<

Переселенці, волонтерство, полеглі Герої: чим живе Устилузька громада в умовах війни

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:40 | 31.03.2022 / Володимир / /
Перегляди
1780
/ Коментарі відсутні

Устилузька громада, у перші дні російської збройної агресії відчула її наслідки, як ніхто інший. Адже саме сюди вкінці лютого хлинули тисячі біженців зі всієї України, намагаючись перетнути українсько-польський кордон. Про життя громади в умовах війни розповів БУГу міський голова Віктор Поліщук.

Очільник Устилузької громади розповів, що з початком війни мешканці громади згуртувалися. Необхідно було забезпечувати переселенців, яких перед кордоном з Польщею у чергах назбиралося тисячі, частина з них полишала домівки, не взявши необхідних речей. Частина з них була без їжі, мерзла, оскільки, вночі особливо, була мінусова температура. Тож для них були облаштовані пункти обігріву, волонтери готували гарячі напої, приносили їжу, одяг, засоби гігієни.

В школах і садочках громади було організовано приготування гарячої їжі для людей, які стояли у чергах та охоронців порядку, привозили дрова для пунктів обігріву.

Нині у громаді офіційно зареєструвались і проживають 467 переселенців, серед яких третя частина чоловіків. Найбільша частка приїжджих з Київської, Донецької, Харківської та Житомирської областей. Є люди і з інших регіонів України.

Як повідомив Віктор Поліщук, з бюджету Устилузької громади було виділено 200 тисяч гривень на потреби Луцького прикордонного загону, ще 20 тисяч – на потреби тероборони. Нині у громаді збирають кошти на бронежилети для військових.

Також на пунктах пропуску був організований збір коштів, де громадяни, що покидали країну, могли залишити пожертву на підтримку армії. Так вдалося зібрати близько 100 тисяч гривень, які передали 14 ОМБр.

На жаль, не обійшлося без втрат. Станом на 30-те березня з Устилузької громади є три полеглих Герої, які загинули, захищаючи Україну від російських загарбників. Також є і поранені, додає Поліщук.

Міський голова вдячний усім волонтерам громади, які об’єдналися у цей нелегкий час і намагаються, кожен, в міру своїх можливостей, наблизитись хоч на крок до перемоги. Так жінки з Рогожан організувались і власноруч готують тушкованку для бійців на передову. Мешканці інших сіл, зокрема й Микитич, Лудина та й міста Устилуга печуть випічку, ліплять і морозять вареники, роблять різноманітні харчові заготовки і передають, через волонтерські доставлення, нашим Героям. Які, віримо, незабаром повернуться до своїх домівок та родин з перемогою!




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер