<

[ОНОВЛЕНО] Були понад 100 днів на фронті: пресслужба 14 бригади провела конференцію у Володимирі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:36 | 20.06.2022 / Володимир / , , /
Перегляди
3174
/ Коментарі відсутні

20-го червня в міській раді Володимира начальник та офіцер служби зв’язків із громадськістю 14 бригади імені князя Романа Великого Надія Замрига та Катерина Литвинчук провели конференцію для журналістів.

Надія та Катерина на декілька днів, після понад 100-денного перебування у гарячих точках, приїхали у рідне місто та вже незабаром повернуться в розташування бригади на Схід України.

Ситуація у бригаді не проста, оскільки вона стоїть нині на обороні найскладніших напрямків України, йдеться про Донеччину, Бахмут, Соледар та їх околиці. За словами Катерини Литвинчук, ворог не шкодує сил і засобів для своїх цілей. Однак, військові роблять все, що на межі їх можливостей, а інколи навіть за межею, аби ворога зупинити, відкинути “вгризаються за кожен шматок землі”, аби міста і села, які ще відносно мирні, такими й залишалися.

“Ми у Володимирі вже декілька днів, і ми щасливі від того, що побачили, що ви маєте можливість жити мирно, що тут є магазини, є можливість щось купувати, розважатися, але ми й щасливі від того, що у цьому є наша заслуга”, – розповіла офіцер служби зв’язків з громадськістю 14 бригади.

Звісно, люди втомлюються, але всі розуміють, що війну “не поставиш на паузу”, ворог не буде чекати, щоб наші солдати відпочили.

За час повномасштабного вторгнення бригада побувала у багатьох місцях. Спочатку виганяли ворога з Житомирщини та Київщини, потім – на Миколаївщині, були на Харківщині, зараз військові воюють на Донбасі. На попередніх місцях дислокації місцеве населення значно підтримувало князівську бригаду.

На Київщині, Житомирщині, Миколаївщині й Харківщині велися успішні наступальні бої, постійно йшли вперед, щоб витіснити ворога з української території. У місті Малин Житомирської області навіть назвали вулицю на честь 14 бригади. Люди звідти, інколи й не знайомі, досі дзвонять і питають, що потрібно передати нашим захисникам.

На Донбасі ситуація інша, – зазначила начальниця служби зв’язків з громадськістю 14 бригади Надія Замрига. Там дуже мало населення, вулиці практично пусті, все закрите, і на Донбасі уже ведуться оборонні бої, щоб не дозволити ворогу захопити наші території.

Вона подякувала мешканцям, керівництву, волонтерам, підприємцям, фермерам громади за допомогу, яку постійно надсилають. Було передано багато автомобілів, техніки, дуже щемливі дитячі листи надходили, дуже велика потреба була в речах, які там не мали змоги купити, навіть за наявності грошей.

“Ця підтримка дуже важлива для нас, вона реально допомагає нам воювати, виконувати щодня поставленні завдання.

Було дуже багато передано автомобілів, легкових бусів, транспорту, майна. Але там сьогодні може бути все, а завтра – нічого”, – додала Замрига.

З перших днів у бригаді був відкритий благодійний рахунок, до фінансової підтримки долучилося дуже багато людей, навіть дітей, таких, як хлопчик-школяр, який перерахував 30 грн і вибачався, що більше не має. За словами Надії, до використання цих коштів командир бригади підходить ретельно, на них планують придбати дуже дороге обладнання – ударні дрони, комплекси придушення роботи каналів БПЛА та інше важливе обладнання. Оскільки ворог постійно цілодобово використовує безпілотники, які викривають позиції військових, корегують вогонь.

На заході також був присутній перший заступник міського голови Володимира Ярослав Матвійчук. Під час його візиту на Миколаївщину у розташування бригади, обговорювалась із командиром 14 ОМБр Олександром Охріменком важливість облаштування реабілітаційного центру для військовослужбовців. Його, нагадаємо, планують створити у колишній “червоній” лікарні.

Катерина Литвинчук зазначила, що йдеться про реабілітаційний центр, який обслуговуватиме не лише князівських воїнів, але й бійців усіх підрозділів України. Там буде надаватися фізіологічна, терапевтична та психологічна допомога.

Ярослав Матвійчук зауважив, що питання створення центру підняте на обласному рівні, його обговорювали з госпітальною радою. Розглядається кілька варіантів. Зокрема, кошти планують залучити від НСЗУ та громади, оскільки проєкт дороговартісний. Він вважає, що це питання варто обговорювати на обласному і, навіть, на державному рівнях.

“У всіх лікарнях області, є військові, які там лікуються, окрім госпіталів. Зараз починають адаптовувати послуги для надання допомоги військовим. Місто готове долучитися до облаштування приміщення, важливо щоб воно було окреме. Але процес буде нелегким, до нього має підключитися вся Волинь, оскільки військовослужбовці служать не лише з Володимирської громади”, – додав Матвійчук.

В свою чергу, Надія Замрига звернулася до родичів військовослужбовців, які зараз воюють на передовій, звертатися до них з тих чи інших питань, або коли немає зв’язку з рідними – на офіційну сторінку у фейсбуці, не вірити всьому, що пишуть у соцмережах, не розповсюджувати інформації, яка може зашкодити бійцям. Паніка грає на руку ворогу, він відстежує наші соцмережі та інформаційне поле.

Журналісти звернули увагу на футболки, у яких були одягнуті представниці бригади з надписами “Князівни теж воюють”. Це невеликий волонтерський проєкт, їх розробила дочка Надії Замриги – Вероніка. Є чоловічі версії з надписом “Князівський воїн”, перший екземпляр носить командир Олександр Охріменко. Кожен охочий може придбати таку футболку собі, звернувшись до Вероніки у месенджері, тим самим зробивши свій вклад для допомоги армії.

На запитання журналістів БУГу, чого найбільше потребують у бригаді, чи достатнє забезпечення на державному рівні, пресслужба 14 ОМБр відповіла, що на державному рівні забезпечення більш-менш вистачає.

“Можливо воно не поступає в ту мить коли треба, але основним Міноборони ЗСУ забезпечує. Дуже багато було передано автомобілів, на жаль, один артилерійський обстріл і 3-4 машин уже немає. Через відсутність діючої інфраструктури на Донбасі, не можливо відремонтувати поломані автомобілі, купити запчастини, замінити шини, оскільки все закрито. Що можуть хлопці, роблять самі. Тому потреба в авто є завжди”, – зазначила начальниця зв’язків з громадськістю.

Окрім цього військові потребують безпілотників, квадрокоптерів, які не завжди повертаються із завдань, планшети зі спеціальними програмами для артилерійських та танкових підрозділів. Оскільки після обстрілів багато речей знищуються.

Нагадаємо, усі, хто хоче долучитися до допомоги захисникам 14 бригади, можете переказати кошти на благодійний рахунок за реквізитами:

  • МФО банку одержувача – 820172;
  • рахунок одержувача в банку – UA798201720313231001301089236;
  • ЄДРПОУ одержувача – 26614751;
  • назва організації одержувача – військова ти частина А1008;
  • призначення платежу – добровільні благодійні внески
На завершення усім журналістам подарували чашки з логотипом бригади, які також розробила Вероніка Замрига




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер