<

“Ця трагедія має своє постійне продовження,” – Володимир Музиченко на вшануванні пам’яті жертв голокосту поблизу Володимира-Волинського

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:24 | 5.09.2017 / Володимир /
Перегляди
13
/ Коментарі відсутні

Щороку, 5-го вересня, поблизу села П’ятидні, Устилузької ОТГ на території меморіального комплексу жертвам голокосту відбуваються заходи вшанування пам’яті розстріляних євреїв у гето протягом 1942-1943 років.  Цьогоріч на території комплексу, попри дощ, зібралося понад два десятки людей, аби помолитися за загиблих.

Додамо, що в роки нациської репресії у Володимирі-Волинському було розстріляно близько 25 тисяч євреїв. На території меморіального комплексу знаходиться три братні могили, де відбувалися основні розстріли. Хоча як додав Володимир Музиченко, голова єврейської громади Володимира-Волинського, могил на території комплексу набагато більше.

” Це були різні люди: жінки, діти, старші люди. Їх знищували лише за національною ознакою, вся їхня вина була лише в тому, що вони народилися від матері-єврейки, або мали батька-єврея чи діда… На жаль, я хочу сказати, що ці трагічні події, які закінчилися в 1943 році, коли останнє гето було розстріляно біля села Фалемичі (розстріляні і спалені там були, це місце на сьогодні встановлено, однак ще немає знаку), ця трагедія має своє постійне продовження… цих людей навіть мертвими продовжують не залишати в спокої. З 2010 року постійно відбуваються випадки наруги над цими могилами, ці могили розкопують, шукають якісь міфічні єврейські склади… Зараз порушено дві кримінальні справи і вони досі не розкриті…” – розповів Музиченко.

Голова єврейської громади звернувся до присутніх представників міської та районної влади, аби вони сприяли щоб про могили краще дбали та в разі виникнення випадків мародерства допомагали знаходити винних.

Після коротких промов, присутні запалили шість лампадок біля пам’ятного знаку, а також поклали по каміньчику.

Далі Володимир Музиченко запропонував пройти до однієї з братніх могил, де на івриті прочитали молитву.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок