<

Співоче поле, освітлення, туристичні доріжки: якими можуть бути «Городище вали» у Володимирі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:50 | 6.10.2020 / Володимир / , /
Перегляди
19
/ Коментарі відсутні

Нині пам’ятка археології національного значення «Городище – Вали IX-XIII ст» у Володимирі-Волинському стала територією історичних руїн, замість бути місцем для культурного збагачення та відпочинку. Народний депутат Ігор Гузь разом із трудовим колективом оглянули територію цієї пам’ятки, де сформували план щодо її подальшого благоустрою й реставрації.

Про це парламентар розповів у відеозверненні на своїй офіційній фейсбук-сторінці, – передає Кордон.

Як зазначив народний обранець, у планах, насамперед, — остаточно вирішити питання з документації, які піднімалися ще минулоріч. Завдяки облраді вдалося майже завершити цю процедуру. Лишилося зробити лише експертизу.

Окрім того, варто розібрати дрібні будівлі та водонапірну вежу, які перебувають в аварійному стані. Вони лише псують краєвид й облагородженню не підлягають, вважає депутат. Треба також поверхнево вирівняти територію, не заглиблюючись у грунт, підсипати її. У перспективі — облаштування співочого поля, сцени.

“Вже була група із Товариства “Пам’ять” зі Львова, яка тут працювала. Можна б було весною завершити ексгумацію.

По всій території тут можна буде зробити доріжки, освітлення, лавочки, стенди з підсвіткою, аби екскурсовод міг у будь-яку пору доби провести туриста стежинами й розповісти про історію й значення цього місця.”, – пояснює нардеп.

Усе це, зауважує парламентар, —  план-мінімум, який можна реалізувати. Окрім того, можна б було облагородити стіну Казимира, для цього необхідно писати гранти, розробляти проєкти. Адже це — дуже дороговартісний процес.

Щодо приміщення колишньої тюрми-тублікарні, то аби оновити його під музей та історико-культурний заповідник, необхідно залучити до 20 мільйонів гривень. Тож це поки у планах на майбутнє.

“Це все має мати дорожню карту, узгоджуватися із законодавством, істориками, археологами. Ніхто тут не буде ніяких робіт робити без дозволів.

Особисто беруся за цю ініціативу. Була зустріч із міністром Ткаченком, він теж зацікавлений в цьому. Можливо вдасться наступного року залучити частину коштів із анонсованого мільярда на пам’ятки історичної спадщини по Україні. Було б чудово відремонтувати згадану вище будівлю”, – додав наостанок Ігор Гузь.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця