<

Польський фестиваль художнього кіно «Ночі і дні» провели у Володимирі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:04 | 27.08.2021 / Володимир / , , , /
Перегляди
427
/ Коментарі відсутні

26-го серпня у Володимирі відбувся фестиваль польського кіно «Ночі і дні». Його присвятили огляду творчості режисеру Єжи Антчака, уродженця Володимира, який є номінантом на премію «Оскар».

На відкриття фестивалю завітали Генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Славомір Місяк, міський голова Володимира Ігор Пальонка, гості з Польщі та жителі Володимира.

В рамках фестивалю народний аматорський театр “Різнобарв’я” зняв фільм “Кав’ярня на Фарній”. Для гостей провели екскурсію місцями дитинства режисера, адже він покинув місто в дитячому віці. Художник з Луцька Влад Холодний створив авторський плакат до фільму “Ночі і дні”.

На фестивалі відбувся показ кінострічки “Ночі і дні”. 1976-го року фільм був номінований на премію Оскар в категорії «Найкращий фільм іноземною мовою».

Від імені режисера гостям роздавали імбирні пряники та цукрові льодяники, які він дуже любив в дитинстві, а ще – запустили в зал повітряні кульки.

Під час відеозв’язку з Єжи Антчаком йому заспівали українських пісень, які його розчулили. Режисер згадував, що цих пісень співала покоївка, і вони запали йому в душу з дитинства.

Також розповіли про екскурсію – її записали на відео, та передадуть режисеру.

Єжи Антчак сказав, що дуже хотів приїхати до Володимира, але нажаль не зміг. Поділився, що був дуже радий побачити своє рідне місто через 84 роки хоча б онлайн. Пригадав і дитинство на дачі в селі Верба та прогулянки в казармах 23-го полку і костелу біля синагоги (тепер собор Різдва Христового).

Режисер зізнався, що його рідне місто Володимир зробило великий вплив на становлення його особистості, як режисера. Також зазначив, що Володимир завжди у його серці, де б він не знаходився.

Організовали дійство Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку, Володимир-Волинська міська територіальна громада, «Дискусійний кіноклуб «Плеограф», Товариство транскордонної інтеграції «Єднає нас Буг». Партнери – кіноклуб AngarCinema та ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль».

Єжи Антчак – режисер, продюсер, сценарист та актор народився 25-го грудня 1929-го року у Володимирі. Між Першою і Другою Світовими війнами він навчався у колишній червоній першій школі. Антчак провів у Володимирі перші десять років свого життя. Цей період він згадує, як один із найпрекрасніших періодів життя.

Наприкінці жовтня родина виїхала до Ченстохови, а потім оселилася в селі Рендзіни (нині в Сілезькому воєводстві). Після війни закінчив гімназію в Ополі та ліцей у Люблінці.

1953-го року закінчив Вищу державну театральну школу ім. Леона Шиллера (попередницю Кіношколи в Лодзі). 1957-го року був директором театру «7,15» в Лодзі, 1959-го року — головним режисером телевізійного центру в Лодзі. У 1958-го року за його ініціативи і під його керівництвом на телебаченні створили Популярний театр, який здобув величезний успіх у глядачів. Тоді Єжи Антчак остаточно розпрощався з акторством і повністю присвятив себе режисурі.

Від 1963-го року був головним режисер Варшавського телевізійного центру. В 1963—1975-х роках – головний режисер Театру телебачення.

Від 1979-го року проживає в США з дружиною Ядвігою Баранською. 1976-го року фільм “Ночі і дні” отримав Срібного ведмедя за найкращу жіночу роль на Берлінському кінофестивалі, яку зіграла Ядвіга Баранська. Тепер Антчак працює викладачем в Каліфорнійському університеті.

Від початку 1990-х тимчасово перебував у Польщі, знімаючи два фільми. Єжи Антчак написав дві біографічні книги – «Ночі і дні мого життя» та «Як я їх любив», в яких описує своє дитинство на Волині.

2006 року стрічка «Шопен. Бажання любові» здобула платину на найстарішому фестивалі незалежного кіно та третьому за престижністю фестивалі в Північній Америці – WorldFest Houston Film Festival.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця