технікою. Протокол не надрукований, печатки у комісії ще не було. Спостерігач потрапив на дільницю, коли приміщення клубу відчинив завклуб.

Луцьк та Луцький район

У місті Луцьк 12 жовтня спостерігач відвідав кілька дільниць. Дільниці №071054 (у Луцькому педагогічному коледжі) та №071053 (Луцька гімназія №4 імені Модеста Левицького) знаходяться поблизу.

У дільниці коледжу близько 15:12 години спостерігач поспілкувався із двома членами комісії, але не зміг ознайомитися із протоколом – за словами представників ДВК, він знаходився у голови комісії, котрого на дільниці у той час не було.

Натомість на виборчій дільниці №071053 станом на 15:09 члени комісії були на робочому місці, однак не було секретаря та голови комісії, у яких можна було б ознайомитися із протоколом.

На дільниці №071051, котра міститься у загальноосвітній школі №5 міста Луцька, спостерігач о 14:35 не застав членів комісії. Приміщення школи виявилося відчиненим, однак сама дільниця – ні.

Зауважимо, що приміщення, де має працювати ДВК, розміщене на другому поверсі, а пандуса немає. Проте на цій дільниці голосування традиційно відбувається на першому поверсі приміщення, а пандус для в’їзду з двору є.

На дільниці №071044, котра розміщена у будівлі історичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки, станом на 14:46 12 жовтня теж не виявилося членів комісії.

Нагадаємо також, що спостерігачу не вдалося потрапити на дільницю, котра розташована у Луцькому військовому госпіталі через карантинні обмеження.

13 жовтня спостерігач побував на виборчій дільниці №070071 у місті Горохів, котра міститься у фойє будинку культури. Дільниця була відкрита, тут працювали кілька членів комісії. Також вивішений графік чергування та графік роботи комісії.

У селі Бужани, котре належить до Мар’янівської селищної громади, дільниця №070080 знаходиться на першому поверсі приміщення школи. Тут тривав навчальний процес, тож у зв’язку із коронавірусною епідемією спостерігача не пропустили усередину, натомість поспілкуватися із нею вийшла голова ДВК.

У селі Піски, що входить до Берестечківської міської громади, міститься дільниця №070128. На дільниці вивішений графік роботи та постанова, тут була табличка та пандус для доступу осіб із інвалідністю.

Однак члени комісії повідомили спостерігачу ОПОРИ, що у приміщенні відсутнє електропостачання. Відтак, це може призвести до труднощів, зокрема, в день голосування. Тож вони звертатимуться до голови сільської ради задля вирішення цієї проблеми.

Дільниця №070501 у селі Рованці, котре є частиною Боратинської сільської громади, міститься у місцевій школі. Спостерігач потрапив на дільницю та поспілкувався із присутніми членами комісії. Після ознайомлення із протоколом з’ясувалося, що перше засідання комісія провела 13 жовтня.

До слова, перед приміщенням є сходи, однак поруч обладнаний пандус. Натомість усередині приміщення містяться три сходинки, але тут пандус чи заїзд відсутній. Відтак, це може спричинити незручності у разі голосування осіб, котрі пересуваються на візку.

У селі Боратин Боратинської сільської ТГ, де розміщена дільниця №070499, ДВК працює у фойє школи. Спостерігач ОПОРИ побував на дільниці 14 жовтня, і цього дня на 15 годину було призначене лише перше засідання комісії, під час якого її члени прийняли присягу.

Натомість у селі Полонка ДВК №070508 працює у робочому кабінеті Полонківського споживчого товариства Луцької споживспілки. ДВК працює у занадто малому приміщенні. Йдеться про середню дільницю, однак приміщення – зовсім невеликого розміру, орієнтовано 35 кв. м.

15 вересня спостерігач побував на виборчій дільниці №070671 у селі Годомичі Колківської селищної громади, котра знаходиться у місцевому будинку культури. На місці чергували члени ДВК, тут міститься табличка та є протокол.

Натомість у селі Журавичі Ківерцівської міської громади, де дільниця №070302 міститься в школі, немає пандуса для заїзду візком.

Згідно з частиною 1 статті 204 Виборчого кодексу України дільнична виборча комісія утворюється відповідною міською чи районною у місті, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як за п’ятнадцять днів до дня виборів (не пізніше 9 жовтня включно)  у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії.

Відповідно до частини 3 статті 36 перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення, а наступні засідання – за необхідності.

Також згідно із частиною 4 статті 62 Кодексу приміщення дільничної виборчої комісії та приміщення для голосування повинні відповідати вимогам цього Кодексу, а також встановленим вимогам щодо санітарних і технічних норм, державним будівельним нормам, в тому числі щодо безперешкодного доступу для осіб з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком) та інших маломобільних груп населення.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер
27 Березня, Середа