<

Розповіли про волонтерську діяльність Устилузького ліцею під час війни

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:14 | 28.10.2022 / Володимир / , , , /
Перегляди
855
/ Коментарі відсутні

Коли в Україну прийшла повномасштабна війна, весь народ став об’єднувати зусилля задля наближення перемоги та миру. Колектив Устилузького ліцею з перших днів згуртувався й кожен з педагогічних працівників почав робити свій внесок для допомоги внутрішньо переміщеним особам та нашим мужнім захисникам, які щодня долають ворога на фронті.

Педагогиня-організаторка ліцею Катерина Карпенко стала вести записник, у якому описувала й фіксувала важливі дані – цифри та заходи, які робилися і продовжують втілюватися у життя на шляху до омріяної перемоги. Своїми нотатками пані Катерина поділилася з журналістами газети “Слово правди”.

Волонтерська діяльність колективу ліцею розпочалася 26 лютого, коли на його базі був відкритий пункт обігріву для тих людей, які змушені були рятуватися від страшної війни, що охопила їхні міста та села. По 12 годин денної та нічної зміни наші працівники чергували, приймали та забезпечували комфортні умови для українців, котрі покинули все і втікали якнайдалі від місць бойових дій.

Реєстрували їх у зошит, в якому зараз записано понад 300 прізвищ та імен, приблизно стільки ж життєвих історій почули. Від цих розповідей наверталися сльози. Особливо, коли ми бачили і спілкувалися з людьми в інвалідних візках.

3 березня паралельно почали плести маскувальні сітки. Швидко опанували цю техніку та виготовили понад 20 потрібних елементів захисту військової техніки від ворожих очей. Коридори ліцею були заповнені матеріалом для плетіння, який зносили як вчителі, так і небайдужі жителі Устилуга.

16 березня за сприяння друзів-поляків завідувачки господарством  Наталії Басюк передали теплі ковдри та одяг для внутрішньо переміщених осіб, які проживали в гуртожитку педколеджу Володимира. Завантажили бус речами, які були призначені обігріти людей, які втратили свої домівки.

18 березня започаткували ще одну благодійну справу – випікання смаколиків для наших найкращих військовиків. У цей день спекли 500 пиріжків з повидлом. На кожну коробку з випічкою наклеювали мотиваційну картинку, щоб наші захисники знали – ми віримо у їхні сили.

19 березня Наталія Басюк разом з Тетяною Василенко спакували різні солодощі та засоби гігієни, які згодом передали на передову. Також за сприяння Наталії, вдалося передати багато засобів особистої гігієни та дитячого харчування у пологовий будинок міста Дніпро.

23 березня почали випікати сосиски в тісті, міні-піци та пиріжки з м’ясом – ситний перекус для бійців. Лише за один день вдалося зготувати 139 піц, 118 сосисок в тісті та 280 пиріжків з м’ясом.

Від 30 березня кухарка Світлана Грицюк із вчительками-помічницями розпочали готувати вечері для бійців тероборони, щоразу частуючи їх смачними стравами.

5 квітня дружним колективом долучилися до приготування вареників. Цього дня зліпили 1010  їх з картоплею та капустою. А наступного –  знову узялися пекти піцу. Приготували 162.

16 квітня наші вправні господині зготували 33 здоби, 331 пиріжків із лівером, 231 піцу та 180 сосисок в тісті.

Напередодні свята Великодня вирішили передати частиночку домашнього тепла нашим мужнім воїнам. Тому спозаранку 19 квітня замісили, виробили, спекли 150 пасок та пофарбувати 120 крашанок. Усі великодні гостинці були вчасно доставлені отцем-капеланом Юрієм Здебським на передову.

19 травня провели великий благодійний захід до дня вишиванки «Наш генетичний код». До нього долучилися учні, вчителі, представники органів місцевого самоврядування та небайдужі жителі Устилуга. Зібрали 17 тисяч 140 гривень, за які придбали два ноутбуки та 58 пляшок енергетичних напоїв для бійців нашої 14-ї ОМБр.

7 липня наші господині знову спекли смаколиківта передали волонтерами на передову дев’ять коробок з домашніми гостинцями.

10 липня наші молоді та хазяйновиті вчительки взяли участь в міському благодійному ярмарку. Оксана Костюк напекла смачних пирогів, Оксана Олещук – повітряних заварних трубочок, Руслана Гладчук – патріотичного імбирного печива, Наталія Рекротюк, Валентина Давидюк, Катерина Карпенко приготували горішки, вафлі та світязькі пончики. Спільними зусиллями ми зібрали 5 тисяч 300 гривень.

Напередодні Дня миру Тетяна Василенко оголосила акцію «Допоможи солдату», під час якої зібрано 250 пар шкарпеток, засоби гігієни, рацію, кошти на пальне та щирі дитячі малюнки.

З волонтерською місією до військових, що на передовій дають відсіч ворогові, їздив вчитель географії Юрій Панасюк. Він відвіз туди чимало корисних речей та смачних гостинців, які виготовили небайдужі наші земляки.

При першій нагоді і кожній можливості наші колеги долучаються до допомоги тим, хто зараз її найбільше потребує. Зокрема, Ольга Шелінговська допомагала в приготуванні тіста для різноманітної випічки, а сім’я Яковенків безплатно надала пральну машину-автомат та морозильну камеру для потреб внутрішньо переміщених осіб.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер