<

Пам’ятником танку у Володимирі позначили радянську, російську територію, – історик Віталій Скальський про декомунізацію у Володимирі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:14 | 20.04.2022 / Володимир / , , /
Перегляди
2114
/ коментарів 12

З початком підлого нападу росії на Україну гостро постало питання декомунізації радянських пам’ятників, які є одним з видів російської пропаганди та, яких у великій кількості ще стоїть по всій Україні. В багатьох містах їх почали масово зносити, у Володимирі поки це питання на стадії обговорення. Що робити із радянськими пам’ятниками, та чому їх треба позбуватися, говорили з істориком, уродженцем Володимира, науковим співробітником Інституту історії України НАН України та викладачем Києво-Могилянської академії Віталієм Скальським.

Віталій Скальський вважає, що питання декомунізації вкрай важливе у наш час, радянським пам’ятникам не місце в Україні. Він також підтримує знесення пам’ятника-танка у Володимирі.

“Він мені теж цікавий, дорогий, бо в дитинстві, я там весь час поруч проходив і це було певним місцем зустрічі. Але як історик, я розумію, що цей пам’ятник поставили не просто так, а поставили, щоб позначити, що це є радянська і російська територія. Щоб повсякчас нагадувати мешканцям Володимира, що ніби-то своїм життям вони зобов’язані радянським солдатам”, – зазначає історик.

Він вважає безглуздим у незалежній Україні вшановувати армію, яка боролася проти цієї незалежності. Тим більше, що привід для встановлення танка у Володимирі вигаданий. Його ставили уже у 80-их роках вкінці ХХ століття до чергової річниці Великої вітчизняної війни або радянсько-німецької війни.

“Там така ситуація була, що в перший день цієї війни нацисти атакували Володимир. У Володимирі було близько 400 танків і майже всі вони були втрачені у перші дні війни. Ці танкісти порозбігалися додому, інші – в полон, хто куди. Нічого героїчного у тому не було. За два тижні ця військова танкова частина перетворилася на піхотну. То що і кого тут вшановувати?”, – наводить історичні факти Скальський.

Думку інших політичних, культурних, релігійних діячів про важливість знесення радянських пам’ятників у Володимирі читайте у статті Демонтувати танк у Володимирі! Настав час позбутися від радянського сміття і «руського міра» в місті.

Інші пам’ятники, із радянською символікою, в тому числі з радянською п’ятикутною зіркою, написом СРСР та зображенням кремля стоять на головній площі Володимира. Це пам’ятник на честь радянських воїнів, партизан і підпільників – обеліск Слави, або “шпиль”, як його називають місцеві. Через певний час після його встановлення, до нього додали дві великі стели, які розташовані з обох боків від пам’ятника. Ходять чутки, що під пам’ятником знаходяться поховання радянських воїнів.

Читайте також: Фото дня: СРСР розпався, а кремлівська зірка залишилася на площі Володимира.

Віталій Скальський зазначає, що найдавніший документ, який йому вдалося знайти про поховання під меморіальним комплексом, датований 1991 роком. Про встановлення меморіалу 1965 році у газетах згадується, але про сам процес перепоховання полеглих воїнів, документальних згадок йому не вдалося знайти.

За новітніми документами під монументом поховані 33 особи. Прізвища шістьох – відомі, а 27 – невідомі. Тому правильним буде, на думку історика, провести ексгумацію, і, якщо поховання там дійсно будуть, то перенести їх на кладовище або на меморіал, що знаходиться по вулиці Княгині Ольги.

Також в інтерв’ю торкнулися і теми мовного питання. Адже, коли російські окупанти почали нищити східні, центральні та південні області України, у Володимир та інші західні міста приїхало багато переселенців, які розмовляють російською. Віталій Скальський вважає, що тему мови варто підіймати, але це потрібно робити толерантно.

“Україна – демократична держава. У приватному спілкуванні громадяни можуть говорити, як завгодно. У публічному ж просторі забороняти й робити зауваження не завжди доречно, але потрібно доносити. Можливо через підручники, через норму етикету поняття, що в Україні до незнайомої людини на вулиці, в магазині не коректно звертатися російською мовою”, – вважає історик.

Більше дивіться у відеоінтерв’ю з дослідником історії, кандидатом історичних наук та одним з ініціаторів перейменування Володимира Віталієм Скальським.




коментарів: 12
  1. Пропоную декомунізувати і всі будинки, типу хрущовки і 9 поверхові голубятники, а також школи і дитсадки… Люди чи вам немає чим зайнятись під час війни???!!!

    • Ви ще, “Castiel” і “Гість”, ще незнайомі з СБУ? Маю надію, що незабаром там побуваєте.

      • шо конкретно не подобаетья пану комсомольцю в моеї пропозиції ? хіба він проти передачи комуняцьких квартир людям, яки це заслужили ?

      • Ще й як знайомий, в мене чоловік сестри у Луцьку працює у СБУ. А якщо ти такий герой все валити нічого не побудувавши, ну то іди або воюй, або відновлюй зруйновані міста! Диванний воїн…

    • Кацапських гнид ще дуже багато в Україні ,не виняток і Володимир ,вони давно чекають приходу рускаго фашистского мира ,ось такі як цей гість і його друг поляк ,на сході вже стали самопроголошеними мерами окупованих міст і з таким падлом шуткувати не треба вони повинні вже їсти баланду на нарах .

  2. Пропоную всім совкодрочерам піти в слід за російським кораблем. Ніяких пам’ятників окупантам у вільній країні не повинно залишитися.

  3. “Пам’ятником танку у Володимирі позначили радянську, російську територію, – історик Віталій Скальський” ЧТО ТІ КУРИШЬ ДРУЖИЩЕ?

  4. То так руські фашики з вандалами все і роблять. Беруть і поступово все на нашій землі рушать валять і декомунізовують

    • от бач, вони втилюють твои мрии про декоммунизацию, радий, скоро ничого не будет нагадуаати про совок

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер