<

Школярі Володимира-Волинського змагалися у конкурсі на краще знання історії рідного краю

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:44 | 22.05.2016 / Володимир /
Перегляди
11
/ Коментарі відсутні

Володимир-Волинський – одне з найдавніших і найгарніших міст України, його історія налічує 1028 років. Щороку мальовниче волинське місто, яке славиться своїми старовинними церквами відвідують тисячі туристів з України та зарубіжжя, котрі цікавляться його багатовіковою історією.

На жаль, не всі місцеві жителі добре знають історію своєї малої батьківщини, тож надія на молодь, яка прагне пізнавати нове і незвідане і щиро любить нашу Україну. Саме такі молоді люди – учні п’яти володимир-волинських загальноосвітніх шкіл – взяли участь у конкурсі  «Вивчай історію рідного міста» присвяченого пам’яті Омеляна Дверницького. Цей конкурс організували наукові співробітники музею, який носить ім’я Дверницького, – пише День.

Омелян Миколайович Дверницький(1834 – 1906) – перший Почесний громадянин Володимира-Волинського, дворянин, краєзнавець, голова з’їзду мирових посередників Володимир–Волинського повіту, суддя. Його родовий маєток знаходився у селі Будятичі Іваничівського району на Волині. Пан Дверницький проживав у великому будинку, збудованому в стилі ретроспективного модерну( в центрі Володимира-Волинського), нині там розташовується історичний музей. Наш земляк любив історію, розумів як важливо зберегти пам’ятки старовини і донести інформацію про них наступним поколінням. З цією метою він створив у 1887 році православне Братство Святого Володимира, а при ньому –Давньосховище (праобраз нинішнього музею). Братство зайнялося справою відбудови Успенського собору у Володимирі, який реконструювали в 1900 році, а Дверницького, котрий зробив значний вклад у відбудову пам’ятки – поховали на церковному подвір’ї.

Омелян Миколайович був учасником археологічних з’їздів, написав чимало історичних праць, зокрема, « Пам’ятки давнього православ’я на Волині». Вже наприкінці 19 століття він зібрав у володимирському Давньосховищі 500 старовинних експонатів, серед них – рукописні Євангелія 16 століття, стародруки. Український мистецтвознавець Жолтовський припускав, що ці цінні речі знаходяться в музеях Санкт-Петербурга. Тож в наступному році наш музей відзначатиме ювілей – 130 років від часу заснування. З метою вшанування його засновника та вдосконалення молоддю знань про рідне місто і був проведений цей конкурс. Протягом трьох годин учні розгадували завдання з історії, топоніміки, геральдики, сакральної архітектури і мистецтва Володимира-Волинського. Усі учасники показали грунтовні знання з історії рідного міста, а переможцем журі визнало команду середньої школи № 2 у складі Віталія Голіча, Олени Павлюк і Анни Галун(вчитель – Петро Каліщук).

Віриться, що з такою талановитою молоддю Україна обов’язково матиме хороше майбутнє, повідомляє Богдан ЯНОВИЧ, науковий співробітник  Володимир-Волинського історичного музею імені Омеляна Дверницького.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер