<

Суд «пробачив» голові Володимир-Волинської РДА незадекларовану квартиру за понад пів мільйона

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:57 | 9.02.2022 / Володимир / , /
Перегляди
1468
/ коментарів 7

Луцький міськрайонний суд закрив справу про подання головою Володимир-Волинської районної державної адміністрації, депутатом Луцької районної ради Юрієм Лобачем завідомо недостовірних відомостей в декларації за 2020 рік.

Національне агентство з питань запобігання корупції знайшло незадекларовану квартиру вартістю понад пів мільйона гривень, повідомляє Сила Правди.

Про це стало відомо з постанови Луцького міськрайонного суду від 27-го січня 2022 року.

9-го квітня 2021-го Президент України Володимир Зеленський призначив Юрія Лобача на посаду голови Володимир-Волинської районної державної адміністрації. На той час він також вже був депутатом Луцької районної ради від партії «Слуга народу».

У травні 2021-го Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало повну перевірку його декларації за 2020 рік. Волинські ЗМІ писали, що причиною цього стали публікації у пресі про ймовірне приховування майна і доходів.

Восени 2021-го результати повної перевірки опублікували на сайті НАЗК. Згідно з інформацією із довідки, Юрій Лобач «забув» вказати в декларації квартиру загальною площею 51,7 квадратних метри у Луцьку, 4998 грн. страхових виплат, гроші з банківської «скарбнички» та на 400 гривень занизив вартість авто «Skoda Super B».

Він також допустив низку інших дрібніших неточностей. Загальна сума незадекларованих активів відрізняється від достовірних на понад 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб і становить, за висновком НАЗК, 520 тисяч 704 гривні.

Згідно з інформацією з цієї ж довідки, Юрій Лобач надав пояснення щодо виявлених порушень. Проте зробив це аж влітку 2021-го. Відсутність квартири в декларації він пояснив тим, що на момент заповнення документа не володів відомостями щодо державної реєстрації свого права власності на згадану нерухомість, яку, до слова, придбав ще 30-го січня 2020 року. 

В агентстві зазначили, що відомості до Державного реєстру речових прав на квартиру нотаріус вніс в день придбання, тобто 30-го січня 2020 року. Декларацію Юрій Лобач подавав аж через рік по тому, у лютому 2021-го, тож мав достатньо часу для з’ясування статусу майна.

Пояснення посадовця не врахували і передали матеріали правоохоронцям. Однак, на думку судді Світлани Крупінської, зробили це із запізненням.

Служителька Феміди зазначила, що ці порушення НАЗК виявило раніше, під час спеціальної перевірки перед призначенням Лобача на посаду голови РДА.

«Судом встановлено, що перед тим, як призначити Любача Юрія Володимировича головою Володимир-Волинської районної державної адміністрації, відносно нього було проведено спеціальну перевірку Національним агентством запобігання корупції, що підтверджується довідкою спеціальної перевірки, яка приєднана до матеріалів справи, з якої вбачається, що Юрієм Лобачем була подана декларація особи уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2020 рік у порядку визначеному ч. 1 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції»

За результатами спеціальної перевірки Національного агентства запобігання корупції було виявлено вищезазначені порушення […]  однак, як зазначено в довідці спеціальної перевірки, дані порушення не перешкоджають зайняттю Юрієм Лобачем посади, яка передбачає зайняття відповідального або особливого відповідального становища, або посади з підвищеним корупційним ризиком», —йдеться в судовому документі.

З постанови суду також відомо, що протокол за результатами повної перевірки декларації Юрія Лобача за частиною 4 статті 172-6 КУпАП старший оперуповноважений управління стратегічних розслідувань у Волинській області Національної поліції України Павло Рудчик склав 10-го листопада 2021 року.

Суддя визнала його недопустимим доказом, а провадження закрила «за відсутністю складу правопорушення».

На її переконання, протокол склали поза межами шестимісячного строку з часу виявлення правопорушення.

«Порушення, які стали підставою складання протоколу від 10.11.2021, були виявлені ще під час проведення спеціальної перевірки […], а саме до 09-го квітня 2021 року.

З дотримання вимог п.3 ч.2 ст. 58 Закону України «Про запобігання корупції» Національне агентство з питань запобігання корупції відразу мало скласти відповідну довідку відносно Юрія Лобача та повідомити протягом трьох днів правоохоронні органи, однак цього зроблено не було. Враховуючи наведене протокол про адміністративне правопорушення відносно Юрія Лобача мав би бути складений до 09.10.2021 року», — йдеться в постанові суду. 

У постанові йдеться, що вона може бути оскаржена протягом десяти днів. Однак у Волинській обласній прокуратурі кажуть, що апеляцію не подаватимуть, бо позбавлені такого права.

«На жаль, прокурори, на відміну від інших учасників процесу, в силу вимог чинного законодавства позбавлені можливості оскаржити це рішення. У прокурорів відсутні повноваження щодо здійснення нагляду у справах про адміністративні правопорушення, пов’язані із корупцією, у тому числі щодо внесення апеляційних скарг», — зазначила речниця прокуратури Наталія Мурахевич.

31-го січня 2022 року Юрій Лобач подав виправлену декларацію за 2020 рік, де вказав забуті раніше майно і доходи. Зокрема, три квартири у Луцьку, дві з яких зареєстровані на дружину Ірину Лобач площею 51,6 і 43,7 квадратних метри та одну особисту, площею 51,7 квадрата.

Крім того, у 2020 році Юрій Лобач також був співвласником житлового будинку в обласному центрі площею 515,9 квадратних метри та критої зупинки з торговим павільйоном. Дружині належали земельна ділянка в Рованцях площею майже 1,2 га та гараж на понад 20 квадратів у Луцьку. На посадовця зареєстрована вище згадана «Skoda Super B» 2018 року випуску, а дружина Ірина їздить на новішій «Toyota RAV4».

Юрій Лобач у 2020 році мав бізнес в Грузії, він задекларував корпоративні права на «Georgian Trans Company LLC». В Україні йому належала інша компанія – ТОВ «Українська транспортно-фінансова група», яка у 2020 році активної діяльності не здійснювала, судячи з фінансового звіту. На банківських рахунках депутата лежало 20 тисяч американських доларів та понад 520 тисяч гривень.




коментарів: 7
  1. Дуже справедлива суддя, все розуміє. Ну забув чоловік. Якісь там пів-мільйона гривень, пару квартир. Коли всього багато хіба згадаєш!!!

  2. А прийшов би у вишиванці, три рази прокричав Слава Україні то ще б премію дали б

  3. Пропоную ВСІМ, хто обкрадає свій народ одрубувати руку!!! Або… довічне ув’язнення. На вибір!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок