<

Ретрофото: показали знімок володимирчанки у вишиванці з 1917 року

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:39 | 20.04.2022 / Володимир / /
Перегляди
1327
/ Коментарі відсутні

Зберегти свою ідентичність і з роками примножити її, українцям вдалося і за допомогою традиційного одягу. Здавна, волинська вишивка відрізнялася своїми геометричними візерунками.

Співробітниця Державнлого історико-культурний заповідника «Стародавній Володимир» Орися Вознюк опублікувала на своїй сторінці в фейсбуці світлину жінки в національному одязі.

Мода 1917-го: розшивалися вставки, рукави, іноді комір та пазуха вишиванки.

Для цього використовували переважно червоні нитки з вкрапленнями чорних барв. На фото ми бачимо жінку, сорочка якої вишита саме геометричним візерунком. Сорочка щільно зібрана в області шиї. А на самій шиї два разки намиста. На лівій руці є перстень.

На Волині, як і на всій території України, жінки носили хустки як в будні дні, так і на свята. Це були переважно полотняні, домашнього виготовлення. Згодом на зміну їм прийшли куповані бавовняні. Особливою популярністю користувалися тоненькі ситцеві хустки, куплені в містах – білі і кольорові з набивним малюнком. Більш заможні жінки мали велику кількість хусток і з різноманітних тканин, а бідніші – святкову і буденну.

Наша героїня на світлині теж у хустці. Вона, очевидно, як старша жінка, голову пов’язала хусткою темнішого кольору. Молоді дівчата носили хустки світлих кольорів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця