<

Розповіли історію походження назви вулиці Ковельської у Володимирі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:04 | 17.01.2021 / Володимир / , /
Перегляди
33
/ Коментарі відсутні

Вулиця Ковельська – одна з головних магістральних вулиць Володимира-Волинського. До встановлення на теренах Західної України радянської влади називалася вулицею Пілсудського.

За радянської влади перейменована на вулицю Ковельську. Ця назва зберіглася до теперішніх часів. Протяжність вулиці – 3,8 кілометрів, – пише Ольга Гуменна-Адамович у фейсбуці.

Однозначно, назва вказує на її ковельський напрямок. У ті роки, коли місто Володимир-Волинський входило до складу Польщі, вулиця Ковельська називалася вулицею Пілсудського.

Юзеф Пілсудський (1867-1935) – польський політичний і державний діяч. У 1930 році (будучи прем’єр-міністром Польщі) віддав наказ про пацифікацію західноукраїнських земель. Пацифікація (від латинської pacifacacio – умиротворення).

У даному випадку пацифікація проводилася у вигляді каральних акцій польського війська та поліції в Західній Україні та Західній Білорусії проти корінного населення цих регіонів. Згадані каральні акції призвели до подальшого загострення українсько-польських відносин.

Пацифікація – це одна із негативних сторін в українсько-польських стосунках, породжена неправомірними діями тодішньої польської влади.

На відео Свято-Юріївська церква, що знаходиться на вулиці Ковельській.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Квітня, Вівторок
15 Квітня, Понеділок