<

Соціально незахищені верстви населення мають право на безоплатну правову допомогу

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:16 | 17.11.2015 / Володимир /
Перегляди
14
/ Коментарі відсутні

Адвокати, які співпрацюють із Володимир-Волинським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги зібралися на координаційну нараду, аби вирішити ряд нагальних питань. Серед них – визначення категорій громадян, які підпадають під надання допомоги, правильність оформлення документів, обговорити найгостріші прецеденти у захисті в тих чи інших справах та окреслити проблемні моменти, які необхідно вирішити.

Як розповіла директор місцевого центру Наталія Смолярчук, за 4-ри місяці роботи структура налагодила співпрацю із 16-тьма адвокатами, які працюють в усіх районах, що входять у юрисдикцію організації. “Кожен захисник, який підписує із нами контракт проходить дистанційне навчання, аби знати та вміти застосовувати на практиці Закон України “Про безоплатну правову допомогу”, володіти навиками правильного заповнення документів для здачі звітності та розуміти, з якими категоріями громадян їм доведеться працювати”, – зазначила пані Наталія.

Адвокати за рахунок держави надають свої послуги у цивільних та адміністративних справах, але є і випадки безплатних послуг від Центру у кримінальних провадженнях.

Цікавими моментами для присутніх виявилися: специфіка роботи із учасниками АТО, які ще не набули статусу “учасника бойових дій”. Таким громадянам на даний час безоплатна допомога не надається. Хоча з наступного року урядовці обіцяють внести зміни у законодавство. Також надання безоплатної допомоги припиняється на стадії Верховного Суду України – у Європейському суді адвокати Центру не працюють.

Найбільше нарікань у захисників викликала паперова тяганина при здачі звітів за пророблену роботу. “Легше надати правову допомогу, ніж заповнити папери”, – ділилися присутні. Казначейство за будь-які найменші помилки повертає акти та декларації у центр на доопрацювання, відповідно правозахисникам затримується відшкодування коштів за пророблену роботу. Наталія Смолярчук каже, що у Мінюсті знають про проблему і обіцяють незабаром її вирішити позитивно.

Окрім того, згідно із законом, власний транспорт представники використовувати можуть лише в нічний час, в сільській місцевості, або за відсутності сполучення громадського транспорту. Тобто, у райцентр, хоч і селами, однак добиратися доводиться автобусами.

Побажання адвокатів, аби покращилася їхня співпраця із вищезгаданою структурою наступні: врахування спеціалізації захисників при визначенні справи, введення коефіцієнту складності справи та полегшення процедури здачі звітності.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер