<

Розповіли, як періодично змінювалась назва сучасної вулиці Князя Василька у Володимирі-Волинському

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:45 | 28.10.2020 / Володимир / /
Перегляди
367
/ Коментарі відсутні

Володимирчан продовжують інформувати про історію походження назв вулиць та провулків міста Володимира-Волинського у постійній рубриці «Вулицями твого міста». Цього разу мова піде про сучасну вулицю Князя Василька (давня назва Фарна, Парафіяльна).

Про це повідомляє працівниця Володимир-Волинської міської бібліотеки Ольга Гуменна-Адамович у фейсбуці.

Назва вулиці періодично змінювалася. Спочатку вона мала назву Фарної (Парафіяльної). Після встановлення радянської влади була перейменована на вулицю ім. Карла Маркса, а частина вулиці ще раніше трансформувалась у центральну площу міста.

Після здобуття Україною незалежності перейменована на вулицю Князя Василька.

Вулиця Князя Василька (сучасна назва)

Відомо, що Князь Василько Романович (1204-1271) – неординарна постать в історії. Волинський князь. У місті Володимирі князював з 1254 по 1269 (71) рік. Син легендарного князя Романа Мстиславовича, який у 1199 році зумів об’єднати Галицьке та Волинське князівства в єдине – могутнє Галицько-Волинське князівство. Це князівство іноземці нерідко називали «Королівство Галича і Володимирії».

Історична заслуга князя Василька полягає в тому, що він зі своїм старшим братом Данилом Романовичем (Галицьким) при лідерстві останнього стали (1220 рік) збирати «докупи» землі, якими раніше володів їхній батько Роман Мстиславович, відновлювати державу, яку він так невтомно будував і яка після його смерті розвалилася.

Насамперед старший брат Василька – князь Данило утвердився на Волині (1221 рік). У 1238 році він повернув Галич та частину Галичини, а в 1239 році здобув Київ. У Ярославській битві (1245 рік) давньоруські воїни на чолі з князем Данилом Романовичем розгромили угорсько-польські війська. Саме цей рік і вважається роком відродження Галицько-Волинського князівства.

Князь Данило після перемоги взяв собі Галич, а своєму братові, князю Василькові Романовичу, віддав Волинь. Відновлена братами Галицько-Волинська держава проіснувала 100 років.

Вулиця Карла Маркса (колишня назва)

Карл Маркс (1818-1883) – основоположник теорії комунізму. Разом із Фрідріхом Енгельсом розробив теорію і практику революційного пролетаріату. Маркс і Енгельс написали «Маніфест Комуністичної Партії». Найбільш відомим твором К. Маркса є «Капітал», в якому зроблено аналіз розвитку капіталізму і вказано за необхідність його заміни комуністичною формацією.

Вулиця Фарна (Парафіяльна) – давня назва

Цілком очевидно, що ця назва пов’язана з існуванням на початку вулиці римо-католицького костелу Іоакима й Анни, який був збудований у 1775 році.

Назва вулиці походить від слова Фара (Fara). Так тоді називався римо-католицький парафіяльний костел ( в даному випадку костел Іоакима й Анни). Фарною (або Парафіяльною) називалася площа і прилегла до неї вулиця.

На вулиці Князя Василька розташовано 9 житлових будинків. Тут збереглися житлові будинки старого, ще дорадянського періоду забудови.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа