<

Результати лабораторних досліджень показали, що якість питної води у Володимирі найкраща на Волині

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:32 | 26.01.2022 / Володимир / /
Перегляди
832
/ 1 коментар

Про те, що якість питної води у Володимирі одна з найліпших на Волині, свідчать результати досліджень хіміко-бактеріологічної лабораторії управління водопровідно-каналізаційного господарства.

Лаборантка з 17-річним стажем Лідія Борисова щодня здійснює моніторинг питної води і запевняє, що володимирчани можуть спокійно споживати її просто з крана, повідомляє Місто Вечірнє.

Жінка запевняє, що це неабияка розкіш у порівнянні з іншими містами, де люди змушені купувати воду у пляшках або 
профільтровувати.

Якість води у Володимирі відповідає усім вимогам. Не останню роль у цьому відіграла реалізація міжнародного проєкту «Чисте Побужжя», завдяки якому вдалося провести реконструкцію помпових станцій, заміну станцій водофільтрувального обладнання, встановлення нового додаткового резервуара для питної води місткістю у 2 тисячі кубометрів, реконструкцію хлораторної станції та інші роботи.

Знезараження води відбувається завдяки електролізній установці продуктивністю 10 кг активного хлору на добу. Для електролізу використовується таблетована сіль.

Колись користувалися хлором, згодом перейшли на гіпохлорид, який ось уже кілька років виробляється електролізною установкою безпосередньо на підприємстві. Матеріалом, що фільтрує, є гранули з каталітичними властивостями на основі алюмосилікату. 

Лаборантка зазначає, що вода у місто надходить з 11 артезіанських свердловин, а її моніторинг упродовж багатьох років свідчить про те, що склад майже не змінюється та відповідає вимогам ДСанПіНу.

-Скажіть, чи можливо визначити якість питної води у домашніх умовах?

– Ні, а от профільтрувати за допомогою фільтрів для очищення води можна.  

-Якщо порівняти воду з-під крана і бутельовану, яка корисніша?
-Вода у пляшках не містить корисних мінералів, необхідних для людського організму. Міністерство охорони здоров’я визначило норми: вода повинна містити корисні елементи у визначеній кількості. Йдеться про кальцій, калій, магній та натрій,  У той час як з-під кранавона має необхідний природний склад мінералів, а також проходить знезараження гіпохлоридом. 

-Інколи люди виставляють у соцмережі світлини, на яких вода має колір іржі. З чим це пов’язано?

– Таке може трапитись лише у випадку, якщо перед тим на одній з ділянок водогону проводилися ремонтні роботи або відбувалося тимчасове відключення холодного водопостачання з певних причин. Оскільки труби виготовлені з металу, через окислюючи процеси на поверхні утворюється іржа. Коли труба заповнена повністю водою, окислення відбувається повільніше. Та як тільки водопостачання відключають, процес пришвидшується, і упродовж короткого проміжку часу на внутрішній поверхні труби утворюється наліт із ржавчини. Після увімкнення напору він змивається, і тому упродовж перших хвилин після увімкнення йде ржавчина. Та за кілька хвилин, якщо включити кран, вона зійде.  

– Сьогодні фермери на полях використовують хімікати, які йдуть у землю, і потрапляють у грунтові води. Чи впливає це на якість питної води?

– Навесні, а також влітку, коли засівають і обробляють поля, трапляються випадки, коли у ґрунтових водах виявляють вміст хлориду та нітратів. Але що стосується питної води, вона проходить кілька етапів очищення перед тим як потрапити у домівки, тож перейматися за її якість не варто.

– Кажуть, на Водохреще вода набуває цілющих властивостей…

-У кожного з нас своє бачення на ситуацію і віра у це, але тут варто зауважити, що саме освячена вода добре зберігається увесь рік, і не псується. Чим це пояснюється – невідомо. Колись до нас на підприємство на Водохреще приходив священик і освячував воду, але після реконструкції водозабору його візити припинилися. Загалом вважається, у ніч на Водохреще вода є освяченою, і пити її можна просто з крана. Хоча, як попередньо говорила, це можна робити щодня, бо якість нашої води відповідає усім вимогам. 




один коментар
  1. А для чого тоді:
    У Володимирі планують реалізувати урядову програму «Питна вода»
    (див у новинах раніше)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер