<

Служба пробації запрацювала у Володимирі-Волинському

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:37 | 31.03.2017 / Володимир /
Перегляди
2
/ 1 коментар

30-го березня під головуванням керуючого справами виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради Наталії Прогонюк відбулося засідання спостережної комісії, що діє при міськвиконкомі.

Участь у засіданні взяли члени спостережної комісії, представники соціальних служб Володимира-Волинського, співробітники поліції, спеціалісти Володимир-Волинського ТМО, соціальні педагоги та психологи навчальних закладів міста, а також представники громадських, правозахисних та релігійних організацій, йдеться на сайті Володимир-Волинської міськради.

Говорили під час засідання про впровадження Служби пробації в Україні, а передусім, про те, що це за служба, які завдання на неї покладаються. Так, керівник Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді МВК Ірина Пикалюк відзначила, що Кримінальним кодексом України запроваджено ряд альтернатив позбавленню волі, тобто, «нових» видів кримінальних покарань. Також Кримінальним кодексом передбачено можливість звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням. Та тільки за умови гарантії його виправлення без відбування покарання.

Начальник Володимир-Волинського міськрайонного відділу з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Тетяна Скіць проінформувала учасників засідання про впровадження служби пробації в Україні, її мету та завдання. Також розповіла про організацію діяльності волонтерів пробації, основні завдання та напрямки волонтерської діяльності.

За словами ж начальника Володимир-Волинського міськрайонного відділу з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Тетяни Скіць, пробація полягає у встановленні нагляду за засудженим. При цьому на нього покладають певні зобов’язання й накладають певні обмеження. Однак не ізолюють від суспільства. Натомість він зобов’язаний відвідувати центри пробації, періодично зустрічатися з наглядовим офіцером, брати участь у певних різновидах діяльності, дотримуватися законослухняної поведінки тощо.

-У лютому 2015 року Верховна Рада України прийняла закон «Про пробацію», який наблизив українське законодавство до європейського. Законом «Про пробацію» передбачено, що кримінально-виконавча інспекція, яка забезпечувала виконання покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, реорганізована в Службу пробації. Така служба існує в Швеції, Данії, Норвегії, Канаді, Грузії. В Україні ж Служба пробації фактично почала діяти з січня 2017 року. Завдання служби – захищати громадян, які оступилися в житті. Фахівці служби, серед яких не лише офіцери Служби пробації, а й психологи та соціальні працівники, працюватимуть із людьми, що скоїли злочини невеликої чи середньої тяжкості, й які не несуть небезпеки суспільству, а тому не мусять бути ізольовані від нього, – відзначила Тетяна Скіць. – Власне, самі ці злочини й обставини, за яких вони були скоєні, й будуть досліджувати офіцери Служби пробації, що дозволяє кардинально змінити вектор роботи з правопорушниками ще на етапі звинувачення.

Так, працівники Служби пробації паралельно з розслідуванням правоохоронними органами будуть готувати досудовий звіт, у якому буде зазначатись не лише факт вчинення злочину. Будуть вивчатись також причини та обставини, за яких було скоєно правопорушення.  Тобто, суддя бачитиме не лише склад та фабулу злочину, а й знатиме, якими є соціальний та фінансовий статус людини, її можливості, соціальні зв’язки. Такий звіт носитиме рекомендаційний характер, та суддя враховуватиме його, приймаючи рішення про те, чи може людина відбувати покарання без відриву від суспільства. Зобов’язання ж Служби пробації – допомогти людині розв’язати проблеми, які привели її на лаву підсудних. Крім того, ми будемо працювати з засудженими, які вже відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Незадовго до звільнення ми допомагатимемо їм із адаптацією в життя, працевлаштуванням.

У Володимир-Волинському міськрайонному відділі Служби пробації, за словами Тетяни Скіць, штат складається з 8 співробітників. Всі вони пройшли відповідні навчальні курси. На обліку ж у Володимир-Волинському відділенні Служби пробації наразі перебуває 141 особа, засуджена до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі. На завершення засідання Тетяна Скіць висловила сподівання, що знайдуться громадяни, які захочуть стати волонтерами пробації.




один коментар
  1. Начальник Володимир-Волинського міськрайонного відділу з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції ,-посада уже є….а впровадження служби пробації в Україні,тільки вводять…плодять чинуш…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер