<

Пункт пропуску «Краківець» відкрили після реконструкції: а що з Устилугом

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:50 | 17.08.2022 / Володимир / , /
Перегляди
1294
/ Коментарі відсутні

16-го серпня, в пункті пропуску «Краківець-Корчова» відкрили новий автобусний термінал та додаткову інфраструктуру. Відтак пункт пропуску повністю запрацював після реконструкції вже опівночі 17-го серпня. А обіцяної реконструкції на Устилузі, так і не дочекалися.

Роботи на Краковці проводили в межах проєкту «Відкритий кордон» коштом польського уряду. Про це повідомляє Львівська митниця.

Як зазначається, через пункт пропуску «Краківець-Корчова» проходить найбільша кількість затверджених регулярних автобусних маршрутів. Відновлення автобусного сполучення дозволить зняти навантаження з інших пунктів пропуску та мінімізує черги для пасажирів, які перетинають кордон.

У відкритті пункту пропуску взяли участь міністри інфраструктури Польщі Анджей Адамчек та України Олександр Кубраков та інші високопосадовці. Планується, що в «Краківці» на виїзд з України пропускатимуть близько 30 автобусів за добу. Для цього тут облаштували три смуги та шість модулів. Середній час оформлення автобуса становитиме 30-45 хвилин.

Розбудова пункту пропуску стартувала у червні цього року в рамках проекту «Відкритий кордон». Під час першого етапу було збільшено кількість смуг для вантажівок з 4 до 10, створено шість павільйонів для митного та паспортного контролю. Як наслідок, тільки за перший місяць роботи середньодобова кількість вантажівок, які виїхали з України, зросла на 51%. Для перетину кордону легковими авто встановили шість павільйонів прикордонно-митного контролю та облаштували накриття.

За даними Львівської ОДА вартість робіт з розбудови пункту пропуску «Краківець» складала 7 млн євро, це кредитні кошти за міжурядовою угодою між Польщею та Україною. Після оновлення пропускна спроможність у Краківці зросте до 1 300 транспортних засобів (до початку проєкту було 500 авто).

Тим часом, на Волині також планували велику реконструкції українсько-польського кордону “Устилуг-Зосин”. Раніше першим питання необхідності реконструкції митного пункту пропуску “Устилуг” підняв народний депутат України Ігор Гузь. 11-го березня минулого року він з головами прикордонних громад та головою районної ради, обласними депутати зустрілися з начальником митного посту «Устилуг» Олександром Оникійчуком та прикордонниками. Мета зустрічі було розробити план спільних дій, щоб лобіювати питання реконструкції пункту пропуску.

У січні цього року було оголошено тендер про модернізацію ПП “Устилуг” вартістю майже 200 млн грн. Згодом нардеп спільно з головою Володимирської районної ради, головами та представниками місцевих громад зустрівся з заступником міністра інфраструктури України Мустафою Наємом, обговорити програму модернізації пунктів пропуску на Волині та запросили його відвідати дану митницю.

Проте, як бачимо реконструкція поставлена на паузу і єдине, що було зроблено на Устилузі – це відремонтували дорогу у травні цього року. Водночас, щоб розвантажити Ягодинську митницю, на устилузькій дозволили рух вантажних транспортних засобів до 7,5 тонн.

Нагадаємо, що на початку війни черги для перетину Польщі через пункту пропуску “Устилуг-Зосин” сягали, аж до Володимира, люди чекали декілька днів. В разі загострень, з боку Білорусі ситуація знову може повторитися, тож чи не саме час звернути увагу на пункт перетину в Устилузі і привести його до належного стану, як обіцялося уже декілька років?




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер