<

Пам’ятник НКВДистам у Володимирі потрібно демонтувати, – В’ятрович

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:02 | 22.04.2022 / Володимир / , , /
Перегляди
1263
/ коментарів 7

На виїзді з Володимира в бік кордону до Устилуга стоїть малопримітний пам’ятник, присвячений радянським прикордонникам – підрозділу НКВД. Чому пам’ятник і досі там попри закон про декомунізацію, прийнятий сім років тому, дивується український історик, ексголова Українського інституту національної пам’яті, депутат Верховної Ради Володимир В’ятрович.

Меморіал підпадає під закон, розповів В’ятрович БУГу, і повинен був давно бути знесений. Слідом за танком та іншими монументами радянських часів.

Нагадаємо, що у Володимирі демонтували танк та радянські зірки з монументів на площі Героїв.

“Чому на нього досі закривали очі – це питання… Тому що він підпадає під дію закону про декомунізацію”, – вважає історик. – І немає різниці, що пам’ятник присвячений радянським прикордонникам – ця назва – це тільки спроба замаскувати всю суть, – впевнений В’ятрович. – Цей пам’ятник, який проводжає загиблих воїнів на кладовище, треба неодмінно зняти. Це однозначно”.

За словами В’ятровича наразі триває вже давно не перша хвиля декомунізації в Україні.

Українці розуміють, що будь-яка спільність з росією може бути небезпечною.

Цього разу після повномасштабного нападу росії 24 лютого розпочалася хвиля дещо ширша. Тепер це не просто декомунізація. Тому що люди позбуваються від усього, що нагадує їм про ворога, що може єднати нас з ним.

“Тепер хвиля зачепила пам’ятники і назви вулиць, які не підпадають під закон про декомунізацію, але є тим, що єднає нас з росією. А ця спільність може бути небезпечною. Війна, яка почалася, відкрила очі людям і показала наскільки небезпечною може бути оця спільність з рф, і як вона використовує ці аргументи, щоб привласнити собі те, що бажає.

Тому громадськість активізувалася. Підтримую це. Це дуже правильно. Це робить нас міцнішими. Дякую активістам, які взялися за цю справу”.

Також Володимир В’ятрович відзначив, що назва міста Володимир – це крок до своїх коренів та історії, позбуття нав’язаного імперією. І так має бути з назвами вулиць та пам’ятниками, які близькі окупантам.

Російський окупант, який завітає сюди, не повинен зустрічати знайомі назви вулиць чи обличчя на монументах.

Він повинен почувати себе, як чужий.

“Приємно, що нарешті позбулися і нав’язаної імперської назви міста, повернули своє власне історичне, зробили крок до своїх історичних коренів.

Переконаний, що на українській землі не повинно бути ні російських, радянських чи будь-яких спільних з російськими назв вулиць, не повинно бути пам’ятників постатям, які вони знають.

Не повинно бути спільних маркерів. Російський окупант, який завітає сюди, не повинен зустрічати знайомі назви вулиць чи обличчя на монументах. Він повинен почувати себе, як чужий. Не повинно бути нічого, що нагадує йому його рідний Саратов чи Воронеж… “

Читайте також: Історик Віталій Скальський зазначив, що пам’я енкаведистам, який досі стоїть у Володимирі, – це позначка, що місто – радянська територія і сюди сягають щупальця «руского міра»…




коментарів: 7
  1. В Новіку напроти фонтану є стелла присвячена частині нквд які стояли в цих місцях. Цим катам ні дна ні покришки ні доброї пам’яті не має бути, і стелли теж не має бути. Нащо сапог її поставив?

    • Якщо він (Б. Карпусь) цього не осягне, виборці Нововолинської ОТГ так і зроблять. Згадаєте. Декомунізацію та дерусифікацію, там, у них – в міськраді та її виконкомі, назвали “зміна назв вулиць”. Що це за совкові маразми?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер