<

Розповіли, як навчатимуться школярі та студенти Володимира-Волинського в умовах карантину

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:15 | 31.08.2020 / Володимир, Статті / , , , /
Перегляди
29
/ 1 коментар

Першовересневий дзвінок незабаром покличе учнів і студентів на навчання. Та чи підуть вони у свої класи, чи змушені будуть знову спілкуватися з викладачами в режимі онлайну? Як стартуватиме в умовах пандемії новий навчальний рік?

Про це журналістка Слова правди Віталіна Макарик з’ясувала в керівників навчальних закладів та головних освітян місті.

Для школярів складуть окремі графіки і маршрути

Формат навчання у школах міста буде максимально наближеним до традиційного, каже начальник відділу освіти міськвиконкому В’ячеслав Петрук. За винятком того, що нікому, окрім учнів та працівників школи не можна буде перебувати на її території. Тому для першокласників та їхніх батьків за кілька днів до початку навчального року проводять «дні відкритих дверей» – аби вони могли в індивідуальному порядку відвідати заклад, ознайомитися зі своїм класом та іншими приміщеннями школи, і вже з початком навчання «першачки» самотужки знаходили дорогу, не губилися.

– У кожному навчальному закладі працюватимуть усі входи-виходи, навіть аварійні, – продовжує В’ячеслав Петрук. – Також організовуємо окремі маршрути для кожного з класів. Усе для того, аби діти мінімально перетиналися між собою. Буде збільшена тривалість перерв і складено графік харчування – воно відбуватиметься тепер практично на всіх перервах, щоб зменшити натовпи у їдальні. За столом дозволено перебувати не більше чотирьом учням одночасно.

У деяких школах навчання відбуватиметься у дві зміни. Перерви між змінами будуть подовжені, аби технічні працівники встигли провести санітарну обробку приміщень. Навчальні заклади уже частково забезпечені деззасобами, а до 1 вересня, запевняє В’ячеслав Петрук, отримають їх у повному обсязі. Щодо масок, то ними забезпечать лише працівників, а про захисні засоби для дітей повинні будуть подбати батьки.

Температурний скринінг перед початок робочого дня проходитимуть педагоги. Стан здоров’я дітей візуально оцінюватиме класовод чи класний керівник. За наявності ознак гострих респіраторних захворювань чи підвищення температури, дитину відправлятимуть в ізолятор (приміщення для них облаштували в кожній школі), викликатимуть шкільних медиків та контактуватимуть з батьками. Звісно, освітяни просять дорослих відповідально ставитися до цього, слідкувати і подавати правдиву інформацію про здоров’я школярів.

Щодо самого свята Першовересня, то, швидше за все, святкові заходи відбуватимуться безпосередньо у класах. Деякі школи планують провести урочисті лінійки лише для першокласників та випускників – на подвір’ях, з дотриманням соціальної дистанції.

Студенти педколеджу приїдуть на навчання

– Говорити  вже зараз про те, як саме воно відбуватиметься, трохи важко, адже ситуація змінюється оперативно, і ми не знаємо, у якій зоні опиниться місто за кілька днів, – зауважує заступник директора з навчальної  частини Володимир-Волинського педагогічного фахового коледжу ім. А.Ю. Кримського Олександр Юринець. – В організації навчального процесу керуємося документом «Рамкові пропозиції для закладів загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти».

Загалом ми налаштовані організувати навчальний процес максимально близьким до звичного. Звісно, з дотриманням основних протиепідемічних заходів. Однак, якщо місто входитиме до «помаранчевої» зони, деякі вимоги – як-от присутність не більше 20 осіб в одному приміщенні – виконати буде складно, адже усі групи в нас налічують від 25 до 30 студентів. Також доведеться відмовитися від кабінетного режиму, тобто всі заняття група проводитиме в одній аудиторії. Могли б «розселити» студентів по різних корпусах, наприклад, організувати для «трудовиків» навчання в майстернях, однак тоді виникнуть величезні проблеми з логістикою для викладачів.

Наразі обмірковуємо різні варіанти, як усе організувати, не виключено, що деякі групи навчатимуться у другу зміну. Якщо ж місто увійде до «червоної» зони, доведеться на цей час знову переходити на дистанційну роботу, бо в такому режимі відвідування навчальних закладів заборонене. Але сподіваємося, що воно таки повернеться бодай до «жовтої», і ми зможемо навчатися у звичному очному режимі.

Відмовитися від того, аби частина студентів проживала в гуртожитку, фактично неможливо, каже Олександр Юринець. Адже в коледжі навчається молодь з усієї Волині. Приблизно 85 відсотків з числа іногородніх не мають жодної можливості доїжджати на навчання щодня, тому без гуртожитку – ніяк. Але студентів проситимуть обмежити спілкування між кімнатами і пересуватися приміщенням у захисних масках.

Як працюватимуть мистецькі заклади освіти

Режим роботи музичної та художньої шкіл залежатиме від того, яким він буде в загальноосвітніх, каже начальник відділу культури й туризму Роман Віслобоков.

«Ми готові до будь-якого формату: і до очного, й до дистанційного. За час карантину педагоги зуміли налагодити роботу в онлайні, але зрозуміло, що вчитися музиці чи живопису ефективніше наживо. Та й викладачі і учні мріють повернутися у свої класи. Триває прийом до перших класів мистецьких шкіл. Приміщення до початку навчального року повністю готові, школи забезпечені деззасобами, у кожній із них є стійки з антисептиками. Тож сподіваємося, що з 1-го вересня розпочнемо звичне навчання», – запевняє він.

Водночас орієнтовно до середини вересня триватиме перехідний період, із «плаваючим» розкладом, зауважує Роман Віслобоков. Адже розклад мистецьких освітніх закладів тісно пов’язаний із тим, за яким навчаються діти у загальноосвітніх школах. Деякі з них працюватимуть у дві зміни, а отже, доведеться переформатувати графік роботи й у художній та музичній. Утім, всі налаштовані на те, аби зробити освітній навчання у школах мистецтв максимально зручним і ефективним для всіх його учасників.




один коментар
  1. Дорослі-на роботу,діти-в школу.А в маршрутках обмеження в кількості пасажирів.Цікаво буде..

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер
17 Квітня, Середа