<

Стихійне сміттєзвалище у Зимнівській ОТГ розростається: місцеві мешканці б’ють на сполох

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:39 | 27.05.2020 / Володимир / , , /
Перегляди
46
/ 1 коментар

На території Зимнівської ОТГ між селами Льотниче, Острівок та Поничів люди утворили стихійне сміттєзвалище, яке загрожує екології краю. Неподалік – ставки і дерева, а за ними вже перші хати.

Сміттєзвалище – місце знахідок, яке давно «придивилися» собі чорні копачі. Саме вони, впевнені місцеві мешканці, влаштовують тут часті підпали, аби випалити метали, які збивають з пошуків.

Мешканці сіл, що неподалік, не хочуть миритися із запахом диму і сміття, розповідає Вадим Манерко. Відходи тут розкидані під небом і їх розносить в різні боки вітер, тому дерева в поліетилені тут зовсім не рідкість. Подібна картина не тільки естетично неприваблива. Це велика загроза екології, приклад людської недбалості і халатного відношення до обов’язку берегти її.

Про проблему стихійного сміттєзвалища місяць тому писало видання Володимир Медіа. Як розповідає Манерко, після цього влада Зимнівської ОТГ обіцяла щось вдіяти, проте відходи сюди продовжують звозити і їх стає все більше.

На місці сміттєзвалища колись знаходилися глиняні кар’єри. Потім сміттєзвалище утворили у селі Ворчин, а тут закрили. Кілька років тому, а сама у 2017-му році, тут робили технічну рекультивацію. Але після неї, розповідають люди, тут утворилися ями та горби.

Проте після цього сміття сюди звозити не перестали. Люди не зважають на заборони. Розповідають, що сам трактор з села Зимне продовжує вивозити сміття на територію колишніх кар’єрів.

Люди, які проживають неподалік, обурені. За кілька днів літо, і температура повітря підніматиметься, сморід буде чути і на їхніх подвір’ях та у домівках. Також своє невдоволення висловлюють і ті, хто має поруч зі стихійним сміттєзвалищем земельні ділянки. Неподалік також знаходиться  водойма, у якій водиться риба та раки, і де влітку купаються люди.

“Подібні сміттєзвалища є середовищем для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та переносниками різних інфекційних захворювань, таких як лептоспіроз, сказ, енцефаліт, чума та інших.

Під час біологічного розкладання органічних решток виділяється біогаз, який включає метан і вуглекислий газ. Він потрапляє в легені, а також у грунтові води і отруює їх”, – розповідає Вадим Манерко.

За словами активіста, сьогодні сміттєзвалище займає територію орієнтовно у 3 гектари: районна та місцева влада знає про проблему, але поки нічого не зроблено, щоби її усунути.

Як розповів БУГу голова Зимнівської ОТГ В’ячеслав Католик, з проблемою ознайомлений. Станом на сьогодні укладений договір між ВУЖКГ та КП «Полігон» на вивезення сміття з громади, тому відходи повинні вивозити у Ворчин.

“Вивозять люди, бо звикли. Перекрити туди в’їзд неможливо, бо воно при самій дорозі. Факт вивезення сміття нашим трактором також був, за це виписаний штраф Держекоінспекцією.

Ми хочемо встановити камеру відеоспостереження, щоб фіксувати, хто вивозить сюди сміття. Завдання фіксувати порушників також має поліцейський офіцер Зимнівської громади. Плануємо зробити також рекультивацію”, – розповів Католик.

БУГ спостерігатиме за виконанням обіцянок та інформуватиме про перебіг подій.




один коментар
  1. І це не єдине стихійне звалище , між селами Селець і Зимне теж таке є і там ситуація не краще ,сміття вже майже на людських полях

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа
23 Квітня, Вівторок