<

Правова допомога стає ближчою до людей

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:26 | 11.02.2016 / Володимир /
Перегляди
5
/ коментарі 2

Мін’юст цьогоріч розширює мережу центрів правової допомоги та відкриє по всій Україні понад 400 бюро правової допомоги, які прийдуть на заміну районним та міським управлінням юстиції.  

“Ми розширяємо систему безоплатної правової допомоги, яка виправдала своє призначення – це місця, де людина може отримати консультацію, послугу адвоката і реалізувати право на справедливість і на захист. Ми плануємо закінчити цей процес до кінця року», – наголосив міністр Міністерства юстиції України Павло Петренко під час спільної колегії Міністерства юстиції та Міністерства внутрішніх справ.

Реформа територіальних органів юстиції, яку впроваджує Міністерство юстиції України,  має на меті посилення правової спроможності територіальних громад і створення для людей реальних можливостей реалізувати свої права безпосередньо там, де вони живуть.    З 1 липня 2016 року у структурі місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги буде утворено  бюро правової допомоги – у кожному районному центрі та місті. Вони будуть компактними підрозділами, в їх складі не буде жодного чиновника, а лише юристи, покликані надавати правову допомогу людям. Крім цього, такі бюро будуть обладнані декількома комп’ютерами, під’єднаними до мережі інтернет, з відповідним програмним забезпеченням, через які будь-яка людина зможе отримати доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції.  Це будуть пункти доступу до права і правосуддя, де можна отримати безоплатну первинну правову допомогу – правову інформацію та консультації. Соціально незахищені громадяни тут же матимуть доступ і до безоплатної вторинної правової допомоги – складання процесуальних документів та представництва в суді.   

Практика перших півроку надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах показала, що по-перше, неможливо розділити надання первинної і вторинної правової допомоги. 80% людей, які звернулися до  центру, як раз потребували лише первинної правової допомоги і лише 20% після отримання первинної знадобилася також і вторинна. Тому бюро правової допомоги надаватимуть всі види безоплатної правової допомоги тим, хто має на неї право за законом. По-друге, доступ до правової допомоги сьогодні є суттєво обмежений: у зв’язку з великими відстанями, поганим транспортним сполученням та бідністю людям важко добратися до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, коли їх є лише один на 6 районів.  По-третє, у більшості сільських районів та малих міст катастрофічно бракує адвокатів, і це створює загрози не лише для доступу людей до безоплатної правової допомоги, а й для успішного впровадження виключного права адвокатів на здійснення представництва в суді, передбаченого президентським проектом конституційних змін в частині правосуддя. Саме тому  запроваджується змішана модель надання безоплатної правової допомоги, яку все більше надаватимуть відтепер не лише адвокати, а також і штатні юристи бюро правової допомоги на постійній основі.  

Реформа відбуватиметься протягом першого півріччя 2016 року згідно з планом, затвердженим Міністром юстиції України. Утворення бюро не потребуватиме додаткових видатків державного бюджету: їх ресурсне забезпечення здійснюватиметься за рахунок майна і коштів районних та міських управлінь юстиції, які будуть ліквідовані найближчим часом. Така реформа територіальних органів юстиції є наступним логічним етапом децентралізації послуг Міністерства юстиції України та надання можливості отримання таких послуг у режимі он-лайн з одночасним розширенням доступу до безоплатної правової допомоги та підвищенням її якості. Побічним ефектом від першого етапу реформування територіальних органів юстиції буде  скорочення адміністративного апарату. Насамперед, будуть скорочені посади начальників, заступників начальників та спеціалістів власне в районних, міжрайонних, міськрайонних, міських та районних у містах управліннях юстиції. Вивільнені працівники матимуть змогу взяти участь у відкритих конкурсах на посади у  новостворених бюро.

P.S. У місті Володимир Волинський  працює центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги для жителів місцевих громад Володимир-Волинського,  Горохівського, Іваничівського, Локачинського, Любомльського, Шацького  районів, міст Нововолинська та Володимира-Волинського.

У центрі, за адресою у місті Володимир-Волинському вул. Устилузька, 19, безкоштовно можна отримати юридичну консультацію та правову інформацію, а  також за тел.(03342) 38011, 38016, скайп-зв’язку: Володимир-Волинський МЦ з НБВПД. Незахищеним категоріям громадян надаються послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях.

Директор Володимир-Волинського

місцевого центру з надання БВПД  Наталія Смолярчук




коментарів: 2
  1. Потім стане ще ближче – у Луцьку, після цього – у Києві… Все ближче і ближче!

  2. У час активного обговорення даного питання буде корисним переглянути відео, що допомагає зрозуміти важливість залученості громади до стратегічної розбудови власної території. Розвиток триває, якість життя у громаді покращується. Дуже хотілося б, щоб свідомих громадян ставало більше.

    #територіальна_громада #стратегія #відповідальність #відео

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Березня, Вівторок
18 Березня, Понеділок