<

Розповіли, як гектари у Володимир-Волинському районі здають в оренду на роки за безцінь напередодні відкриття ринку землі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:15 | 26.11.2019 / Володимир / , /
Перегляди
40
/ коментарів 5

Державні землі роздають за безцінь на роки в оренду. І все це перед відкриттям ринку землі. Земельні ж аукціони проводять ледь не у гаражах в обласному центрі. Журналісти Аверсу намагалися розшукати ці таємні місця і ось з третьої спроби їм це вдалося. Дійство відбувалося за закритими дверима у невідомому приміщені. На аукціоні учасники торгувалися за землі Володимир-Волинського району.

На сайті Держгеокадастру було вказано, що торги мають відбутися за адресою: місто Луцьк, вулиця Ківерцівська, 1А.

На цьому місці розташовані склади і гаражі, збір металобрухту та сервіс ремонту автівок. Люди розповіли, що аукціон тут проводять, а тому орієнтуватися треба по скупченню дорогих авто.

Журналісти знайшли потрібне таємниче приміщення, але двері були зачинені. У вікно побачили, що дійсно тут проводять торги.

“Ми намагалися 10 хвилин потрапити до приміщення. У результаті до нас вийшли і повідомили, що зараз оголошується промова і тоді журналістів зареєструють і впустять.

Чому зачинені? – запитав журналіст.

Щоб ніхто не прийшов і не переривав, ви розумієте? – отримав таку відповідь”.

На аукціон було виставлено 4 земельні ділянки загальною площею більше, ніж 180 га у Володимир-Волинському районі.

До слова, це площа 60-ти футбольних стадіонів «Авангард», або 1/3 площі Луцька. У залі були присутні 5 учасників торгів.

Перший лот: 62 гектари Галинівської сільради поза межами села. Аграрії більше, аніж пів години торгувалися за такий ласий шматок землі. У результаті її отримав чоловік під номером чотири за 285 тисяч гривень в рік.

Тепер щорічно чоловік має сплатити за оренду ділянки ці кошти. Здається багато, однак, якщо порахувати то за один гектар аграрій в місяць віддасть 383 гривні.

До того ж, на аукціоні роздають державну землю в оренду на сім років.

Наступні лоти у тому ж селі отримав той же чоловік. 45 га за 28 тисяч гривень в рік, це 51 гривня за га в місяць. Та 41 га за 164 тисяч гривень в рік, це 329 гривень за гектар в місяць.

Отака от ціна української землі.

Далі учасників поменшало і останню ділянку площею 32 гектари отримав один з братів Юнаків поза межами Красноставської сільради за 24 тисячі гривень в рік.

За один гектар у місяць він заплатить 62 гривні.

Ось такі торги відбуваються ледь не щодня і зазвичай вони тривають не довше 20-ти хвилин. Однак для телебачення розтягнули на 2,5 години.

Геокадастр Волині навіть похвалився, що вони з початку року продали право оренди на 178 земельних ділянок загальною площею 3667 га, розповідають у сюжеті. Це принесло у місцеві бюджети 5,5 мільйона гривень.

Однак у результаті, можемо бачити, державна земля роздається направо і наліво за копійки в оренду, а далі буде за звичайним сценарієм: орендар розпаює земельну ділянку.

До того ж, торги відбуваються невідомо де ще й за зачиненими дверима. Аукціон організовує приватна фірма.

У світі ж зовсім інша практика. Торги там без підставних осіб і ціна на землю зовсім інша.Так, у Польщі орендувати 1 га землі можна мінімум за 1300 гривень, максимум – понад 3 тисячі. У Канаді ж ціна оренди 1 га землі за один рік становить 67 тисяч гривень.




коментарів: 5
  1. Ну а де прокуратура ,податкова? Ті хто організовує такі злочини повинні сидіти з конфіскацією ,але це і є бандитська Украінська реальність і діється таке ,при всіх владах ,які існували в Україні .

  2. Про що ви пишете?!
    Інформація про торги викладена у відкритому доступі на сайті держгеокадастру. Викладається за 30 днів до початку торгів, кожен охочий може взяти участь ( фізичні особи за наявності диплому агронома). Про місце проведення інформація є, також є номер тел. за яким в разі потреби допоможуть знайти потрібну адресу.
    Чому Аверс нічого не згадує про те, що стартова ціна на оренду ділянки в процесі торгій виросла у 10 разів, вони ж все це знімали.
    Ціну формує не СомГіз , а самі учасники, повторюсь, УЧАСТЬ МОЖЕ БРАТИ КОЖЕН ОХОЧИЙ.
    Статтю складала «далека» людина від земельного законодавства.

    • Ага ,все чесно ,все закорнно ,вже 28 років бачимоо як чесно і законно грабують народ ,розкрадають все ,що можна і не можна ,щось на той аукціон не прийшов ні один селянин ,який кінці з кінцями звести не може ,чи може ,по вашому ,він лох ,що не зміг піднятися .

  3. Перекосило їх не по дитячому. За копійки золото України роздають на право і на ліво за безцінь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер