<

Що насправді чекає на солдатів з 51-ої бригади

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:34 | 12.02.2015 / Володимир / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Досі не вирішилась доля військових колишньої 51-ої бригади, яких звинувачують у дезертирстві за те, що вони у липні минулого року потрапили у полон бойовиків та перетнули кордон Росії.

Коли бійці повернулися на територію України, то військова прокуратура інкримінувала їм дезертирство та звинуватила у «Ухиленні від військової служби» відповідно до статті 409 Кримінального кодексу України, – Громадське.Волинь

Поки Міноборони проводило внутрішнє розслідування та перевіряло, чи перетинали українські військові російський кордон, бійці перебували у Запоріжській військовій частині А1978. Протягом трьох місяців, поки велося розслідування, батьки та родичі військових вимагали закрити кримінальні справи та відпустити чоловіків.

Лише у листопаді бійцям дозволили повернутися на місце їхньої постійної дислокації – у військову частину, що знаходиться у Володмирі-Волинському. Однак, кримінальні провадження не закрили і слідство триває.

У військовослужбовців є два шляхи вирішення проблеми: визнати свою вину та отримати три роки умовного покарання або продовжити відстоювати свої права. З 35-ти волинських військовослужбовців, проти яких досі відкриті кримінальні справи –  13 погодились на так звану угоду.

«Підписання цієї угоди означає безумовне зізнання в учиненні злочину, передбаченого 409 статтею («Ухилення від військової служби»). Наслідки полягають у тому, що той, хто підписав цю угоду з прокуратурою – фактично визнає свій строк покарання по даному злочину, тобто, всі 13 військових мають отримати 5 років позбавлення волі. Але, у зв’язку з тим, що це є так звана «мирова угода», тому вони отримають випробувальний термін – три роки», – зазначає адвокатВасиль Нагорний.

Тобто, зважаючи на ситуацію, від реального покарання військовослужбовці будуть звільнені з умовою, що протягом  цього випробного терміну вони не вчинять іншого злочину. Проте, якщо вони порушать закон, то термін, який їм визначений угодою, тобто 5 років, додасться до терміну за злочин, який вони вчинили знову.

«Якщо військові подадуть рапорти на звільнення з лав Збройних Сил України, то відповідно до Закону «Про військовий обов’язок та військову службу», такі рапорти їм зобов’язані підписати. Проте, якщо вони виявлять бажання далі нести службу, то робитимуть це з певними обмеженнями. У нас зараз немає дисциплінарних батальйонів, таке законодавство є лише в проектах Верховної Ради», – заявляє Нагорний.

Проте, адвокат зазначає, що більшість із тих бійців, які погодились на так званий «мирний план» вже написали рапорти про звільнення.

Зовсім інша ситуація з бійцями, які не визнають своєї вини.

«Зараз є 21 військовий, які не визнають своєї вини. Якраз сьогодні мало відбутись засідання  в режимі онлайн-конференції: хлопці у Володимирі-Волинському,  адвокати у Запоріжжі, а суддя в Луганську. Проте, луганський суддя захворіла і розгляд справи перенесли»,  – зазначає Нагорний.

Стосовно того, чи осуджують бійці своїх колег, які визнали вину, то за словами адвоката – ні.

«Розгляд справи триває вже декілька місяців. Тиск на бійців зі сторони правоохоронних органів  чинився просто шалений. А є різні військовослужбовці, з різною психікою та порогом витривалості. Хлопців, які визнали свою вину не осуджують. Підтримують один одного. Проте, дехто хоче відстояти свою честь», – пояснив Нагорний.

Слідство триває досі. Бійці чекають розгляду справи та перебувають на місці постійної дислокації у Володимирі-Волинському.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер