<

У студії БУГу експерт зі здорового харчування розповіла про те, чи корисні організму розвантажувальні дні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:20 | 8.02.2020 / Володимир, Онлайн / , , /
Перегляди
11
/ 1 коментар

Прокинувшись вранці першого січня вам здалося, що наїлись на рік вперед? Найгірше, що набитий їжею шлунок «по саме горло», не спиняє їсти далі. А вже вранці наша совість бере верх і другого січня сідаємо на жорстку дієту або розвантаження та обіцяємо собі більше не переїдати. Чи дійсно це дієво та корисно розповіла у студії БУГу експерт зі здороового харчування Світлана Філюшкіна.

До речі, подібна ситуація з переїданням стосується не лише новорічних свят. Щоб відчути схоже, чекайте на день народження, Пасху, ювілей весілля, збір випускників тощо.

Розвантажувальні дні – це такі дні, коли ви обмежуєте себе в їжі та вживаєте один певний продукт. Коли йдеться мова про обмеження, то мається на увазі споживання калорій, які навіть не забезпечують базовий рівень, тобто менший, ніж нам потрібно для життя (менше 1200кКал), розповідає Світлана.

Є різні види розвантажень. Найпопулярніші фруктово-овочеві, гречані, м’ясні або розвантажувальні дні на кефірі. Тобто Ваш раціон на день складається з монопродукту. Якщо ви вирішили, що Вам потрібне розвантаження, то продукт потрібно обирати той, що любите і гарно переносите, ну і звичайно не калорійний. Крім цього Ви повинні обов’язково випивати свою норму води (за ВООЗ це 30мл на 1кг маси тіла), добре виспатись і знизити фізичні навантаження.

“Коли ви переїли, то організм вже отримав шок, а наступний удар – це розвантажувальний день. Уявляєте, це те саме, наче потрапити на гучну вечірку, а потім на війну. Бо отримавши забагато їжі, органи і так працюють в екстреному режимі, а коли рапотом забрати цю їжу, то їм доведеться проводити синтез необхідного з нічого і працювати ще сильніше”, – розповідає Філюшкіна.

Експерт не рекомендує розвантажувальний день відразу після переїдання. Проте, що ж робити, щоб налагодити роботу шлунку та покращити своє самопочуття.

Перше: зрозумійте, що одне переїдання не зіпсує фігуру і наступного разу їжте лише, коли дійсно будете голодні, а  не коли покличуть черговий раз перекусити за компанію. Також для полегшення травлення можна випити ферменти типу мезиму чи креону, але подумайте, як потрібно себе не любити, щоб свідомо ковтати таблеточку, яка допоможе напхати в шлунок не потрібного.

Друге: на наступний день зберігайте баланс білки/жири/вуглеводи і, якщо  не голодні, не запихайте в себе їжу. Можна знизити калорійність раціону за рахунок вуглеводів, але не можна зменшувати білки та жири, бо саме через це збільшується ймовірність переїдання знову, тим паче, якщо ще залишилась смачна їжа в холодильнику.

Третє, подумайте, чому таки не втримались та переїли і як наступного разу уникнути такої ситуації.

“Розвантажувальний день не допомагає схуднути, за один день не худнуть. Це лише стрес для організму і при цьому вмикається режим збереження. Він думає: сьогодні не годують, то, значить, і завтра не погодують. А мінус на вагах в день розгрузки це лиш водичка, з’їдене на наступний день обов’язково піде в запас.

Кілограми втрачені в день розгрузки повернуться, як тільки ви розпочнете нормально харчуватись”.

Розвантажувальні дні не очищують організм від шлаків. Очищують організм органи, вірніше їх робота (печінка, нирки, шлунково-кишковий тракт, шкіра), якщо, звичайно, вони здорові і нормально функціонують.

“Єдине коли можна робити розвантаження – це якщо ви довго худнете( з дефіцитом калорій не більше 20%) та ваша вага стоїть, бо організм наш влаштований призвичаюватись до будь-чого, і таким чином давши стрес висока ймовірність, що продовжите скидати вагу”.

І пам’ятайте, якщо ви щось з’їли, то воно обов’язково перетравлюється і засвоюється. Їжа не проходить організмом транзитом. Думайте перш ніж їсти щось про те, чи воно дійсно потрібне вашому організму. Любіть та бережіть себе та своє здоров’я”.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа