<

Подружжя з Володимира вирощує лимони й мандарини на підвіконні

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:21 | 10.02.2023 / Володимир / /
Перегляди
3188
/ Коментарі відсутні

Яскраві та апетитні плоди лимонів й мандаринів крізь вікно квартири на першому поверсі будинку на вулиці Академіка Глушкова у Володимирі притягують погляди перехожих. Люди зупиняються на хвильку, аби детальніше роздивитися ці рослини у горщиках й помилуватися незвичним для наших країв урожаєм цитрусових. А леліють їх Костянтин та Оксана Гусєви. Понад двадцять років вони займаються вирощенням лимонових і апельсинових диво-дерев.

Про це пише журналістка газети “Слово правди” Валентина Тиненська.

Костянтин Вікторович працює у КП «Володимиртепло», а свій вільний час залюбки присвячує догляду за цими рослинами. Це він в основному дбає про них: пересаджує, обирає добрива та засоби захисту від шкідників, займається поливом, обрізанням гілля, обриванням зайвого цвіту, живцюванням.

Оксана Григорівна, викладачка мистецьких дисциплін Володимирського педагогічного фахового коледжу ім. А. Ю. Кримського, в усьому йому допомагає й про сімейне хобі розповідає на сторінці у фейсбуці, тож їхні друзі та колеги мають додаткове джерело натхнення – вони щоразу захоплено розглядають та коментують світлини з соковитими плодами. Гусєви знають, як виростити навіть пів кілограмового лимона! Тож своїм досвідом погодилися поділитися із читачами нашої газети.

Перші лимонники замовили через оголошення в газеті

– Любов до кімнатних рослин я перейняла від чоловіка, а він, напевно, – від свого батька. Пригадую, як тільки прийшла у невістки, то мене вражала домашня оранжерея, якою опікувався свекор. Кімнатних рослин на підвіконнях було стільки, що й вікон не видно. Усі вазони – великі та купчасті… У деяких горщиках по кілька різновидів тулилося, – пригадує Оксана Григорівна. – Я долучилася до догляду за ними, пересаджувала, змінювала сорти, якихось довелося позбутися, звільнивши місце для нових.

Ідеєю вирощувати цитрусові на підвіконні загорівся Костянтин. Ще тридцять років тому замовив перші рослинки, прочитавши оголошення у одній з газет. Скільки коштів заплатив тоді за саджанці нікому з рідних не хотів казати, адже сума була немаленька. Однак замість очікуваного отримав лише розчарування: відкривши посилку, побачив засохлі гілочки. Відтоді купівля кімнатних рослин з допомогою поштових доставок для нього – не варіант, тож дочекався, доки лимони у горщиках почнуть продавати у місті.

Наприкінці 90-х на володимирському ринку торгівлю кімнатними рослинами стала здійснювати полячка. Серед асортименту у неї були й лимони, тож подружжя не могло обминути нагоди придбати кілька для себе. Саме з цих рослин і розпочалося їхнє сімейне захоплення цитрусовими. Деревця прижилися, а згодом потішили і першим ароматним цвітом, і соковитими плодами. Зараз у подружжя сім лимонних дерев.

Власний досвід вирощення цитрусових

За 25 років вирощування лимонників, подружжя напрацювало власні правила догляду за ними.

– Цитрусові однаково добре ростуть біля вікон, які виходять і на східну, і на західну сторони, однак, не люблять, коли їх переставляють з місця на місце чи обертають, не варто також без потреби торкатися листків, адже вони можуть осипатися. Підливати рослини потрібно в міру висихання ґрунту, взимку це орієнтовно раз у десять днів. А ще -стежити, аби у кімнаті не було протягу, – розповідає Оксана Григорівна. – Цвітуть цитрусові упродовж усього року, одночасно на деревцях є і плоди, і квіти. Для зміцнення та загартовування ці рослини влітку бажано винести на вулицю. Восени, коли ми забираємо їх додому, для профілактики захворювань здійснюємо очищення від пилу та комах. Також перед Різдвом я мию кожен листочок розчином господарського мила. 

Якщо хочете, щоб лимони були більшої ваги, то на гілці варто лишити один – найкращий плід. Якщо маєте бажання мати кілька, то будьте готові, що вони будуть меншими. Плід-рекордсмен у подружжя Гусєвих – це лимон вагою близько пів кілограма і діаметром 10 сантиметрів, часто виростають тристаграмові. Деякі мають майже круглу форму, а є й овальні. 

– Достигають лимони через дев’ять місяців після цвітіння – уже на початку грудня. Будьте терплячі, коли побачите, як половина лимону стала жовтою, а інша – ще зелена. За кілька днів плід стане повністю стиглим, а ви спостерігатимете, як жовтизна плавно поширюється на іншу частину, – каже Оксана Григорівна. – Стільки позитиву дарує догляд за цими рослинами!Я черпаю від них натхнення, енергію, постійно милуюся ними й фотографую.

Розмножують лимони в домашніх умовах часто за допомогою живцювання. Два роки тому в подружжя прижилися майже усі такі пагінці, тож свої рослини вони дарували рідним та знайомим, а кілька й продали. Раділи, коли отримували подяки й позитивні відгуки від людей про те, що деревця добре ростуть. 

Потребують цитрусові й правильного підживлення. Для цього варто придбати мінеральні добрива, які передбачені для таких видів рослин. Також слід подбати про засоби захисту від хвороб. Добре себе зарекомендували речовини польського виробництва. Пересаджувати лимонники можна раз у п’ять років, але для того, щоб вони краще росли, варто періодично знімати верхній шар землі у горщиках і досипати новий.

Лимонні дерева у Костянтина та Оксана Гусєвих у сягають 30-40 сантиметрів. Звісно, можуть рости вищими, однак, аби вони мали гарний вигляд, після «збору урожаю» варто підрізати гілля.

 – Ми помітили особливість, що на деяких деревах постійно виростає у бік одна 30-сантиметрова гілка, на якій немає жодного листочка, однак на самому кінці дозріває красивий лимон. Тож аби гілка не зламалася, доводиться щось підставляти для її підтримки. Зрізаємо її уже коли зриваємо достиглий плід, – розповідає пані Оксана.

Якось деревце лимона подружжя врятувало від загибелі. Його, як уже непотрібне й майже засохле, попередні господарі вирішили позбутися, а пан Костянтин приніс його додому, доглядав за ним і згодом воно щедро віддячило рясним врожаєм. І, як не дивно, саме цей сорт лимонів, назва якого так і лишилася невідомою, для господарів є найулюбленішим, а плоди – найсмачнішими. Якщо шкірка у деяких інших товста й між нею та м’якоттю є широкий білий прошарок, то у цих такого немає. А кислинка ніжніша.

Зберігаються «волинські» лимони, як їх називають господарі, у холодильнику значно менший термін, ніж ті, які завезені на наші ринки з теплих країв, тож ласувати ними варто, як тільки розрізали.

Мандарини у чай

П’ять років вирощує подружжя мандарини у горщиках. Перше таке деревце уже з маленькими плодами подарувала пану Костянтину його похресниця на ювілей. Зараз подружжя має кілька таких дерев. Догляд за ними такий же, як і за лимонами. Однак, яскраві кругленькі мандаринки, які так ваблять погляд, на смак доволі кислі. Сім’я додає їх у чай, збагачуючи напій вітамінами, чудовим ароматом та приємною кислинкою. 

Кавове і лаврове дерево

Костянтин Вікторович і Оксана Григорівна не лише вирощують цитрусові, а й охоче беруться експериментувати з доглядом за іншими рослинами у горщиках. Зокрема, мали кавове дерево, авокадо, ананас. Зараз росте лаврове дерево.Його листя восени зрізають, висушують й використовують при приготуванні страв. Рясно квітне азаліяй уже упродовж двох місяців тішить своїм яскравим цвітінням.Радують погляд і різнобарвні орхідеї:деякі розташувалися на підвіконні, а є й такі, що ростуть під стелею – квіти звисають донизу у підвісному горщику.

Сімейне захоплення подружжя не лише додає їм позитиву й приємних емоцій, а й радує та дарує приємний настрій іншим.  




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер