<

Розповіли про старовинні храми Володимира: частина з них не збереглися

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:21 | 23.01.2021 / Володимир / /
Перегляди
68
/ Коментарі відсутні

Місто Володимир здавна відоме храмами та монастирями. Їхня кількість вражає. Більшість з них не збереглися, але і сьогодні є багато храмів та архітектурних пам’яток, які цікавлять туристів із різних країн.

Керуючись науковими працями Анатолія Пісоцького, кандидата історичних наук Петра Троневича подаємо наступну інформацію про знищені на різних етапах трагічної історії церкви, костели, монастирі, синагоги та замки, – пише у фейсбуці Ольга Гуменна-Адамович.

1. Михайлівський монастир із церквою Св. Михайла. Згадується в 1268 році. у зв`язку з вбивством литовського князя Войшелка руським князем Левом Даниловичем. За переказами у Михайлівському монастирі був похований литовський князь Войшелк. Церква відкрита археологом М. Каргером у 1956 р. Церковний цвинтар у 20-30-х роках досліджував О. Цинкаловський.

2. Ротондовий храм, який входив до Михайлівського монастиря. Його залишки відкрив у 1956р. археолог М. Каргер. Церква була унікальною за планом побудови.

3. Монастир Дванадцяти апостолів із церквою. Згадується у Галицько-Волинському літописі за 1287 р., коли князь Володимир Василькович пожертвував село Березовичі. Згодом, у 1288 р., у тому ж літописі згадується, що той же князь «У монастир свій (святих) Апостолів він дав Євангеліє». Сам монастир не досліджений. В І половині ХVІ століття Апостольська церква вже не належала монастирю, а була парафіяльною.

4. Невідомий храм, знайдений по вул. Садовій (архітектурна споруда І половини ХІІ ст.- середини ХІV століття). Відкрита і досліджувана археологом Г. О. Пєсковою в 1983-1984 роках.

5. Церква Юрія на валах (архітектурна споруда І половини ХІVст.). Вперше згадується за 1361р. знаходилася в кінці сучасної вулиці 20 липня.

6. Дмитріївська церква згадується у 1289 р. у Похвалі князя Володимира Васильковича: «У Володимирі ж розписав він увесь (храм) святого Дмитрія (Солунського), і начиння служебне срібне викував, і ікону Пресвятої Богородиці окував сріблом, і всяким узороччям оздобив він його». Місцезнаходження церкви невідоме. Існують лише припущення про її знаходження в урочищі «Стара Кафедра» вченими О. М. Дверницьким, М. І. Теодоровичем, А. В. Праховим.

7. Руїни невідомої церкви в урочищі «Стара Кафедра». У 1886 р. розкопки проводили А. В. Прахов, О. М. Дверницький, в 1975р. – П.О. Раппорт, М. М. Кучинко.

8. Другий храм в урочищі «Стара Кафедра» (архітектурна споруда ІІ половини ХІІ ст.) Відкритий археологом П. О. Раппортом у 1975 році.

9. Церква Св. Миколи Мерлікійського. Згадується в 1235 р. з військовими діями князя Данила Галицького проти болоховців. Перед боєм князь молився, щоб перемогти ворога. Знаходилась неподалік Миколаївська церква.

10. Церква Іокима та Анни (згадується в 1283 році). Місцезнаходження невідоме. В Руському літописі згадується, що князь Мстислав Данилович «…над гробом баби своєї (Анни, жони), у монастирі коло (церкви) святого і освятив її на честь праведників Іокима та Анни». Церкву досліджували Л. В. Войтович та Л. Махновець. Останній церкву Іокима та Анни ототожнює з церквою ротондою Св. Василія.

11. Василівський монастир (існував у ХІІІ ст.). Археологічні розкопки не велися. Місцезнаходження невідоме.

12. П’ятницька церква (існувала в І половині ХVст.) по вулиці Ковельській. Археологічні дослідження храму не велися. Час побудови не з’ясований.

13. Церква Івано-Предтеченська знаходилась в с. Острівок. На думку М. І. Теодорович, церква зведена в середині ХVст.

14. Церква Івана Златоуста знаходилась неподалік від Івано-Предтеченської церкви. Згадується в документах від 13 лютого 1584р. у зв`язку з розлученням Василя Загоровського. Дані про будівництво храму відсутні.

15. Спаська церква. Згадка про церкву є в грамоті польського короля Сигізмунда від 26 травня 1508р., в якій сказано, що монастир св. Спаса передається Андрієві Сангушку. В 30-х роках ХХ ст. О. Цинкаловський виявив залишки цвинтаря Спаського монастиря. Знаходилась неподалік від Успенського собору.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер