<

Пам’ять жертв Голокосту вшанували на братських могилах поблизу Володимира-Волинського

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:03 | 8.09.2016 / Володимир /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Цьогоріч виповнилося 74 роки з дня початку масових розстрілів євреїв у Володимирі-Волинському та районі. 2-го вересня до монументу жертвам Голокосту на околиці села Пʼятидні до братських могих прийшли небайдужі люди, щоб вшанувати памʼять цих людей, помолитись, покласти квіти і камінці до могил.

Про подію розповів голова єврейської громади Володимира-Волинського Володимир Музиченко на своїй сторінці у Фейсбук.

“Так сталося, що цього року я не зміг бути присутнім на заході по вшануванню пам’яті загиблих, але я щиро вдячний всім, хто приєднався до цього заходу: представникам єврейської громади Володимира-Волинського Максиму Срібному, Володимиру Іткісу, начальнику міськвідділу культури і туризму Роману Віслобокову, протоієрею УПЦ КП Миколі Гінайлу, пресвітеру церкви адвентистів сьомого дня Роману Шуляку, науковому співробітнику Володимир-Волинського історичного музею Богдану Яновичу, колишньому вʼязню гетто Михаїлу Басу, начальнику загального відділу районної ради Тетяні Пасось та всім учасникам заходу” – йдеться в дописі Музиченка.

2
3

Нагадаємо, що з початком німецької окупації в центрі міста за наказом адміністрації було створене ґетто, обнесене огорожею. 13-го квітня 1942-го року сюди переселили всіх євреїв з міста та навколишніх сіл, а в травні його в’язнів розподілили на фахівців, потрібних для окупантів, та решту населення, над яким знущалися і використовували на важких роботах.

У липні 1942 року у ґетто утримували 15-19 тисяч євреїв. Ґетто ліквідували на початку вересня 1942-го року під час триденної німецької “акції”. Тоді ж більшість його мешканців вивезли до села П’ятидні в околицях міста та розстріляли близько 13,5 тисяч осіб.

Для вцілілих було створене друге ґетто, ліквідоване 13-го листопада 1942-го року під час чергової “акції”, внаслідок якої було знищено 2,5 тисячі євреїв.

Після цього залишилося живими, за даними німецької адміністрації, 1,5 тисячі осіб, яких поселили в третьому ґетто. Його було остаточно знищено 13-го грудня 1943-го року, коли зондеркоманда 46 розстріляла останніх в’язнів. Після приходу у місто радянських військ 22 липня 1944 р. Голокост пережили близько 140 євреїв.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер